GRØNNE BASSENG: De to bassengene i Maria Lenk Aquatics Centre har gitt hodebry for OL-arrangørene. FOTO: AP Photo
GRØNNE BASSENG: De to bassengene i Maria Lenk Aquatics Centre har gitt hodebry for OL-arrangørene. FOTO: AP Photo Foto: Matt Dunham

Nytt OL-basseng i ferd med å bli grønt - her er årsaken

Derfor skifter OL-bassengene farge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stupebassenget i OL-arenaen Maria Lenk Aquatics Centre har fått mye oppmerksomhet etter at det skiftet farge under tirsdagens stupekonkurranse. Den klare blåfargen en forbinder med klorbasseng ble plutselig grønn og grumsete.

Nå har det dukket opp nok et problem.

Vannpolobassenget, som ligger like ved stupebassenget, har tilsynelatende også begynt å bli grønt. Det melder The Daily Mail.

OL-arrangøren slet lenge med å finne ut hva som var årsaken, men var raske med å understreke at grønnfargen ikke medfører noen fare for utøverne i bassenget.

– Det har vært gjennomført vanntester på Maria Lenk Aquatics Centre, og vi har ikke funnet noen fare overhodet for utøverne. Vi etterforsker hva årsaken til det hele var, uttalte en representant for organisasjonskomiteen, ifølge The Guardian.

Nå skal imidlertid Det internasjonale svømmeforbundet (FINA) ha funnet løsningen. Årsaken til fargeskiftet skal være at vanntankene gikk tom for noen av kjemikaliene som brukes i behandlingen av vannet, skriver FINA i en pressemelding.

Som en konsekvens skal pH-verdien i vannet vært i ubalanse, hvilket førte til den grønne fargen. I samme pressemelding forklarer også forbundet at fargeskiftet er helt ufarlig og alle øvelser i bassenget vil derfor gå som normalt.

Konkurransebasseng i OL er normalt ikke utendørs. Sist øvelser i basseng ble avholdt under klar himmel var i Aten i 2004. Den gang var det 12 år siden sist.