turister og journalister strømmer til mannen:

– Føler meg litt tulling, ja

RAUMA/BERGEN (TV 2): Fjellpartiet Mannen i Rauma har blitt kalt landets største dramaqueen, og får igjen oppmerksomhet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Langs Europaveien i Rauma i Møre og Romsdal har folk tatt oppstilling. Det er blant annet Sivilforsvaret, journalister og turister. Felles for dem alle er at de stirrer opp mot fjellpartiet Mannen, og de lurer på når det mye omtalte raset faktisk kommer.

– Jeg føler meg litt tulling, ja, sier turisten Per Jan Johannessen ærlig og smiler.

Johannessen er på plass for tredje gang, like mange ganger som fjellpartiet har fått stor oppmerksomhet.

– Det har nå blitt mer eller mindre en tradisjon. En får snart håpe at denne tradisjonen tar slutt, sier distriktssjef i Sivilforsvaret, Jan Birger Kavli.

Store bevegelser

Faren for ras i Veslemannen, en del av fjellpartiet Mannen, er stor. Tirsdag ettermiddag valgte Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) å heve farenivået til rødt, noe som betyr ekstremt stor fare for skred.

Store nedbørsmengder gjør at bevegelsene i fjellet er urovekkende store, og naboer er evakuert fra området. 180.000 kubikk står i fare for å rase ut.

Tirsdag ble bevegelsene målt til å være 10 centimeter i døgnet. Bevegelsene har nå roet seg, og hastigheten er nå to centimeter per døgn. Torsdag morgen er bevegelsene fortsatt avtagende.

– Værvarselet indikerer fremdeles en del nedbør det neste døgnet, delvis som snø og delvis som regn. Videre er det meldt en mild nedbørsfront fra sørøst natt til fredag, men det er usikkert hvor mye nedbør som vil komme inn over Mannen, melder NVE i en oppdatering onsdag.

På bakgrunn av de værutsiktene og fortsatt relativt store bevegelser i Veslemannen, opprettholdes det røde farenivået.

Sprenging er vurdert

Flere har stilt spørsmål om hvorfor det rasfarlige fjellpartiet ikke bare sprenges bort.

– Det er mulig å tilføre mye vann som kan svekke stabiliteten og føre til skred, eller man kan bruke dynamitt, sier sjefsgeolog i NVE, Lars Harald Blikra.

Han legger raskt til at det er store usikkerhetsmomenter knyttet til dette.

– Man vet ikke om man får med seg alt i en eventuell sprening. Det er nok praktisk mulig, men fortsatt er det ikke sikkert vi løser hele problemet, sier Blikra.