SKADET: Henrik Ingebrigtsen har reist skadet til OL i Rio. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
SKADET: Henrik Ingebrigtsen har reist skadet til OL i Rio. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Foto: Nesvold, Jon Olav

Skade kan spolere OL for Henrik Ingebrigtsen

Henrik Ingebrigtsen (25) innser at OL må gå for halv maskin. Han ikke blir ikke kvitt en langvarig skade.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rio de Janeiro (TV 2): Henrik Ingebrigtsen har slitt med en skade i hamstringen i lengre tid, som han ikke får bukt med.

I tillegg har problemene med en vond tå på venstrefoten vendt tilbake, som gjorde at en av Norges største friidrettsprofiler måtte løpe med smertestillende under EM i juli.

Til sammen mener 25-åringen at skadene skaper så store problemer at han avskriver egne OL-sjanser.

– I april var faktisk et alternativ å kaste inn håndkleet, og bare avlyse hele sesongen. For det var faktisk så ille. Men det føltes som et veldig stort tap for meg å bare kansellere hele sesongen, så da har vi egentlig bare bestemt oss for å prestere så bra som mulig. I vinter hadde jeg jo mål om å prestere bedre enn det jeg gjorde i 2012. Nå er jeg ikke i nærheten, forteller han ærlig til TV 2 dagen etter han og lillebroren Filip ankom Rio.

I OL i London løp rogalendingen inn til en sterk femteplass, men da var kroppen 100 prosent.

– Jeg gjør stort sett den treningen jeg skal, men jeg er ikke i nærheten av å prestere så bra som jeg vil. Nå er kroppen kanskje på 72 prosent. Hvis jeg klarer å komme meg opp til 82 prosent av maks, sånn som det var i EM, så kan jeg prestere greit, mener han.

Nå mener eldstebror Ingebrigtsen at en finaleplass på 1500 meter vil være absolutt maksimal uttelling.

– Hvis jeg kommer til en finale så har jeg overprestert, helt sykt. Sånn som det har vært de siste dagene så er det å komme seg videre fra et forsøk en veldig bra prestasjon av meg, men du skal aldri si aldri. Når jeg står på startstreken har jeg sikkert glemt alt jeg har sagt nå, for da er det jo om å gjøre å løpe fortest mulig. Jeg er jo et konkurransemenneske helt klart, sier 25-åringen og smiler.

Operasjon etter OL

Etter OL venter operasjon for å få bukt med problemene en gang for alle.

– Hvis jeg ikke driter meg ut, så er jeg egentlig ganske godt fornøyd. Jeg har jo likevel fått veldig mye ut av denne sesongen. Mer enn jeg kanskje hadde trodd, men det viktigste for meg er egentlig bare nå å komme meg gjennom denne sesongen på en grei måte uten alt for mye varige mén. Så skal jeg operere tåen, også få orden på hamstringen så jeg kan bli dødsgod til neste sesong. Hvis jeg ikke hadde hatt de plagene hadde jeg løpt sjukt fort. Det hjelper jo ikke å si det, men jeg skal vise det neste år, sier han - uten å legge skjul på at det er en stor skuffelse å slite med disse plagene under mesterskapet han har jobbet mot i fire år.

– Det er ikke et spill for galleriet for å slippe forventningspress?

– Jeg har likevel store forventninger til meg selv. Derfor slites jeg litt frem og tilbake mellom hva jeg egentlig mener og tror selv. For jeg vet hvor mye bedre jeg kunne vært, og jeg vet hvor mye de plagene her har hemmet meg. Så jeg skal prøve å løpe så bra som mulig, og enda litt til. Jeg satser på å overprestere, da kan jeg nå en finaleplass, mener 25-åringen.

– Filip er god nok til finale

Nå håper og tror han at lillebror Filip kan redde familiens ære i OL-finalen.

– Filip har slått meg på alle treningsøkter siden 14. februar i år. Han er helt klart god nok til å nå en finale. Så jeg satser på at han gjør der kanonbra, bare han ikke slår min femteplass fra OL i 2012, sier han og ler.

Far Gjert er tydelig stolt over å ha to sønner i Rio, men skulle situasjonen var annerledes.

– Jeg er veldig stolt. Vi har sett at dette var mulig i relativt god tid, men det er litt synd at vi ikke kan stille med begge to like sterke. Henrik er relativt redusert, mens Filip er veldig bra. Jeg er litt spent på hvordan dette skal gå for Henrik sin del. Det blir spennende, sier han til TV 2.

Etter operasjonen i tåen vil Ingebrigtsen være på sidelinjen i to måneder. Far skulle ønske de visste mer om skaden tidligere, for å slippe å være i denne situasjonen under OL.

– Vi håper at han kan være tilbake i trening i oktober. Hadde vi visst det vi vet nå så kunne han operert allerede i vår, men vi kan ikke tenke på det nå. Nå er vi der vi er, og vi må bare prøve å mekke det samme så godt vi kan ved hjelp av det medisinske apparatet som er her, forklarer senior.

– Hvordan tror du kroppen til Henrik vil fungere?

– Det er fryktelig vanskelig å si. Han har slitt i lang tid med noen skader, og kroppen responderer jo verken i trening eller i restitusjon. Men han er nå her, og vil må prøve å gjøre det beste ut av situasjonen. Han er relativt sterk mentalt, men hvor mye fysiske begrensninger han får er umulig å si, avslutter han.

Filip og Henrik Ingebrigtsen skal ut i forsøksheat på 1500 meter tirsdag 16. august.