Edvald kastet opp fire-fem ganger under OL-tempoen

Edvald Boasson Hagen var sjanseløs på medaljene. Fabian Cancellara kronet sykkelkarrieren med sitt andre OL-gull.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Edvald Boasson Hagen var ikke blant favorittene før herrenes OL-tempo, men hadde et håp om å hevde se blant de ti beste.

Det tok imidlertid ikke lang tid før det håpet svinnet hen på veiene i Rio. Allerede ved første mellomtid lå 29-åringen et godt stykke bak de beste, og avstanden fortsatte å øke for hver passering.

Boasson Hagen endte til slutt på en 30. plass, 8.56,93 bak den suverene vinneren.

– Jeg følte meg dårlig og kastet opp fire-fem ganger i løpet av turen. Jeg hadde ikke noe matlyst før start, men jeg tenkte at det kanskje var normalt, sier Boasson Hagen til TV 2.

– Har du fått et virus?

– Jeg tror ikke at jeg er syk. Jeg bommet på dagen. Når du presser deg og ikke har fått i deg noe særlig med mat og føler deg oppblåst, så kaster du opp, fortsetter nordmannen.

– OL har vært ganske dårlig. Jeg hadde håpet at det skulle være bedre, avslutter han.

– Har ikke levert på forventet nivå

Det hadde også landslagsledelsen håpet på.

– Det har ikke vært noen suksess for vår del. Det har vært et tøft OL. Vi hadde forhåpninger på fellesstarten, men vi lyktes ikke der. Og Edvald har ikke akkurat hatt noen perfekt dag på temposykkelen, sier sportsjefen i Norges Cykleforbund, Hans Falk.

– Vi har ikke levert på det nivået vi forventer å levere. Det forteller resultatene også. Vi må bare rekke hånden i været og si at dette ikke var et godt mesterskap for oss, sier landslagssjef Stig Kristiansen.

– Hva er grunnen?

– Det skal jeg ikke ta her og nå. Vi har forberedt oss godt med dem vi har til rådighet. Vi har gjort det vi kan, men det ha ikke vært godt nok i dette mesterskapet, sier Kristiansen.

Gull til Cancellara

Den suverene vinneren var en av sykkelsportens aller største stjerner. Fabian Cancellara, som har annonsert at han legger opp etter sesongen, var nemlig helt overlegen i Brasil og vant med hele 47,41 sekunder ned til sølvvinner Tom Dumoulin.

Sveitseren, som også vant OL-gull på tempo i 2008, tok teten ved tredje mellomtid. Derfra og inn var det ingen som hadde en sjanse mot Cancellara.

«Spartacus» fikk dermed en perfekt avslutning på en innholdsrik sykkelkarriere.

– Jeg kunne ikke ha ønsket meg mer enn å avslutte karrieren med et OL-gull. Nå er tiden inne for å feire, for snart er alt over, sier Cancellara.

Chris Froome tok bronsemedaljen.

– Jeg er veldig fornøyd. Jeg ga alt jeg hadde, men Fabian var den klart sterkeste i løypen, sier Froome til TV 2.

– En sprekk

Boasson Hagen snek seg inn på en tredjeplass ved første mellomtid, men det var før de antatt beste hadde passert. For da Rohan Dennis, Fabian Cancellara og de andre kanonene etter tur smadret bestetidene ved samme passering, ble det tydelig at veien opp til teten ville bli lang for det norske håpet.

Utover i rittet fortsatte Boasson Hagen å tape tid til konkurrentene og falt nedover resultatlisten. Allerede ved tredje mellomtid var han over fire minutter bak ledende Canecellara.

– Jeg beklager å måtte si det, men dette er en sprekk. Med mindre du har falt, så er dette en sprekk, sa TV 2s sykkelekspert Johan Kaggestad da han fikk høre om Boasson Hagens passering.

Nordmannen klokket inn på tiden 1.28.12,35 og endte dermed sjette sist. Bak ham var Julian Alaphilippe den eneste rytteren på World Tour-nivå.