HE'S GOT THAT LOOK: Brede Hangeland spilte én kamp mot Zlatan i sin karriere. Der rakk han å få der berømte blikket. Foto: CHRISTINE OLSSON / NTB scanpix
HE'S GOT THAT LOOK: Brede Hangeland spilte én kamp mot Zlatan i sin karriere. Der rakk han å få der berømte blikket. Foto: CHRISTINE OLSSON / NTB scanpix Foto: Christine Olsson

Jeg merket meg nemlig noe eget ved Zlatan under kampen i Stockholm ...

Brede Hangeland er TV 2s nye Premier League-ekspert. Les om hans eneste møte med Zlatan her – et møte nordmannen aldri glemmer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Merkelig nok har jeg bare spilt mot Zlatan Ibrahimovic en gang. Det var en treningskamp, eller vennskapskamp kan vi kanskje kalle det, mellom Sverige og Norge på Friends Arena i Stockholm. Sverige vant 4-1. Det var kvalitetsmessig ingen forskjell på lagene; trauste, skandinaviske slitere i gult eller rødt. Men Sverige hadde Zlatan. Han scoret 3 mål, gjorde omtrent som han ville, og var forskjellen på lagene. Uten Zlatan hadde det vel kanskje blitt 1-1.

Jeg har altså bare spilt mot Zlatan denne ene gangen. Vi har begge spilt internasjonal fotball i mange år, vi har begge vært sentrale spillere for våre respektive landslag, vi er begge født i 1981, er over gjennomsnittet høye. Der stopper nok også likhetene! Mens jeg baserte min karriere på begrenset talent og hardt arbeid kombinert med et klokt fotballhode, er Zlatan et teknisk og fysisk unikum som vi aldri har sett maken til i skandinavisk fotball. I tillegg har han en særdeles unorsk eller usvensk mentalitet. Zlatan er stjerne, han vet det, oppfører seg som stjerne både på og utenfor banen, og i motsetning til mange andre såkalte stjernespillere; når Zlatan gjør det virker det hverken upassende eller flaut. Han er en av svært få i internasjonal fotball som kan si og gjøre omtrent det han vil. Zlatan er en glitrende fotballspiller, og vi andre kan bare bøye oss i gresset og beundre mannen.

SENKET NORGE: Sveriges kaptein Zlatan Ibrahimovic scorer sitt tredje mål fra et frispark under privatlandskampen i fotball mellom Sverige og Norge på Friends Arena i 2013. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
SENKET NORGE: Sveriges kaptein Zlatan Ibrahimovic scorer sitt tredje mål fra et frispark under privatlandskampen i fotball mellom Sverige og Norge på Friends Arena i 2013. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Foto: Grøtt, Vegard Wivestad

Etter en vanvittig klubbkarriere i storklubber over hele Europa, med ligagull og toppscorertitler i fleng, kunne man selvsagt både tilgitt og forstått Zlatan hvis han denne gangen hadde valgt seg en klubb i Kina eller USA, med stor lønningspose og dårligere motspillere, mindre press og mer ro og fred. Zlatan er 34 år, han må jo merke slitasjen i ankler, hofter og knær som oss andre, etter milevis med løping, tonnevis med knebøy og tusenvis av dueller med verdens beste midtstoppere. Det ville vært naturlig om han trappet litt ned og levde lykkelig på merittene og stjernestatusen. Men Zlatan valgte helt motsatt. Han valgte verdens største klubb, med verdens mest krevende trener, i verdens hardeste liga. Manchester United, José Mourinho og Premier League.

– Blir ikke overrasket om Zlatan scorer over 20 mål denne sesongen

Man kan tenke og mene mye om dette valget. Zlatan trenger ikke penger, og motiveres neppe av pund etter et tiår med enorme ukelønner. Zlatan er en vinner som elsker å utfordre seg selv, vise hvor god han er og vinne på det høyeste nivået. Han har alt å tape på å ta et år i Premier League nå når kroppen etterhvert er blitt gammel og slitt som fotballspiller. Hver eneste midtstopper i Premier League kommer til å gå til i duellene som aldri før når Zlatan er motspiller. Robert Huth i Leicester, Ryan Shawcross i Stoke, Gary Cahill i Chelsea, og alle de andre maskinene på midtstopperplass, de kommer til å trøkke til som aldri før mot svensken med hestehalen og stjernestatusen. Zlatan må være forberedt på en utfordring han, tross drøssevis med kamper på toppnivå i klubb´og landslagsfotball, aldri har opplevd før. Premier League er noe helt eget. Hver kamp er en krig, hver duell er en individuell tvekamp der hvert eneste kilo med muskler tas i bruk. Det skal spilles et drøss med kamper, lørdager, tirsdager, juledager og påskedager. Kampene bare kommer og kommer, uten hvile, og hver gang må man være klar. Hvis ikke blir man løpt ned, tacklet og headet av banen! Jeg levde selv i dette sirkuset i ni sesonger, og husker med en blanding av gru og fascinasjon hvordan en kamp i Premier League nærmest fortoner seg som en annen idrett enn for eksempel en landskamp. Der man på landslaget kunne rusle av banen uten å ha vondt et eneste sted på kroppen, er en kamp i England 90 minutter med slag og dueller. 38 ganger skal man gjennom dette, i tillegg til cup-kamper hjemme og i Europa. Det krever sin mann, spesielt når midtstopperne vet at de skal opp mot en svensk legende. Det er dette Zlatan nå går i gang med, for første gang i en imponerende og innholdsrik karriere.

Zlatan herjet i luften da Manchester United senket Leicester

Man kan mene mye om Zlatan og hans fremtoning som stjerne, men en dum herremann kan han ikke være. Det er umulig å prestere på toppnivå i internasjonal fotball, år etter år, uten god forståelse av egne ferdigheter og hva som kreves i egen klubb og liga. Zlatan vet hva han går til i England. Spørsmålet jeg stiller meg er om hans aura og personlighet gir ham samme fordeler i Premier League som han har hatt i andre ligaer? Jeg merket meg nemlig noe eget ved Zlatan under kampen i Stockholm. Hver gang man gikk til i duellene mot ham, så han bort på meg etterpå med et blikk som fortalte at det likte han ikke. Det var som om han med kroppsspråk og holdning kommuniserte at han skulle ha fred fra de aller tøffeste duellene, han er tross alt Zlatan. Denne interne kampen i kampen er det mange spillere som driver med. Et psykologisk spill for å få motstanderen ut av balanse, få motstanderen til å endre stil og bli usikker, alt i den hensikt å få en enklere jobb med å score mål. Jeg kan godt se for meg at dette har virket for Zlatan i mange kamper i Europa, mot stoppere som er fysisk svakere og et hode lavere, og som i tillegg har enorm respekt for svensken. Jeg er ikke like sikker på om det vil virke i England. I Premier League er det få forsvarsspillere som lar seg imponere av navn og rykte, og som slipper seg nedpå i duellene i respekt for motstanderen. Kanskje snarere tvert imot! Spisser som har det lille ekstra, ekstreme ferdigheter eller unormalt sterk fysikk, får merke engelske midtstoppere enda mer enn andre. Som midtstopper i England er det nettopp det man kan spille på når man ellers er underlegen, fysikk, kraft og tøffhet.

Zlatan til TV 2: – En god start

Derfor må Zlatan være forberedt på sin aller største fysiske utfordring. En tilsynelatende endeløs rekke av kamper med liten tid til restitusjon, ingen kamper der utfall og poengfordeling er gitt på forhånd, her blir det 100 kilometer i timen fra første til siste minutt, hver kamp. Jeg håper og tror Zlatan er fysisk og mentalt klar for det. Hvis svaret er ja og han lærer seg å like den engelske stilen, med en følelse av å være mørbanket nærmest hver dag, og han i tillegg klarer å krydre kampene med øyeblikk av Zlatan-magi, da har José Mourinho og Manchester United grunn til å glede seg. Hvordan takler en aldrende Zlatan kravene i Premier League? Det er bare å glede seg til sesongstart!