VIL SPILLE HÅNDBALL: Justin Forsett må tåle taklinger uten beskyttelsesutstyr dersom han skal spille håndball. Foto: Norm Hall/Getty Images/AFP
VIL SPILLE HÅNDBALL: Justin Forsett må tåle taklinger uten beskyttelsesutstyr dersom han skal spille håndball. Foto: Norm Hall/Getty Images/AFP Foto: Norm Hall

NFL-stjerne vil spille håndball

Ingen skjønner hvorfor håndball ikke er stort i USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Handball is the best olympic sport you don't know shit about».

Det er tittelen Deadspin har på artikkelen sin om håndball.

– USA har aldri vunnet en OL-medalje i håndball, og verken herre- eller kvinnelaget har kvalifisert seg siden 1996. Det gjør at NBC trolig ikke kommer til å dekke sporten noe særlig de neste tre ukene. Det er en skam. For håndball «is the shit», skriver de videre.

Håndball har aldri fått særlig fotfeste i USA. De prøvde å bygge opp et lag til OL i Atlanta.

Fikk frem en stjerne
Den gangen inviterte de idrettsutøvere fra andre idretter til uttakssamlinger. De satte sammen to lag, som var sjanseløse i OL-turneringene i Barcelona i 1992 og på hjemmebane i 1996.

Men de fikk frem en spiller som gjorde seg bemerket.

Sharon Cain var en tidligere basketballspiller, som tok overgangen til håndball ganske lett.

Hun utmerket seg såpass at hun ble hentet til tyske Buxtehuder. Da Anja Andersen bygget sitt lag i Slagelse, så hentet hun Cain.

Men siden den gang har USA vært borte fra håndballkartet.

– Er ikke det vår greie?
Under OL i London for fire år siden «oppdaget» den prisvinnende kommentatoren Bill Simmonds idretten.

– Jeg må være ærlig. Vi hadde ikke kommet til pause en gang før vi begynte å lure på ting som: «Hvorfor er ikke håndball mer populært?» og «Hvorfor er ikke USA bedre i håndball?» Dersom du ikke visste det, så er USA helt utrolig forferdelig i håndball. Selv ikke et forsøk på å konvertere tidligere nivå 2-basketspillere var i nærheten av å fungere. Når du ser håndball på nært hold, så gir det ingen mening. Løping og hopping, pasninger, koordinerte bevegelser i luften, kjappe spurter, fantastiske prestasjoner som kan postes på YouTube ti sekunder etter at de skjedde. Um, er ikke det vår greie? Hva er det jeg går glipp av? skrev han i bloggen sin.

Nå begynner flere å få øynene opp for idretten.

NFL-stjerne vil spille håndball
NFL-stjernen Justin Forsett er en av dem som har forelsket seg i håndball.

– Jeg tror jeg har funnet meg en ny hobby i håndball. Noen som vil spille? skriver Baltimore Ravens-spilleren på Twitter, etter først å ha spurt hvilken idrett han faktisk satt og så på.

Washington Post stiller også spørsmål om hvorfor USA er så dårlig i nettopp håndball.

Journalisten Adam Kilgore viser også til at en håndballspiller har alle de egenskapene amerikanerne dyrker hos en idrettsutøver.

Kan LeBron James bli best i verden?
Han stilte USAs landslagssjef Javier Garcia-Cuesta hvor lang tid det ville ta basketballstjernen LeBron James å bli verdens beste håndballspiller.

– Kanskje seks måneder. Dette blir helt hypotetisk. Han har alt. Du får hakeslepp når du ser ham spille, sier Garcia-Cuesta.

Danske Mikkel Hansen er regnet som en av verdens beste håndballspillere. Han fikk også spørsmål om James kan bli like god som ham.

– Det er vanskelig å svare på. Jeg er en stor beundrer av LeBron James. Jeg er en stor basketballfan. Måten han ser banen, blikket for spillet, er imponerende. Der har du en god start. Og fysisk sett er han fantastisk. Men du må også kunne kaste ballen. Så, ja. Kanskje, sier dansken.

Ville knust NBA-stjernene 42-10
NBA-stjernen Kyle Lowry er i Rio de Janeiro med det amerikanske basketballandslaget. Han tror de kunne klart en omskolering til håndball.

– Du snakker om en annen idrett med løping, hopping, retningsforandringer og å kaste en ball i et nett? Ja, jeg tror vi skulle funnet ut av det. Hvor mye tjener de? spør han.

Men den franske høyrebacken Valentin Porte tror NBA-stjernene ville fått juling dersom de skulle møte de beste håndballspillerne. Han tipper 42-10 som resultat av en eventuell kamp.

Porte får støtte av Hansen.

– De vil ha problemer med å skyte ballen. De ville ikke ha scoret så mange mål. Det er mye vanskeligere enn du tror, sier den danske stjernen.

Satser mot OL i 2024
Men amerikanerne velger nå å tenke langsiktig. Los Angeles søker om å få arrangere OL i 2024, og håpet er nå å bygge opp et lag som kan hevde seg på hjemmebane.

– Det vil hjelpe på i forhold til å tiltrekke oss nye spillere fordi vi er garantert en plass i OL, sier assistentrener på landslaget Mark Ortega til USA Today.

Og interessen er allerede begynt å ta seg opp. Bare i løpet av de to siste dagene har Garcia-Cuesta blitt kontaktet av 13 tidligere collegeutøvere i ulike idretter som er interessert i å prøve seg. Planen er nå å ha en uttakssamling i Auburn 15. oktober.

Kanskje Justin Forsett dukker opp der?