OPPBEVARTE: Den dopingtiltalte mannen skal både ha bestilt og oppbevart ulovlige dopingmidler. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix.
OPPBEVARTE: Den dopingtiltalte mannen skal både ha bestilt og oppbevart ulovlige dopingmidler. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix. Foto: Fjeldstad, Knut

Profilert «Strongman»-vinner dopingtiltalt

Den norske kroppsbyggeren har en rekke pallplasseringer i styrkekonkurranser.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mannen i førtiårene,som må møte i Trondenes tingrett i begynnelsen av september, ble tatt med en rekke dopingmidler i boligen og bilen sin i 2014.

«Overtredelsen anses som grov», heter det i tiltalen fra Statsadvokatene i Nordland.

Alle stoffene som ble funnet er forbudte anabole steroider og omfatter blant annet testosteron, drostanolon og nadrolon.

Premiert utøver

Tiltalte er sentral i Strongman-miljøet og vant senest i år en stor konkurranse hvor noen av Norges sterkeste menn deltar.

Mannen har de siste årene fått pallplasseringer i en rekke tilsvarende konkurranser og er også involvert på arrangørsiden.

Han har blitt intervjuer i en rekke lokalaviser og magasiner om styrketrening og konkurransene han deltar.

Mannen var i utgangspunktet tiltalt for å ha solgt anabole steroider til et «større antall personer» fra boligen sin, men denne delen av tiltalen er nå frafalt.

I tillegg er et tiltalepunktet som dreide seg om kjøp av dopingmidler frafalt etter ordre fra Statsadvokaten.

– Postene som er frafalt har kommet med i tiltalen ved en feil, sier påtaleansvarlig Fanny Isabelle Helle i Nordland politidistrikt til TV 2.

Til TV 2 sier den tiltalte mannen at de frafalte tiltalepunktene viser at politiet har beveget seg i «feil retning».

– Dette burde ikke vært en sak fra starten av. Jeg er og har ikke vært bruker av ulovlige midler, hevder mannen, som sier han regelmessig har avlagt blodprøver som beviser dette.

Postsendinger avslørt

Ifølge tiltalen har mannen ved minst to anledninger blitt avslørt i å ha bestilt dopingmidler i posten.

I ett av tilfellene skal han ha bestilt anabole steroider i navnet på en kvinne som ifølge tiltalen skulle hente forsendelsen på postkontoret og levere varene til ham. Begge forsendelsene som omtales i tiltalen ble stoppet av politiet.

Banket opp fremmede - nå jobber Morten fulltid for å hindre unge i å begynne med steroider

– Mannen er tiltalt med hjemmel i straffelovens paragraf 162b og kan straffes med bøter eller fengsel inntil 2 år, eller inntil 6 år dersom overtredelsen anses som grov, sier Helle til TV 2.

Det er satt av to dager til rettssaken mot mannen, som også er tiltalt for flere brudd på vegtrafikkloven.

TV 2 har i en rekke artikler og reportasjer det siste året beskrevet den omfattende dopingbruken som foregår i det norske kroppsbyggermiljøet.

Ifølge tall blant annet fra politiet i Rogaland, er en overvekt av gjerningspersonene i grove voldssaker brukere av dopingmidler.

Brukere av anabole steroider er også representert i en lang rekke saker som handler om vold i nære relasjoner, og i denne reportasjen forteller en ung kvinne om voldsmarerittet hun levde i da hun bodde sammen med en kroppsbygger som brukte anabole steroider.