KRITIKK: Australias interneringsleirer for asylsøkere har i flere omganger fått kraftig kritikk. Bildet er fra en demonstrasjon i april. Foto: AFP
KRITIKK: Australias interneringsleirer for asylsøkere har i flere omganger fått kraftig kritikk. Bildet er fra en demonstrasjon i april. Foto: AFP Foto: SAEED KHAN

Lekkede dokumenter avslører overgrep ved australsk asylleir

Over 2.000 lekkede dokumenter som The Guardian har fått tilgang til, gir et rystende innblikk i Australias interneringsleir for asylsøkere på stillehavsøya Nauru.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge avisen dreier det seg om 2.116 hendelsesrapporter fra den omstridte leiren som tegner et bilde av rutinesvikt og grusomheter. Rapportene omhandler blant annet voldshandlinger, barnemishandling, seksuelt misbruk og selvskading. I 51,3 prosent av sakene er barn involvert.

Flere historier trekkes fram, blant annet en episode hvor en vakt angivelig tok tak i en gutt og truet med å drepe ham. Ved en annen anledning skal en vakt ha slått flere barn i ansiktet.

I september 2014 innrapporterte en lærer en episode hvor en ung assistent satt og gråt. Assistenten fortalte at hun hadde bedt om en fire minutters dusj i stedet for en to minutters dusj.

– Hennes forespørsel ble godtatt med betingelser om seksuelle tjenester. Det er snakk om en mannlig sikkerhetsansatt. Hun fortalte ikke om dette skjedde eller ikke. Den sikkerhetsansatte ønsker å se en gutt eller jente som dusjer, heter det.

Australias interneringsleirer for asylsøkere har i flere omganger fått kraftig kritikk, senest i en rapport fra Amnesty og Human Rights Watch i forrige uke. (©NTB)