trump med sjokkuttalelse i ny tale:

Trump antyder at Hillary Clinton kan bli drept av våpenforkjempere

Trump sa i en tale at «second amendment-folk» kan hindre Clinton i å velge høyesterettsdommere som ønsker strengere våpenkontroll.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den amerikanske grunnlovens andre tillegg, the second amendment, beskytter borgernes rett til å bære våpen.

Restriksjoner på våpenbruk er en betent politisk sak i USA og er et klassisk skille mellom de to politiske partiene, Demokratene og Republikanerne.

Høyresiden, Republikanerne, tviholder på retten til å eie våpen. Demokratene ønsker sterkere kontroll.

Høyesterettsdommere

Under et møte i Wilmington, North Carolina, snakket Trump om den neste presidentens makt til å utpeke høyesterettsdommere.

Etter feilaktig å ha uttalt at Clinton vil vrake det andre grunnlovstillegget, sa presidentkandidaten:

– Hvis hun får velge dommere, er det ikke noe dere kan gjøre med det, folkens, sa Trump, og la til:

– Men jeg sier dere, for «the second amendment-tilhengere» er det kanskje noe som kan gjøres. Jeg vet ikke.

Se uttalelsen i videovinduet øverst i artikkelen.

– En drapstrussel

Uttalelsen kan tolkes som en oppfordring til våpenforkjempere om å ta livet av hans rival i valgkampen, og den vekker sterke reaksjoner.

– Dette må ikke tolkes som et politisk sleivspark. Det er et drapstrussel som øker muligheten for en nasjonal tragedie og krise, skriver den demokratiske senatoren Chris Murphy på Twitter.

Clintons valgkampsjef Robby Mook sier ifølge The Guardian at det Trump sier ganske enkelt er farlig.

– En person som ønsker å bli USAs president bør ikke antyde vold på denne måten, sier Mook.

Gruppen Priorities USA, som støtter Clinton, fyrte av en mail med emnefeltet «Donald Trump antydet nettopp at noen skal skyte Hillary Clinton» få minutter etter uttalelsen, skriver AP.

– Politisk kraft

Jason Miller fra Trumps valgkampleir har en annen forklaring på presidentkandidatens kommentar.

– Det kalles kraften i enhet. Folk som støtter det andre grunnlovstillegget har en utrolig kraft og er står sammen, noe som gir dem stor politisk makt. I år vil de stemme i rekordtall, og det blir ikke for Hillary Clinton, det blir for Donald Trump, sier Miller.

Utnevnelsen av høyesterettsdommere er en beslutning med stor politisk betydning. Det er presidenten som velger dommere, og dommerens syn på saker som abort, homofili og våpenkontroll kan få stor betydning for høyesteretts beslutninger. Dette har blitt en stor sak i valgkampen etter at den konservative dommeren Antonin Scalia døde tidligere i år.

Håpløs kamp for Obama

President Barack Obama, som representerer det demokratiske partiet, har gang på gang tatt til orde for strengere kontroll på salg av våpen og hva slags våpen som skal være tilgjengelig over disk. Presidenten har ikke klart å få politisk gjennomslag for noen slike tiltak, men han har pådratt seg vreden til våpenforkjempere, den mektige organisasjonen National Rifle Association og høyresiden i amerikansk politikk.

– Dette er et politisk valg vi tar, å tillate dette å skje med få måneders mellomrom i Amerika. Vi står kollektivt til ansvar for familiene som mister sine kjære, sa Obama i en emosjonell tale etter en masseskyting i Oregon i oktober i fjor.