IOC ber om respekt for de dopingtatte etter svømmeoppstyret

– Vi ber om at beskyldningene mot utøverne er sanne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

RIO DE JANEIRO (TV 2 Sporten): Svømmehallen i Rio har vært sentrum for de fleste kontroversene så langt i OL.

Utøvere som nekter å sitte sammen på pressekonferanser, beskyldninger om doping, utskjelling, buing et cetera.

Se intervju med den tidligere dopingtatte svømmeren Julia Jefimova øverst i artikkelen.

Spesielt amerikanerne har latt høre fra seg. Både Lilly King og Michael Phelps har tatt sine oppgjør med tidligere dopingtatte rivaler - selv om sistnevntes troverdighet kanskje ikke er den aller største etter et Instagram-bilde med Justin Gatlin, som selv har blitt tatt i doping (se nedenfor).

– Vi ber folk respektere hverandre

Store deler av media og publikum hyller svømmernes åpne oppgjør med juksemakerne, men det er også de som mener at det har gått for langt.

På en pressekonferanse tirsdag formiddag ble IOC bedt om å svare på deres standpunkt i saken, og det kom tydelig frem av IOC ikke var helt komfortable med det som har skjedd, og sannsynligvis kommer til å fortsette å skje, i bassenget.

– Det er åpenbart at IOC, Den olympiske bevegelsen og fansen vil se fair play. Ting blir sagt i øyeblikkets hete og i konkurranse, men vi vil be folk respektere hverandre som utøvere, sa en pressetalsmann fra organisasjonen til media, deriblant TV 2.

– Men de står fritt til å si det de vil. Det eneste vi kan be om er at det er sannhet, og ikke spekulasjoner, i de beskyldningene enkelte utøvere kommer med, fortsatte han.

MP!!!

Et bilde publisert av justingatlin (@justingatlin)

– Jeg håper dette var en «statement»

Spesielt Julia Jefimova har måttet tåle mye kritikk.

Etter å ha blitt slått i kampen om gullmedaljen natt til onsdag av nevnte King, fikk russeren enda et stikk fra sin amerikanske rival.

– Jeg håper dette var en «statement». At det fortsatt er mulig å konkurrere rent og gjøre det bra i OL. Det er slik det burde være, sa hun.

Sånne uttalelser er det lite IOC får gjort noe med.

– Vi vil at lekene skal foregå i ånden av «fair play». Men vi forstår at folk uttrykker seg på forskjellige måter, og det respekterer vi, er svaret fra IOC.