TRUER MED ANMELDELSE: Daglig leder i Stiftelsen etterforskning av mordbrannen Scandinavian Star, Terje Bergsvåg, etter pressekonferansen om Scandinavian Star-etterforskningen på politihuset på Grønland i Oslo tirsdag.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
TRUER MED ANMELDELSE: Daglig leder i Stiftelsen etterforskning av mordbrannen Scandinavian Star, Terje Bergsvåg, etter pressekonferansen om Scandinavian Star-etterforskningen på politihuset på Grønland i Oslo tirsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Hevder politiet lyver om Scandinavian Star-bilder

En av dem som ivret for at politiet skulle gjenoppta etterforskningen av Scandinavian Star-ulykken, hevder at politiet bevisst har fjernet bilder som viser sabotasje.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Terje Bergsvåg i «Stiftelsen Etterforskning av Mordbrannen Scandinavian Star» truer med å anmelde politiet for å ha fjernet bilder fra etterforskningens fotomapper.

– Det er bilder som viser seks utbrente sengebunner i en korridor, det er umulig å gå forbi. Der er det laget et nytt bål. Et annet sted på skipet der det begynte en ny brann ligger det fire sengebunner i en korridor, sier Bergsvåg.

Ifølge Bergsvåg stammer ikke bildene fra den delen av båten som ble pusset opp da det brøt ut brann i april 1990

– Her bodde det folk, folk løp gjennom denne korridoren i tett røyk, ingen sier at de snublet i seks sengebunner i en 90 centimeter bred korridor. Det ville ikke vært mulig å gå forbi, hevder han.

– Det er skremmende, ulovlig og straffbart, og det vil vi antakelig anmelde, sa Bergsvåg etter politiets pressekonferanse tirsdag.

Henlegger saken

Politiet har gjennom to års ny etterforskning av Scandinavian Star-brannen fått nye svar, men ikke kommet nærmere noen oppklaring. Nå blir saken henlagt på grunn av manglende bevis.

Samtidig understreket påtaleansvarlig Hanne Fauske i Oslo politidistrikt at etterforskningen kan bli tatt opp igjen.

– Mordbrann vil ikke lenger blir foreldet. Skulle det komme nye opplysninger, vil det måtte vurderes, sier Fauske.

En hypotese har vært at motivet for brannen var forsikringssvindel. Politiet slår fast at dette ikke var tilfelle.

– Det er ikke avdekket noe påfallende ved de avtalemessige forholdene. Det er ikke fremkommet opplysninger som sier at skipet ble satt i brann med økonomiske interesser som grunn, sa etterforskningsleder Terje Bechmann Dahl på politiets pressekonferanse om Scandinavian Star-etterforskningen.

– Svært nedslående

Advokat Sigurd Klomsæt har gitt politiet muntlig beskjed om at henleggelsen av Scandinavian Star-etterforskningen vil bli påklaget.

– Vi har fått tre ukers frist for å påklage henleggelsen. Det gjorde jeg muntlig allerede i det møtet vi hadde med politiet forut for pressekonferansen. Så må det suppleres. Dette arbeidet starter så snart vi kommer tilbake på kontoret, sier Klomsæt til NTB.

Klomsæt er bistandsadvokat for «Stiftelsen etterforskning av mordbrannen Scandinavian Star». Han er sterkt kritisk til etterforskningen og konklusjonen som ble lagt fram tirsdag ettermiddag.

– Det er svært nedslående å høre på det som blir sagt. For det første vrir de på sannheten. For det andre forteller de usannheter. Og for det tredje holder de det korrekte faktum skjult, sa han til NTB rett etter politiets pressekonferanse.

Politimester Hans Sverre Sjøvold beskriver beskyldningen om at politiet dekker over sannheten som «en drøy påstand».

– Vi har holdt på i tre år og vi har brukt mye ressurser fordi vi mener at alle berørte fortjener å få et svar. Vi har bare hatt et genuint og edelt ønske om å få mer kunnskap og eventuelt oppklare saken. Det har vi ikke fått til. Det er bare å beklage. Men vi kan ikke kompromisse med de krav som vil bli stilt i en eventuell straffesak. (©NTB)