Ekstrem rasfare: Rødt farenivå for Veslemannen

Tirsdag morgen begynte bevegelsene i Veslemannen i Rauma å bli så store at NVE har valgt å heve farenivået til rødt og området er evakuert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oppdatering onsdag morgen: Politiet i Nordmøre og Romsdal melder onsdag morgen at det har vært få endringer utover natten.

– Det er ikke noe nytt å melde. Vi har sivilforsvaret i beredskap her, og de har ikke kommet med noe nytt, sier politiet til NTB.

NVE har meldt at de kommer med mer informasjon om situasjonen på Mannen klokken 9.00 onsdag morgen.

Den økte hastigheten på bevegelsene i Veslemannen ved fjellpartiet Mannen i Møre og Romsdal skyldes store nedbørsmengder, og det er meldt mer nedbør i tiden framover.

– Bevegelsene er nå oppe i døgnhastigheter på 10 centimeter per døgn i den øvre delen, melder NVE i en oppdatering tirsdag kveld.

Bevegelsene er registrert både på strekkstag som er installert oppe i fjellet og målingene fra radaren som står nede ved Lyngheim i Romsdalen.

– Det tar noe tid fra nedbøren på overflaten trenger inn og ned i fjellet og påvirker stabiliteten og bevegelsen. Vi forventer derfor økte bevegelser i løpet av kvelden og natten, sier NVE.

Hastigheten i den nedre delen av fjellet er mer stabil.

– Det er fremdeles de øvre delene av Veslemannen som viser store bevegelser og det er derfor størst sannsynlighet for at vi får et mindre skred herfra som ikke vil true bebyggelse og jernbane. Bevegelsene i nedre del er relativt lave, rundt 0,5 millimeter per døgn, melder NVE.

Hører buldring i fjellet

Tirsdag kveld overvåker Sivilforsvaret aktiviteten i fjellet.

– Vi har hørt bevegelse i fjellet, og det har vært et par omganger med ras. Det er ikke snakk om noe stort, men vi hører god buldring i lia, sier lagfører Kaj Roger Gråberg i Sivilforsvaret tirsdag kveld.

Sivilforsvaret loggfører rasene de hører og melder fra til politiet.

Evakuering

Det er tre farger på fareskalaen til NVE: Grønt, oransje og rødt.

Seksjonssjef for fjellskredovervåkinga i NVE, Lars Blikra, sier til Åndalsnes Avis at rød faregrad betyr evakuering. Ni personer, fordelt på tre husstander, er evakuert.

– Flesteparten av dyrene er på beite på fjellet, men tolv sauer og to hester var igjen på gården, sier stabsjef Thorry Åkernes hos politiet i Møre og Romsdal til TV 2 tirsdag ettermiddag.

– Alle ønsker et skred skal gå

Ordfører Lars Olav Hustad (H) i Rauma sier de etterhvert har opparbeidet seg gode rutiner på hvordan situasjonen skal håndteres.

– Det er en alvorlig og stressende situasjon for dem som evakueres. Vi i beredskap gjør jobben vår, men resten av bygda trekker litt på skuldrene, sier Hustad.

– Er det slik at dere nærmest håper på et ras?

– Alle ønsker at et skred skal gå. Det høres brutalt ut, men vi ønsker at det skal gå og at det skal stanse opp før det når bebyggelse. Men det er naturen som rår, sier Hustad.

Raumabanen stengt

Like ved foten av fjellpartiet går jernbanen og Europavei 136. Jernbaneverket opplyser at Raumabanen mellom Dombås og Åndalsnes er stengt, mens Europaveien ikke er stengt.

Veslemannen er et relativt lite, men svært aktivt parti av det ustabile fjellpartiet Mannen i Romsdalen.

Mens de årlige bevegelsene i Mannen (utenfor Veslemannen) utgjør noen få cm i året, har den mest aktive delen av Veslemannen forskjøvet seg noe over én m det siste året.