Dopingdømt russer i tårer etter sølvmedalje – fikk drepende blikk av erkerival før start

Drama i kulissene i forkant av kvinnenes finale på 100 meter bryst.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Julia Jefimova ble møtt med en pipekonsert fra publikum da hun entret svømmehallen i Rio i natt.

Den russiske svømmeren er tatt for doping to ganger tidligere og fikk i siste liten lov til å delta i lekene i Rio - etter at hun anket saken inn til voldgiftsdomstolen CAS.

Begynte å gråte
Jefimova svømte til slutt inn til sølvmedalje på 100 meter bryst, kun slått av erkerivalen fra USA, Lilly King, som vant med ny olympisk rekord på tiden 1:04.93. Katie Meili tok bronse.

Mens de to amerikanske jentene jublet og gratulerte hverandre med medaljene, tok Jefimova tok til tårene da sølvmedaljen var en realitet.

Etter finalen kom den amerikanske gullvinneren med et stikk til sin russiske erkerival.

– Dette beviser at du kan konkurrere rent og fremdeles vinne med all den harde jobben du har lagt ned i forkant, på trening og i vektrommet. Det er en måte å bli best på ved å gjøre det på rett måte, sa King til NBC.

Heller ikke bronsevinner Meili var videre imponert over at den russiske 24-åringen fikk lov til å delta i konkurransen.

– Vi så på hverandre og sa: Vet du hva. Vi kan begge ta medalje. Dette var bare oss som viste at USA er sterke og at vi har kommet her for å vinne medaljer uavhengig av omstendighetene rundt. Det er derfor vi er her, sa Meili.

Slaktet fingergest
I forkant av nattens finale tirret Jefimova på seg 19 år gamle King ved å sette pekefingeren i været etter at hun vant sitt semifinaleheat. King, som fulgte russerens semifinaleheat på TV-skjermene i hallen, viftet hånlig tilbake med fingeren.

Jefimova feirer at hun vant sitt semifinaleheat.  
Jefimova feirer at hun vant sitt semifinaleheat.   Foto: Marcos Brindicci

King vant senere sitt semifinaleheat på en bedre tid enn Jefimova. Etterpå sa hun følgende til NBC om fingergesten.

– Du vifter med fingeren som om du er nummer én. Så har du blitt tatt i doping. Jeg er ikke tilhenger av det.

Da de to rivalene senere skulle gå inn i hallen for å svømme finalen, fikk den dopingtatte russiske svømmeren et drepende blikk fra King.

Julia Jefimova ble i 2014 utestengt i 16 måneder etter å ha testet positivt på steroidhormonet DHEA. I mars i år ble hun tatt nok en gang. Denne gangen for å ha benyttet seg av det forbudte stoffet meldonium.

– Gatlin burde heller ikke vært i OL
Det er imidlertid ikke bare Jefimova som får gjennomgå av King. Også den amerikanske sprinteren Justin Gatlin – som har blitt tatt i doping to ganger – får passet sitt påskrevet av gullvinneren. Gatlin blir regnet som Bolts argeste konkurrent på 100 meter under OL

På pressekonferansen etter finalen fikk hun spørsmål om hun mente at utestengelsen også bør gjelde andre idretter.

– Jeg må respektere IOCs avgjørelse. Selv om jeg ikke er enig. Synes jeg at folk som har vært tatt i doping bør være med på laget? Nei. Det burde de ikke. Det er uheldig at vi ser dette og at det fører til så mye tull mellom idrettene og landene. Dette er noe som burde vært hugget i stein - at slik gjør vi og sånn blir det. Det burde ikke være noe frem og tilbake, svarte hun.