LEIR: Flyktninger er samlet i leire over hele Tyskland. Her i Dresden bor 1100 flyktninger. AFP PHOTO / DPA / ARNO BURGI
LEIR: Flyktninger er samlet i leire over hele Tyskland. Her i Dresden bor 1100 flyktninger. AFP PHOTO / DPA / ARNO BURGI Foto: Arno Burgi

Kinesisk turist ble asylsøker i Tyskland – ved en feiltakelse

Den 31 år gamle backpackeren fra Kina ville bare innrapportere en forsvunnet lommebok – i stedet signerte han asylpapirer og endte opp på asylmottak.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Han satte i gang hjulene i et maskineri han ikke klarte å rømme fra i starten, sier Christoph Schluetermann ved det Røde Kors-drevne asylmottaket i byen Duelmen vest i Tyskland.

Kineseren tok kontakt med lokale tjenestemenn etter å ha landet på flyplassen i Stuttgart 4. juli.

Han snakket verken engelsk eller tysk, og ønsket å gi beskjed om at han hadde mistet lommeboken.

Budskapet ble kraftig misforstått og myndighetene trodde han ville søke asyl.

Først ble 31-åringen tatt med til et mottakssenter i byen Heidelberg hvor han uvitende fylte ut en asylsøknad etter instruksjoner fra de ansatte. To dager senere ble han overført til et nytt asylsenter i Dortmund, hvor passet ble tatt fra ham.

– Han var så annerledes enn de andre. Veldig, veldig hjelpeløs, sier Schluetermann til BBC.

Fanget i byråkratiet

Ferden gjennom det tyske asylbyråkratiet fortsatte etter hvert videre til et nytt asylmottak i Duelmen, nær den nederlandske grensen. Der ble han gitt både mat og lommepenger i likhet med andre asylsøkere.

Underveis gikk mannen med på at det ble tatt fingeravtrykk av ham, at det ble gjort medisinske undersøkelser og han tok imot lommepenger.

– Han var fanget i vår byråkratiske jungel i 12 dager fordi han ikke kunne kommunisere, sier Schluetermann.

Mannen skal ha forsøkt å fortelle sin historie, men det var ingen som skjønte hva han sa.

Dro til restaurant

– Han spurte hele tiden om å få passet sitt tilbake, noe som er det motsatte av hva asylsøkere vanligvis ber om.

De Røde Kors-ansatte forsøkte å oversette ved hjelp av en språkapp, men måtte til slutt få hjelp til å oversette på en kinesisk restaurant.

– Det var et utrolig øyeblikk for oss alle. Han sa at Europa absolutt ikke var slik han hadde forventet, sier Schluetermann, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Mannen skal ha vært glad for å dra, men ikke sint eller opprørt. Det er ikke meldt om at hendelsen får noen konsekvenser for tyske myndigheter.

(TV 2 / NTB)