Kosovos gullhelt nektet å la seg dopingteste før OL

Majlinda Kelmendi trodde ikke på at kontrolløren var fra WADA.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se og følg alt i OL i vårt livesenter!

Majlinda Kelmendi tok til gledestårene da hun sikret Kosovos første OL-gull gjennom tidene i judofinalen i 52-kilosklassen i helgen.

Mandag ble det kjent at Kelmendi nektet å gjennomføre en dopingkontroll før lekene, da hun var på treningsleir i Frankrike, melder Reuters.

25-åringen skal ikke ha trodd på at kontrolløren faktisk var fra Verdens antidopingbyrå (WADA), og nektet å avgi en prøve.

Det internasjonale judoforbundet (IJF) støtter Kelmendi og hennes sak.

– En kontroll ble gjennomført i Frankrike i juni. Utøveren og treneren protesterte på fremgangsmåten, og IJF synes også den så suspekt ut, sier de i en uttalelse til Reuters.

Presidenten i det kosovoalbanske judoforbundet, Agron Kuka, sier til The Guardian at kontrolløren ikke hadde noen form for gyldig autorisasjon.

– Laget var på treningsleir i Frankrike og en eller annen person kom og spurte om en dopingprøve. Men personen hadde ingengodkjent autorisasjon fra WADA eller noen andre. Det er enden på visa, sier Kuka.

Han understreker også at Kelmendi «er ren».

Og sier:

– Dette er bare tull!

Ettersom dopingkontrollen ble forsøkt gjennomført i Frankrike, er det kun i Frankrike Kelmendi kan ilegges en eventuell sanksjon for den ikke gjennomførte kontrollen. Hun kan med andre ord ikke miste OL-gullet for dette.

IJF har også bekreftet til Reuters at Kelmendi har gjennomført flere dopingkontroller i år, inkludert i forbindelse med gullkampen på søndag.