Norsk svømmer ut mot dopingtatt konkurrent: – Det er feil at hun er her

Susann Bjørnsen vil ha livstidsutestengelse for utøvere som har blitt tatt to ganger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

RIO DE JANEIRO (TV 2 Sporten): Det vakte oppsikt da både konkurrenter på tribunen, støttepersonell og tilskuere valgte å bue og rope ukvemsord i retning Julia Jefimova da hun inntok bassenget søndag.

Se pipekonserten i videovinduet øverst!

Jefimova er tatt for doping to ganger tidligere og fikk i siste liten lov til å delta i lekene i Rio - men det er det altså langt fra alle som er tilfredse med.

– En plass må man starte om man skal sette ned foten

Susann Bjørnsen, som debuterer i OL-sammenheng på onsdag i 100 meter fri, har lite til overs for den 24 år unge russeren.

– Helt ærlig synes jeg det er feil at hun er her. Men jeg mener jo at du burde bli utestengt på livstid om du blir tatt to ganger. Jeg er veldig i mot doping. Jeg skjønner at folk sitter og buer – det må hun nesten forvente. Og det var jo litt buing på det russiske herrelaget i 4x100 fri stafett også. Så hvor kult hun synes det er å være her, når hun vet at det er en del øyner som ser stygt på henne, det blir jo opp til henne. Når hun har jukset på den måten, så står det ikke så mye respekt av det lenger, sier Bjørnsen til TV 2 mandag kveld.

– Blir det snakket mye om i miljøet?

– Det blir jo diskutert i svømmemiljøet. Jeg skulle ønske de bare var konsekvente. For en plass må man jo starte om man skal sette ned foten. Jeg skjønner jo at de sikkert er redde for at de skal bli saksøkt og så videre, men begynner man å være konsekvent, så vil det jo være gyldig for senere også, fortsetter hun om IOCs rolle.

– Vet med meg selv at jeg holder meg unna prestasjonsfremmende midler

Som i de fleste andre idretter om dagen, er doping et samtaletema i svømmesporten.

Det er ordkrigen mellom Kinas Sun Yang og australske Mackenzie Horton et godt eksempel på.

– Er du en av de som mener at hele den russiske delegasjonen burde blitt nektet å delta i OL?

– Om man ikke har dopet seg tidligere, så synes jeg man burde få delta. Men de burde blitt testet og vi burde være sikre på at de er rene. Jeg mener jo at man ikke burde bli straffet for at andre gjør noe dumt, sier Bjørnsen.

– Er du trygg på at konkurrentene dine er rene?

– Ja. Eller, man kan jo aldri være sikker. Det kan jo være noen som har tatt noe lurt, men det er ikke noe jeg kan styre eller gjøre noe med. Jeg vet med meg selv at jeg holder meg unna prestasjonsfremmende midler.

PS! Natalia Lovstsova, som er en av rivalene til Bjørnsen, er dopingtatt to ganger. Hun var i likhet med Jefimova utestengt, men fikk klarsignal i siste sekund.