JUBLER: Ibtihaj Muhammad vant mandagens kamp mot Olena Kravatska fra Ukraina. (AP Photo/Vincent Thian)
JUBLER: Ibtihaj Muhammad vant mandagens kamp mot Olena Kravatska fra Ukraina. (AP Photo/Vincent Thian) Foto: Vincent Thian

Sterke reaksjoner på hijab-fokus til amerikansk fekter

Ibtihaj Muhammad er den første amerikanske OL-deltakeren som bruker hijab, men fokuset på religion får folk til å reagere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Slutt å mase om hijaben! Ville dere postet noe om noen bar et kors eller en davidstjerne? spør en Facebook-bruker etter at tv-kanalen NBC la ut en melding på Facebook om at hijab-brukende Mohammad (30) vant mandagens fektekamp mot ukrainske Olena Kravatska.

Kommentarfeltet er fullt av folk som ber om at fokuset dreies fra 30-åringens religion til hennes sportslige prestasjoner.

– Herlighet! Slutt med det tøvet! Hun er amerikaner. Det er alt!! Jeg er temmelig sikker på at de 553 andre utøverne også praktiserer en eller annen form for religion, og dere nevner det ikke! Hun står fritt til å praktisere den religionen hun vil på samme måte som alle andre i dette praktfulle landet! Slutt forskjellsbehandlingen! skriver en Facebook-bruker.

Stor ståhei

Det er likevel ikke til å komme unna at det er hijaben som har gitt Ibtihaj Mohammad stor oppmerksomhet i hjemlandet den siste tiden. Aldri før har en amerikansk OL-utøver brukt det muslimske hodeplagget, og slikt legges merke til.

Hun fikk hovedrollen i kortselskapet Visas nye kampanje og havnet på Time Magazines liste over de 100 mest innflytelsesrike menneskene i 2016.

Muhammad er ikke redd for å bruke oppmerksomheten hun får til å snakke om religion og politikk. I et intervju med BBC Sport sier hun at hun gleder seg over å utfordre folks holdninger og oppfatninger om muslimske kvinner.

– I det rådende politiske klimaet i dette landets historie er det en milepæl å ha en muslimsk kvinne på OL-laget, sier Muhammad til BBC.

I DET HVITE HUS: Ibtihaj Mohammad og president Obama. Foto: Ibtihaj Mohammad/Facebook
I DET HVITE HUS: Ibtihaj Mohammad og president Obama. Foto: Ibtihaj Mohammad/Facebook

Hilste på presidenten

Hun snublet nærmest inn i fektesporten da hun var 12 fordi hun kunne utøve idretten i klær som dekker hele kroppen. Nå er hun ranket som nummer 8 i verden og nummer 2 i USA.

100 dager før OL startet, var Muhammad invitert til Det hvite hus. Her ga hun en fekteleksjon til førstedame Michelle Obama.

Mens USA står oppi en valgkamp hvor den republikanske presidentkandidaten har tatt til orde for å nekte muslimer adgang til landet. I et intervju med CNN har Muhammad sagt at Trumps uttalelser er farlige.

– Når man sier slike ting, tenker ingen på hvordan det påvirker folk. Jeg er afroamerikaner. Jeg har ikke noe annet hjem å dra til. Familien min er født her. Jeg er født her. Jeg vokste opp i Jersey. Hele familien min er fra Jersey. Det er liksom, hvor skal vi dra?

Personlig valg

Å bruke hijab er et personlig valg og et uttrykk for et personlig forhold til Gud, sier hun til BBC.

– Hijaben er i høy grad en del av meg og hjelper meg i forholdet til Gud og min egen åndelighet, sier hun.

HELDEKKENDE: Sandvolleyballkampen mellom Egypt og Tyskland er et annet eksempel på at OL er et møte mellom vidt forskjellige kulturer. REUTERS/Lucy Nicholson
HELDEKKENDE: Sandvolleyballkampen mellom Egypt og Tyskland er et annet eksempel på at OL er et møte mellom vidt forskjellige kulturer. REUTERS/Lucy Nicholson Foto: Lucy Nicholson