RETTER FINGEREN MOT WADA: IOC-pressetalsmann Mark Adams (fra høyre) og president Thomas Bach. FOTO: AFP / ATTILA KISBENEDEK.
RETTER FINGEREN MOT WADA: IOC-pressetalsmann Mark Adams (fra høyre) og president Thomas Bach. FOTO: AFP / ATTILA KISBENEDEK. Foto: Attila Kisbenedek

Brasilianske utøvere testet TRE ganger så lite (!) som vanlig før OL

IOC fyrer tilbake mot WADA etter dopingtestingfiasko i Rio

– Det er WADA som er ansvarlige for denne situasjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

RIO DE JANEIRO (TV 2 Sporten): Det er ikke bare russiske utøvere som får mistanke rettet mot seg i Rio.

Flere stiller nå spørsmål ved vertsnasjonens utøvere etter at det kom frem at brasilianerne ble testet uvanlig lite i ukene før OL.

– Situasjonen var uakseptabel

Rapporter søndag hevdet at det bare ble gjennomført 93 tester på brasilianske utøvere i måneden før OL. CNN hevder det korrekte tallet er 110, men taller er uansett langt fra så høyt som det burde og pleier å være.

CNN hevder nemlig at det vanligvis blir gjennomført rundt 300 tester månedlig i landet.

Avsløringene fikk den alltid verbale Dick Pound, tidligere president i Verdens antidopingbyrå (WADA) og en sterk stemme i kampen mot doping, til tenne.

– Denne situasjonen er uutholdelig og krever en forklaring fra IOC.

Ben Nichols, pressetalsmann i WADA, var også klar i målet:

– Vi skrev til det brasilianske sportsdepartementet og uttrykte vår bekymring. Vi krevde å få vite hvorfor testing hadde stoppet opp. Svaret var ikke tilfredsstillende, og situasjonen var uakseptabel, skriver CNN.

– Det er opp til WADA å komme med et forslag

På en pressekonferanse med IOC mandag formiddag hvor TV 2 var tilstede, ble IOC konfrontert med kommentarene.

De var ikke forberedt på å ta på seg noe av skylden.

– Den første responsen må komme fra WADA – det er jo de som er ansvarlige for akkreditering (av laboratorier, journ. anm.) og overvåkning. De må si hva der er de vil at vi skal gjøres med det, og så må vi følge opp det. De er ansvarlig for testing utenfor OL. IOC satt sammen en «task force» og 2000 utøvere ble pekt ut for ekstra testing før OL. Det er WADA som er ansvarlig for den situasjonen. Det er opp til WADA å komme med et forslag her, sa pressesjef Mark Adams.

«Situasjonen» han referere til er de spesielle forholdene antidopingmyndighetene i Brasil har måttet jobbe under de siste månedene.

WADA har, uten å fortelle hvorfor, flere ganger fratatt det WADA-akkrediterte laboratoriet i landet akkrediteringen.

Laboratoriet fikk tilbake akkrediteringen før lekene, men laboratoriet til landet var i flere måneder altså ikke klarert for testing.

I slike situasjoner vil det være brasilianernes oppgave å sende prøvene til andre laboratorier for testing, men sportsdepartementet i landet tar ikke selvkritikk.

– Disse beskyldningene er absurde og gir ikke mening, siterer CNN de på.