IKKE VENNER: Sun Yang (til venstre) og Mackenzie Horton er ikke veldig gode venner.
IKKE VENNER: Sun Yang (til venstre) og Mackenzie Horton er ikke veldig gode venner. Foto: Marcos Brindicci

Kinesiske myndigheter til angrep på Australia etter svømmefinale: – Et land på kanten av sivilisasjonen

Kina er ikke fornøyd etter at Mackenzie Horton gikk til angrep på Sun Yang for å ha testet positivt på ulovlige midler i 2014.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det har lenge pågått rivalisering mellom Kinas Sun Yang og australske Mackenzie Horton. Dette grunnet Hortons kritikk mot kineseren for tidligere å ha testet positivt på et ulovlig stoff.

Horton har konsekvent kalt Yang for «drug cheat», og nektet visstnok å ta Yang i hånden etter å ha vunnet gull på 400 meter fristil, kun tiendedeler før Yang på sølvplass.

I et intervju med australsk TV kalte han gullet «en seier for de snille gutta». Yang testet positivt på et ulovlig middel i 2014, og sonet en tre-måneders utestengelse fra svømming.

Nettroll
Hortons oppførsel har virkelig satt sinnene i kok i Kina. På sosiale medier har kinesiske nettroll sendt over en kvart million meldinger i misnøye til Horton på Instagram, og saken har vært et hett tema på det kinesiske sosiale mediet Sina Weibo.

Der er det flere som mener at Horton har bedrevet skittent spill for å psyke ut Yang, og setter spørsmålstegn ved Hortons oppdragelse. En går til og med så langt som å ønske at Horton «myrdes av en lokal kenguru».

Likevel er det ikke nødvendigvis kinesiske folks oppførsel på internett som vekker mest oppsikt. For etter Hortons uttalelser mot en av nasjonens største kjæledegger, så har kommunistpartiet i Kina selv tatt til orde.

Storbritannias «offshore-fengsel»
– Uansett hva den ekte grunnen er så har ikke Horton noen grunn til å føle seg stolt hva han sa om Sun. Vi mener at hele Australia burde skamme seg over Hortons kommentarer, skriver en talsmann for det kinesiske kommunistpartiet i avisen Global Times.

Og det stopper ikke der heller. For ikke bare går kineserne til angrep på Horton, de velger like gjerne å sette spørsmålstegn ved hele Australia etter Hortons kommentarer.

– I mange essayer skrevet av folk fra vesten omtales Australia som et land på kanten av sivilisasjonen. Noen nevner nasjonens tidlige historie som Storbritannias «offshore-fengsel». Dette foreslår at ingen burde være overrasket over at slike usiviliserte handlinger kommer fra dette landet, skriver de videre.

Nettsiden Mashable opplyser om at dette er andre gangen på kort tid at avisen Global Times skriver nedlatende om Australia. De foreslår at dette kan ha noe å gjøre med at Australia har bestemt seg for å støtte vedtaket om at Kina ikke eier Sørkinahavet.

Dermed har ordkrigen fortsatt inn mot OL mellom de nasjonene. I bassenget vil nok Australia likevel kunne skryte på seg å ha tatt første stikk.