Hanna-Martine (17) får drapstrusler på YouTube-bloggen: – Jeg blir jo redd

Broren og kjæresten er blitt drapstruet i kommentarfeltet. Møt TV 2s nye dokumentarserie-deltaker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

17 år gamle Hanna-Martine er en av ungdommene vi møter i TV 2s nye serie «Tenåringenes hemmelige liv», som har premiere fredag klokka 17.30.

Hun har nesten 50.000 følgere på sin egen YouTube-kanal, men suksessen er ikke bare en dans på roser.

– For litt siden fikk broren min og kjæresten min en drapstrussel, inn på min YouTube-konto. Og ellers har jeg måttet fjerne mobilnummeret mitt fra internett fordi folk ringte meg på natta. De ringte morfaren min, de ringte bestemor, de ringte mamma. det ble veldig mye, forteller 17-åringen til TV 2.

– Jeg ønsker absolutt å være en offentlig person, men noen ganger kan det bli litt mye. Så da velger jeg heller å fjerne nummeret mitt og også anmelde saker som er veldig alvorlige. Og resten må jeg egentlig bare blokkere og rapportere, fortsetter hun.

Se et portrett av Hanna-Martine med smakebiter fra Tenåringenes hemmelige liv ovenfor!

Politianmelder drapstruslene

Selv om Hanna-Martine ikke nødvendigvis tror draptruslene er genuine, velger hun å anmelde dem til politiet.

– Jeg regner ikke med at dette er noe som er realistisk. Men jeg forstår ikke hva som er grunnen til at folk velger å komme med drapstrusler. Og uansett velger jeg å ta det veldig alvorlig. Om en person ønsker å ha noe med meg å gjøre, så skal ikke det gå utover dem. Jeg synes det er veldig urettferdig. Jeg likte det ikke, og kommer til å ta drapstrusler og trusler på alvor. Det er ikke greit på noe plan.

– Blir du redd?

– Jeg blir jo redd fordi jeg føler at det er jeg som eksponerer dem. Hvis det handler om meg, så klarer jeg på en måte å tenke at «nå må du rulle inn». Men når det går på at jeg har vist fram familien min ... og at jeg har utsatt dem for det, da sitter man igjen med en litt vond følelse. Så jeg synes det er ubehagelig, og jeg tar det på alvor. Jeg verdsetter familie, kjæreste og venner veldig høyt, og det er viktig for meg at de ikke skal ta noe skade av at jeg holder på med YouTube.

Se den første episoden av Tenåringenes hemmelige liv gratis på TV 2 Sumo allerede nå.

Råder andre mobbeofre: – Rapporter kommentarene og tenk på noe annet!

Hanna-Martine er altså ikke ukjent med nettrollene. Hun innrømmer at enkelte kommentarer sårer, men får støtte fra kjæresten og følgerne når det står på som verst.

17-åringen er full av råd til andre unge som opplever drittslenging eller stygge kommentarer.

– Jeg opplevde veldig mye mobbing på barneskolen, og da passet jeg på å tenke at «ok, når de sier at jeg ikke er god på noe, så kan jeg bli god på noe annet. Og så kan jeg prøve å få tankene over på noe annet, og konsentrere meg om noe annet». Hvis man får stygge kommentarer, vill jeg bare gått og funnet noe jeg synes er gøy, dans, gå en tur eller syng. Få tankene bort. Og så er det viktig å rapportere det og få det bort så du ikke må se på det hver dag. Det er et lurt tips.

Har titusenvis av følgere: – Sikkert lettere når det ikke bare er en fasade

Eventyret til Hanna-Martine startet med en blogg. Da hun etter hvert satte opp en YouTube-kanal, fulgte de faste leserne over dit.

– Og så har det bare vokst og vokst. Jeg deler veldig mye, så jeg tror at folk får en god følelse av at de kjenner meg. At det kan være lettere å følge med når det ikke bare er en fasade. Jeg våkner ikke opp med fresht hår og perfekt sminke. Jeg ønsker å dele livet som det er, at de som ser på kan få et ekte inntrykk, Så det kan være en av grunnene til at jeg har fått noen følgere, at jeg prøver å være så åpen og ærlig som mulig.

Mener folk har fordommer mot bloggere

17-åringen er stolt av det hun har bygget opp, og mener videobloggen gir henne mye. På samme tid mener hun det finnes mange fordommer mot folk i hennes bransje.

– En fordel er at jeg får uttrykt masse følelser og meninger jeg har, og at jeg møter mange bra mennesker. Jeg driver med det jeg elsker å holde på med. Det at jeg kan ha det som en hobby og jobb er helt magisk. Det som samtidig kan være dumt er at folk kan få et galt inntrykk av meg, for eksempel er det veldig mange som har et inntrykk av at bloggere og youtubeere er egoistiske og sponsede mennesker. Det er mye meninger og kommentarer, men det er da jeg må huske hva jeg vil og hva jeg kan og reise meg rakrygget.