ÅPEN: Andrea Voll Voldum (21) anmeldte tre menn for voldtett, men de ble alle frifunnet i Borgarting lagmannsrett i juli. Foto: TV 2
ÅPEN: Andrea Voll Voldum (21) anmeldte tre menn for voldtett, men de ble alle frifunnet i Borgarting lagmannsrett i juli. Foto: TV 2

Andrea-saken: – Redd utfallet kan skremme andre fra å anmelde

DIXI Ressurssenter mot voldtekt mener saken om Andrea Voll Voldum (21) kan føre til at flere kvier seg for å anmelde overgrep. Men de hyller den modige jenta for åpenheten og debatten som følger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Saken om Andrea Voll Voldum (21) har vekket et enormt engasjement over hele landet.

– Engasjementet og hvordan denne saken skaper debatt understreker hvor viktig det er at dette er på dagsorden, sier sosionom og pressekontakt i DIXI Ressurssenter mot voldtekt, Lisa Arntzen til TV 2.

For to år siden anmeldte Voll Voldum tre menn for å ha dopet og gruppevoldtatt henne i en campingvogn i Hemsedal.

Forrige uke ble de alle tre frifunnet i Borgarting lagmannsrett, etter at tre meddommere stemte for frifinnelse.

– Enorm påkjenning

Voll Voldum har åpent fortalt om sin opplevelse av å ikke bli trodd av rettssystemet. Hun mener dommen er feil.

Alle fagdommerne og én meddomer i saken stemte for domfellelse, men i meddomssaker kreves det et flertall på fem.

I dette tilfellet holdt det ikke at fagdommerne mente de tre mennene burde dømmes. Voll Voldum har ikke mulighet til å anke dommen, og Høyesterett kan kun motta anke dersom det er blitt begått saksbehandlingsfeil.

– Denne saken vil kunne skremme unge kvinner fra å anmelde et overgrep, sier Arntzen til TV 2.

Saken har de siste dagene fått enorm oppmerksomhet fra både samfunnsdebattanter, jurister og publikum.

– Det er nok mange som leser om Andrea som selv vil kvie seg for å anmelde en voldtekt. Det er så lett at overgrepssaker blir henlagt. I tillegg finnes det så mange meninger der ute, og mange er både redde for å bli fordømt og for ikke å bli trodd. Det er en enorm påkjenning, sier Arntzen.

Hun er likevel klar på at sakens engasjement er svært viktig.

– Det er veldig positivt at saken om Andrea har skapt et så bredt engasjement. Det er folk som har tatt kontakt med oss i DIXI og fortalt hvor utrolig mye det har betydd at hun har stått frem, sier Arntzen.

Mandag ettermiddag arrangeres det, i regi av Kvinnefronten, demonstrasjoner flere steder i landet. I Oslo starter demonstrasjonen klokken 17.00, og her vil Andrea Voll Voldum selv delta.

– Mistet all tillit

Tirsdag forrige uke valgte 21-åringen selv å publisere navn og bilde av de tre mennene som ble frifunnet i saken.

– Jeg la ut navnene deres fordi jeg skulle opplyser venner og venners venner om disse. That's it. Jeg la det ikke ut for å ta hevn, det var bare for å opplyse at disse er farlige menn. Jeg vil ikke at andre skal oppleve det samme som jeg har gjort, sa Voll Vedum i et intervju med TV 2 søndag.

21-åringen sliter med å forstå hvorfor de ble frifunnet.

– Jeg har mistet all tillit til rettssystemet. Jeg syns ikke det skal sitte meddommere der som ikke har kompetanse eller kunnskap om det som skjer, sier 21-åringen.

Beundringsverdig

Lisa Arntzen mener mange, før Andrea-saken, visste hvor vanskelig det kan være å få en overgrepssak med dom gjennom rettsystemet i Norge.

– Denne saken har nok vekket noe i mange fordi utfallet er så overraskende, i tillegg til at det for mange kan være vanskelig å forstå hvorfor de ble frifunnet. Denne saken er blitt et eksempel på det systemet mange er sinte på, sier Arntzen.

Nå understreker hun, nok en gang, hvor viktig det er å anmelde overgrep.

– Det er viktig å få frem at en anmeldelse er viktig - uansett. Selv om saken ikke vinner fram i retten blir det registrert, og det kan få betydning hvis andre kvinner blir utsatt for det samme, sier Arntzen.

Andrea Voll Voldum hylles for sin åpenhet.

– Det at hun står frem på denne måten bidrar til å fjerne skam. Hun sier hva som har skjedd med henne, og at hun ikke ønsker det skal skje med andre. Det er beundringsverdig, og hun er en veldig modig kvinne, mener Arntzen.

I våres ble NRK-serien SKAM hyllet av både DIXI og Kripos, for å ta opp tema overgrep i en ungdomsserie. DIXI mente episoder fra serien burde være pensum på norske skoler.

Arntzen påpeker på generelt grunnlag at overgrep, hvor offer og gjerningsmann kjenner hverandre, er det det er mest av.

– En sove- eller festvoldtekt er like ille som hvilket som helst annet overgrep. Det handler ikke om type overgrep, men den situasjonen hver enkelt havner i, sier Arntzen.