SKUFFET: Den norske kvartetten på herrenes landeveisritt fikk det ikke til å stemme i Rio.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
SKUFFET: Den norske kvartetten på herrenes landeveisritt fikk det ikke til å stemme i Rio. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: Poppe, Cornelius

Kaggestad om sykkelnedturen: – Man har trodd litt på julenissen

Johan Kaggestad mener de norske rytterne rett og slett ikke er gode nok.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De norske herresyklistene mistet kontakt med teten 45 kilometer før mål på lørdagens fellesstart i OL. Lars Petter Nordhaug trillet i mål til 48. plass, akkurat tjue minutter bak Greg van Avermaet.

Samtidig som Nordhaug og Sven Erik Bystrøm kom i mål tok Edvald Boasson Hagen og Vegard Stake Laengen seg en dukkert på Copacabana. Boasson Hagen brøt rittet med drøyt 70 kilometer igjen.

TV 2s sykkelekspert Johan Kaggestad var ikke imponert av det han så.

– Ut fra de forventningene vi hadde vil jeg i beste fall gi dem terningkast to.

– Hvorfor er ikke de norske rytterne høyere på resultatlisten?

– De er for dårlige. De er rett og slett ikke gode nok. Man har ikke vært realistisk nok når man har analysert norske muligheter i den løypen. Man har trodd litt på julenissen, sier Kaggestad.

Olympiatoppens Roger Gjelsvik forteller at nordmennene håpet på taktisk kjøring mot slutten.

– Det var ingen av utøverne våre som kom inn som favoritter. Vi hadde et sterkt håp om at Boasson Hagen kunne sitte med om det ble et taktisk løp. Da vet vi hva han kan gjøre mot slutten. Ut fra det måtte de ha en veldig god dag for at de skulle henge med. Så jeg synes de gjorde et verdig forsøk, selv om det denne gangen ikke gikk som vi hadde håpet på, sier han.

Det fnyser Kaggestad av.

– I en slik løype blir det aldri taktisk kjøring mot slutten. Da kliner de beste til for å vinne. Nå var de norske rytterne borte lenge før de beste klinte til. Var det realistisk at de beste rytterne skulle trille opp den siste bakken? I et olympisk ritt vet vi at det er helt utopisk. Da kjører de beste som gale mot slutten, sier Kaggestad.

Han mener rittet avslørte den store svakheten til norske sykkelryttere.

– Det er et problem for norsk sykkelsport at vi ikke har ryttere som er gode nok i harde løyper. Det bør man ta tak i når man setter seg ned med de treningsansvarlige i det norske sykkelforbundet. Per dags dato kan vi bare glemme norske resultater når løypene blir for harde. Det så vi i Tour de France også. De beste rytterne våre var nesten fire timer bak i sammendraget, sier Kaggestad.

– Var det vits i å sende ned fire norske ryttere?

– Det er et veldig godt spørsmål. Da løypen ble presentert for tre år siden sa jeg at den eneste nordmannen som hadde mulighet var Lars Petter Nordhaug. I sine beste stunder hadde han hatt mulighet til å være i nærheten av teten, men han er mye dårligere enn han har vært. Svenskene hadde mulighet til å sende herreryttere til Rio, men de sa at de ikke hadde noen som var gode nok. Det samme med de danske kvinnene, sier han.

Gjelsvik mener de norske rytterne gjorde alt rett i forkant av OL. Stake Laengen, Bystrøm og Nordhaug tilbragte tid i høyden i Livigno i Italia.

– Forberedelsene tror jeg for så vidt har vært nokså optimale i forhold til det som møtte oss her i Rio. Så jeg tviler litt på at det er det som egentlig har vært problemet, sier han.

Kaggestad er av en annen oppfatning.

– En rekke andre ryttere kjørte deler av den olympiske løypen i fjor. Da så man hvor tøff den var. Det var bare gode klatrere som satt igjen. Norge burde sendt folk ned for å se hva rytterne skulle gjennom. Både gutta og Vita Heina gjorde så godt de kunne, men det viser svakheten i norsk sykkelsport. Vi har ingen som går godt i tøffe løyper, sier han.

Akkurat det er Gjelsvik enig i.

– Nei, vi må vel bare innse at vi har ikke har ryttere som i dag som er gode nok klatrere. Hvis du ser på resultatlisten så er det stort sett folk som kommer først opp fjellene i både Giro d’Italia og Tour de France, avslutter han.