SUPERSTJERNE: Tennisstjernen Andy Murray jakter sitt andre OL-gull i Rio. Foto: Kim Jarle Johansen/TV2. 
SUPERSTJERNE: Tennisstjernen Andy Murray jakter sitt andre OL-gull i Rio. Foto: Kim Jarle Johansen/TV2. 

Murray til TV 2: – Setter OL-gullet høyere enn Wimbledon-triumfene

Storbritannias tennisess Andy Murray (29) mener golfstjernene som har trukket seg fra OL ikke vet hva de går glipp av.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rio de Janeiro (TV 2): OL-gullet på hjemmebane i 2012 var tennisstjernen Andy Murrays første store singelseier og endelige gjennombrudd.

TV 2 møter britenes superstjerne etter seier mot serbiske Viktor Troicki, i OLs første runde.

Det er tilløp til kaos da journalister fra hele verden vil ha en bit av Murray, men han tar seg tid til alle som både vil ha en kommentar og en selfie. For på spørsmål om hva som henger høyest av Wimbledon-triumfene og OL-gullet, er han tydelig.

– De er forskjellige. Innen tennis er Wimbledon sett på som det største, men i alle sporter og i hele verden vet alle hva en olympisk gullmedalje er. Det betyr så mye å vinne for landet ditt, og jeg var så heldig at jeg fikk gjøre det på hjemmebane i London. Det var utrolig spesielt, og det var min første store tittel, sier han til TV 2.

– Så du mener at OL-gullet betyr mer for deg?

– Ja, jeg var stoltere da jeg vant OL. Da jeg vant i Wimbledon var det mer som en lettelse. Jeg kommer aldri til å få sjansen til å vinne et OL-gull på hjemmebane igjen, mens Wimbledon arrangeres hvert år, mener Murray.

Mener golfstjernene ikke vet hva de går glipp av

Golf er på det olympiske programmet for første gang i Rio, men flere av verdens best rankede spillere har trukket seg fra lekene.

Blant dem er stjernene Jason Day, Dustin Johnson, Jordan Spieth og Rory McIlroy. Sistnevnte har uttalt at han ikke kommer til å se på den olympiske golfkonkurransen, mens Johnson har uttalt at det er viktigere for han å komme med på Ryder Cup-laget enn å delta i OL.

Murray mener at golferne ikke vet hva de går glipp av før de har deltatt i et OL.

– Det får de stå for. Jeg er utrolig glad for å være her, og har elsket alle mine olympiske erfaringer. Og jeg tror OL er en av de tingene du bare må oppleve før du innser hvor spesielt det er. Dert betyr mye for meg, understreker han.

29-åringen fra Glasgow, som både har to Wimbledon-titler, en US-open tittel, og OL-gullet fra 2012. Når vi skriver august er han ranket som nummer to i verden, etter Novak Djokovic.

Nettopp Djokovic er naturlig nok regnet som britens største hinder til å forsvare OL-gullet. Siden verken Roger Federer eller Stan Wawrinka blir å se i Rio.

– Det kommer til å bli tøft å ta et nytt gull. Det er utfordrende å få nok hvile og omstille hodet så kort tid etter Wibledon, men jeg har gjort mitt beste. Djokovic har alltid en god sjanse. Han har vært god i alle turneringer de siste fem-seks årene, og han er god på fast dekke. Han er veldig motivert til å vinne gullet, så jeg tror det blir en hard kamp, sier Murray.

– Murray kan ta et nytt gull

Journalist Dan King i "The Sun" følger tennis tett, og blir veldig overrasket om finalen ikke blir mellom nettopp Djokovic og Murray.

– Det vil være en stor overraskelse hvis ikke finalen blir mellom Murray og Djokovic, og hvis han har en god dag har Murray vist at han kan slå Djokovic, sier han til TV 2.

Britene følger tennisen i OL tett, for etter gullet i London vant Murray deres hjerter for alvor.

– OL-gullet i London var hans store gjennombrudd, for frem til da hadde han han alltid hatt uflaks. Han tapte Wimbledon-finalen mot Fedrer det året, også vinner han mot samme mann på samme bane bare noen uker senere. Samme år tok han sin første tittel i US Open, og ble virkelig starten for karrieren hans, forklarer tennis-eksperten.

King er klar på at Murray blir sett på som en av de største britiske idrettsutøverne gjennom tidene.

– Selv før han vant Wimbledon for andre gang var det allerede pågående debatter om hvor man skal plassere han i idrettshistorien. Ikke bare blant aktive britiske utøvere, men også i et historisk perspektiv. Hva han har oppnådd i den største æraen av tennis gjennom tidene er utrolig, og han er en av kun fire utøvere som har vunnet BBCs årlige pris for årets største sportsnavn. Faktisk har han vunnet den to ganger de siste tre årene. Det sier litt om hvor stor han er, avslutter han.