– Vi må smelle til mer

Landslagskapteinen lover norske krigere i kampen mot Spania.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Håndballjentene åpnet OL med en solid smell da det ble tap 31-28 for vertsnasjon Brasil lørdag.

– Norge ble for passive og for lite aggressive. De tapte alt for mange én-mot-én-dueller. 31 baklengsmål er rett og slett skrekkelig, oppsummerte TV 2-kommentator Harald Bredeli umiddelbart etter nederlaget.

Dagen derpå er stemningen blant håndballjentene stigende, men kaptein Stine Bredal Oftedal innrømmer overfor TV 2 at det var tungt å sove etter tapet for et lag Norge pleide å slå med 10-20 mål rundt årtusenskiftet.

– Jeg har grublet mye på at vi ikke klarer å løse de tingene vi snakket om før kampen. Vi var godt forberedt på akkurat de tingene Brasil gjorde, men likevel klarer vi ikke å få det til, sier Bredal Oftedal.

De norske håndballjentene er imidlertid ikke ukjent med å tape en åpningskamp i et mesterskap. VM 2011, 2015 og OL 2012 startet alle med tap og endte til slutt med gull.

Men med 31 baklengs i første kamp mener TV 2s håndballekspert Randi Gustad at det er bekymringsverdig at den vanlige vinneroppskriften ser ut til å være langt unna.

– Det mest bekymringsverdige var at den defensive vinneroppskriften med kombinasjonen keeper-forsvar ikke så ut til å stemme. Det og at man ikke klarer å snu ting underveis i kampen, sier Gustad.

– For det hender at man kommer under og ting ikke fungerer, men at man da kan ta det underveis i kampen. Da gjelder det å ha de personene som greier å gire andre og få opp temperaturen i forsvar, slik at det smitter. Det kan også gjerne komme fra målvakt. Så vi trenger også de redningene som kan bidra til å gi energi til forsvaret, forklarer hun.

Bredal Oftedal gir TV 2-eksperten rett i at håndballjentene er nødt å bli flinkere til å justere seg underveis i kampene.

– Jeg tenker vi er nødt til å ta kommandoen mye mer. Vi må stå mer sammen og smelle til mer. Noen må ta ansvar for å få snudd ting, det er helt avgjørende underveis i kampen når man ender opp med å ligge under, sier hun.

Mandag venter Spania på andre halvdel, men landslagssjef Thorir Hergeirsson sier til TV 2 at han ikke føler noe mer press selv om det ikke gikk veien i åpningskampen.

– Presset er som vanlig. Den jobben jeg har innebærer konstant press om å vinne, alt annet er rævva, så jeg lever greit med det, sier han.

Landslagssjefen forteller at han er like kritisk til eget arbeid uansett om laget hans taper eller vinner.

– Vi er kritiske til alt vi gjør. Både når vi vinner og taper kamper. Vi har snakket mye om det. Vi mangler et par knepp opp i forsvarsspill for å være der vi vil være. Vi må vinne flere dueller og redde flere baller, sier han.

Bredal Oftedal advarer mot spanjolene som åpnet med seier mot Montenegro, og etterlyser mer plagsomme lagvenninner.

– Spania har mange gode spillere som er ekstremt flinke på det de gjør, men jeg tenker at om vi klarer å ta styring og få frem det litt mer plagsomme i oss tror jeg det skal gå ordentlig bra, sier hun.

Spanjolene har selv uttalt etter Norges tap i åpningskampen at det er fullt mulig å slå det norske laget, noe de spanske jentene har gjort begge de to siste møtene lagene imellom. Landslagskapteinen lover å gjøre alt for at det ikke blir et tap nummer tre.

– Det skal ikke klare å slå oss. Det skal de absolutt ikke. Vi er veldig klar over at det kommer til å bli tøft. Det kan hende det ikke går veien også, men vi skal gjøre alt som står i vår makt for å hausse hverandre opp og slå de spanjolene, sier hun.

Også Veronica Kristiansen lover et helt annet Norge på mandag.

– Vi skal gå ut der og kline til fra start. Vi vet at Spania spiller tett opp mot oss i forsvar, så vi må bare gå ut å støte og takle dem. Vi er veldig revansjelystne etter tapet for Brasil, og skal gå ut der og gjøre en mye bedre kamp, sier hun bestemt.