Huset til Luiz ble revet for å rydde plass til en gigantisk parkeringsplass

RIO DE JANEIRO (TV 2): – Hadde det minste hadde blitt til et sykehus eller en barnehage, fortviler Luiz Da Silva.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Minst 70.000 mennesker har blitt tvangsflyttet i Rio de Janeiro for å rydde plass til OL. Men i et lokalsamfunn like ved den olympiske parken tok 20 familier opp kampen mot myndighetene – og vant.

Nå håper de på besøk fra idrettsstjernene for å vise dem skyggesiden av OL-festen.

Luiz Da Silva viser fram det nye huset han har fått av delstaten Rio som erstatning for det som ble revet i Vila Autodromo.

– Huset mitt lå der den svarte bilen står, sier han til TV 2 og peker ned mot den gigantiske OL-parkeringsplassen.

– Hvis det i det minste hadde blitt til et sykehus eller en barnehage, men neida det ble en parkeringsplass for OL 2016, sier Da Silva oppgitt.

– Umenneskelig press

De fleste valgte å flytte – etter å ha blitt satt under et umenneskelig press fra de lokale myndighetene, men Luis og 19 andre familier tok opp kampen. Det ble en voldsom belastning, men de vant – mot alle odds – og fikk nye hus.

– Vi ble banket opp og truet. Det er ikke en ren seier. En ren seier er en seier med glede. En komplett seier er når alle er fornøyde og glade, når man blir respektert, sier Da Silva om kampen mot myndighetene.

Luiz har likevel innfunnet seg med det nye bostedet. Huset er lite, men det han savner mest er naboene som måtte flytte

Mindre enn ti prosent av de som bodde der er igjen etter den dramatiske tvangsflyttingen.

Håper på besøk

Den olympiske parken ligger bare et steinkast unna. Nå håper han at noen av utøverne tar seg et tur innom slik at de kan se at festen har en pris.

– Mange idrettsutøvere liker å få medaljer på brystet, men de kjenner ikke til familienes lidelser og derfor må vi gjøre idrettsutøverne oppmerksomme på dette, avslutter brasilianeren.