UTESTENGES: Det blir ingen russiske utøvere å se i Paralympic i Rio senere i høst.
UTESTENGES: Det blir ingen russiske utøvere å se i Paralympic i Rio senere i høst. Foto: Bob Leverone

Russland utestenges fra Paralympics

IPC utestenger de russiske utøverne etter dopingavsløringene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Russland utestenges fra Paralympics i Rio de Janeiro på grunn av doping, opplyser Den internasjonale paralympiske komité (IPC).

Avgjørelsen kommer som følge av den russiske dopingskandalen, der McLaren-rapporten avslørte omfattende doping i statlig regi i Sotsji-OL.

Rapporten påviste at 35 positive dopingprøver fra russiske paralympiske utøvere i perioden 2012 til 2015, hadde forsvunnet.

I tillegg er det i rapporten påvist at det under Paralympics i 2014 i Sotsji, ble bedrevet omfattende juks med russiske dopingprøver.

- Dette er en riktig og modig avgjørelse. Det sender et tydelig signal om at denne typen omfattende og organisert dopingjuks ikke kan tolereres. Norges idrettsforbund stiller seg fullt og helt bak avgjørelsen, uttaler idrettspresident Tom Tvedt i en pressemelding.

Idrettspresidenten omtaler utestengelsen som et veiskille i kampen for rene utøvere.

– Dette er ingen hyggelig dag for internasjonal idrett, men at IPC nå suspenderer en nasjonal paralympisk komité og derigjennom utestenger en hel nasjon fra et internasjonalt mesterskap markerer et veiskille i kampen for de rene utøverne, sier Tvedt.

Den internasjonale olympiske komité (IOC) besluttet ikke å utestenge Russland fra OL i Rio, men ga de særforbundene oppdraget med å utestenge tidligere dopingsyndere.

Det førte til at et stort antall russiske utøvere ikke fikk delta i OL i Rio.