Værpresentatør Ane Nyrerød i StormGeo sier at lavtrykksfronten fra vest bringer med seg mye nedbør.
Værpresentatør Ane Nyrerød i StormGeo sier at lavtrykksfronten fra vest bringer med seg mye nedbør.

Flomvarsel på Vestlandet

Vi får merke lavtrykksfronten fra vest allerede søndag, sier StormGeo.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har utstedt flomvarsel for Sogn og Fjordane, Hordaland og deler av Rogaland.

Mandag og tirsdag er det fare for flom på Vestlandet, og NVE advarer mot lokale oversvømmelser.

Varselet er gult, det vil si nivå 2 på en skala fra 1 til 4, og innebærer at det stedvis er stor fare for materiell skade på grunn av spesielt intens nedbør eller snøsmelting.

De berørte kommunene må generelt være på vakt og gjennomføre forebyggende tiltak som rensing av spesielt utsatte dreneringsveier. Redningsselskapet ber folk om å sjekke fortøyningene på båtene sine etter NVEs varsler om jordskred og flom på Vestlandet.

Det dårlige været gjør at Fjord Line kansellerer to av tre seilinger fra Kristiansand til Hirtshals mandag, opplyser rederiet søndag ettermiddag. Rundt 2000 passasjerer blir berørte, og rederiet tilbyr alternativ reiserute eller refundert billett.

– Rens sluk og avløp

Vakthavende hydrolog Heidi Stranden i NVE ber folk om å holde seg oppdatert via nettstedet varsom.no. Mandag er det også økt fare for jordskred i Sogn og Fjordane, Hordaland og Rogaland.

Varslene for jordskred gjelder for mandag, mens flom er ventet både mandag og tirsdag i de gjeldende områdene. Fra mandag ettermiddag er det også ventet vindkast fra vest på 25m/s i de utsatte områdene.

Nedbørsmengden vil ligge mellom 50 og 100 millimeter i løpet av 36 timer i Sogn og Fjordane. I Hordaland og Rogaland er det ventet mellom 70 og 100 millimeter. NVE advarer derfor mot lokale oversvømmelser.

– Kombinasjonen av en våt sommer, regn i dag og de neste dagene gjør at vi går ut med varselet, sier Stranden til TV 2.

Hun oppfordrer vestlendingene til å forberede seg på store nedbørsmengder.

– Hvis du ikke har renset sluk og avløp, bør du gjøre det nå, sier NVE-hydrologen.

Politiet i Hordaland deler oppfordringen fra NVE, og skriver på Twitter at det er på tide å rense avløp og takrenner, samt sikre trampoliner og hagemøbler.

Send inn dine uværsbilder til tips@tv2.no!

Lørdag høljet regnet ned på Østlandet, og uværet førte trolig til skader for flere titalls millioner kroner. Det ble målt 55 millimeter på Bygdøy på to timer, noe som skjer hvert 25. til 50. år.

Mandag velter et lavtrykk fra Skottland innover Skandinavia. Sør-Norge kommer søndag til å merke nedbøren som lavtrykksfronten fra vest bringer med seg, opplyser StormGeo.

– Det er Vestlandet som får mest nedbør i dag. Et nytt, stort system er på vei inn fra vest, det vil trekke innover Skandinavia og prege været store deler av landet de neste tre dagene, sier værpresentatør Ane Nyrerød i StormGeo. (NTB/TV 2)

Sjekk været der du er på storm.no