Plukket 282 tonn søppel på én dag – FN slår alarm

– Det er den største opprydningen i historien, sier FNs havbeskytter til TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Versova-stranden i Mumbai i India er overfylt med søppel. Stranden, som ligger ved noen av slummene i 20-millionersbyen, er 2,5 kilometer lang.

Den har blitt til en kvart mil lang søppelplass, offentlig toalett og nå sentrum for en real ryddesjau – et opprydningsprosjekt FNs havbeskytter sier står uten sidestykke i historien.

– På én dag plukket vi 673 sko innenfor en radius på ti meter. Søppelhaugene står langt oppover leggene, sier Lewis Pugh, FNs «patron of the oceans» – havbeskytter på godt norsk, til TV 2.

– Vi tar stranden tilbake

Pugh er under FNs miljøprogram (UNEP), ledet av tidligere miljøvernminister Erik Solheim.

Briten har engasjert seg i opprydningen, som er et massivt prosjekt som startet for 43 uker siden. Han kom til India i går, og den første dagen han var med, ble det plukket 282 tonn søppel. Totalt er det plukket over 1.700 tonn, ifølge Afroz Shah (33), som først tok initiativet til opprydningen.

Shah, en mumbaiborger med balkongutsikt mot Versova-stranden, så (og luktet) seg lei av den en evige forurensningen av stranden.

I oktober 2015 diskuterte han forurensningen med en nabo. De tegnet opp tre muligheter: Det første var å ignorere forsøplingen, slik den er blitt ignorert i 20 år. Det andre var å håpe at myndighetene ville ordne det. Det tredje, og mest ambisiøse, var å ta hendene fatt selv.

– Det er mitt nabolag, det er min strand, og jeg vil se den. Det handler om å bo i et rent miljø. Vi, Mumbais innbyggere, tar tilbake stranden. Det er det vi vil, sier Shah til TV 2.

RYDDER: Versova-stranden i Mumbai har vært forsøplet i 20 år. Nå prøver lokalbefolkningen å rengjøre den, i det FN kaller verdens største strandopprydning. ALLE FOTO: FNs miljøprogram (UNEP)

Umulig oppgave

Da Shah og naboen begynte å plukke søppel på stranden, fikk de mange rare blikk og spørsmål. «Hvorfor i alle dager vil du gjøre dette? Det er umulig», sa folk.

Og oppgaven er umulig, innrømmer Shah og Pugh.

Etter å ha holdt på hver eneste helg i siden oktober, har flere og flere blitt med. Fra de to naboene, til en håndfull mennesker, til 500 mennesker lørdag. At FNs havbeskytter er med, skaper blest om saken.

– Jeg er FNs havbeskytter, og jeg har vært på strender fra Svalbard til Cape Town, fra Hong Kong til Los Angeles. Jeg har aldri sett noe som dette, sier Pugh.

– Når man har et problem og ganger det med 1,3 milliarder, er det et uløselig problem. Men hvis 1,3 milliarder mennesker er med, er det løselig, sier Lewis Pugh.

Ber om norsk hjelp

Nå ber de også om hjelp fra norske organisasjoner.

– Vi må skape bevissthet rundt dette. Jeg møtte lokale fiskere som sa at de pleide å plukke frukt i mangrover her. De badet i vannet og fisket for å forsørge familiene sine. Det kan de ikke gjøre lenger. Vi trenger internasjonal oppmerksomhet rundt det som skjer i Mumbai såvel som andre steder i verden. Vi kan kun løse dette hvis frivillige, organisasjoner, myndigheter og markedskrefter arbeider sammen, sier Pugh.

– Vi kan brette opp armene og gå ned der for fremtiden, plukke søppel for at det ikke skal være en totalt annerledes fremtid. Dette har skjedd på bare 20 år. Jeg stod i går på stranden og så barna der, og tenkte: «Hvordan vil dette se ut om 80 år?», fortsetter han.

Befolkningsvekst og konsumendring

Ifølge Shah og Pugh er det sammensatte årsaker til den enorme forurensningen.

– Da jeg som barn gikk på markedet med min mor, hadde vi med oss sekker til å ha grønnsaker og ris i. Fra 1992 endret konsummønsteret seg, og det ble en stor forandring sosialt sett i India. Nå går vi på kjøpesenteret og kaster fra oss søppel, forteller Shah.

I tillegg til at plasten kom inn på det indiske markedet, har befolkningsveksten i India vært enorm.

Ifølge Verdensbanken bodde det 903,7 millioner mennesker i India i 1992. Nå er tallet 1,3 milliarder mennesker. India er forventet å gå forbi Kina i å være verdens mest folkerike land i løpet av få år.

– På stranden i går stod omlag 100 barn og gjorde fra seg. De var mellom fem og ti år gamle, både gutter og jenter, som gjorde sitt fornødne, vasket seg i vannet før de løp hjem. Stranden ligger like ved et slumområde, og byen har komplett mangel på offentlige toalettfasiliteter, sier Pugh.

– Hvordan lukter det der?

– Åh. Noen bruker masker, for å si det sånn.

Inspirerende

Søndag skal Pugh og Shah tilbake til stranden. De vet at områdene de ryddet i går vil være skitnet til igjen i dag. Likevel holder de motet oppe.

– Det er inspirerende å se ryddeaksjonen. India er et kontrastfylt land. På den ene siden er jeg knust av å se forsøplingen, men på den annen side ser jeg alle disse menneskene – barn, mødre, hinduer, muslimer, kristne, som alle kommer ned til stranden og hjelper til. Det er på en måte vakkert, sier Pugh.