HERJET. Kevin Durant var tidvis glohet i USAs åpningskamp mot Kina. Zhou Peng og lagkameratene nådde aldri opp. Foto: REUTERS/Jim Young.
HERJET. Kevin Durant var tidvis glohet i USAs åpningskamp mot Kina. Zhou Peng og lagkameratene nådde aldri opp. Foto: REUTERS/Jim Young. Foto: Jim Young

USAs basketstjerner cruiset inn til storseier

Kevin Durant og gjengen slo Kina med 57 poeng.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Like før midnatt natt til søndag startet OL for de amerikanske basketstjernene. Til tross for at bare Kevin Durant og Carmelo Anthony er med fra laget som tok OL-gull i London i 2012, og NBA-stjernene LeBron James og Stephen Curry har valgt å bli hjemme for å lade opp til neste sesong, er USAs basketlag relativt stjernespekket.

I natt møtte de Kina, ledet av tidligere NBA-spiller Yi Jianlian og Zhou Qi, som ble draftet i andre runde i 2016s NBA-draft.

Amerikanerne som har vunnet OL hele 14 ganger, er store favoritter til å gå helt til topps også i Rio. De var naturligvis også store favoritter mot Kina som de slo to ganger i treningskamper i kort tid før OL. Kampene der endte 106-57 og 107-57, og samtlige spillere i den amerikanske stallen scoret.

Kina ledet, men ikke lenge
Det begynte greit for Kina, som tok en tidlig ledelse etter to straffekast, men derfra og ut handlet det aller meste om de amerikanske stjernene.

Det ble en del bom i starten for USAs skyttere, før Kevin Durant satt en nydelig topoenger og sendte amerikanerne opp i 4-2-ledelse. Deretter fulgte DeMarcus Cousins kveldens første dunk, før Carmelo Anthony og Durant straffet kinesiske feil, og sendte USA opp i 13-4.

Amerikanerne leverte også bra forsvarsspill, mens Kina slet med noe TV 2s basketekspert Calix Black Ndiaye kalte «horribel uttelling» på langskuddene, og traff bare på fire av fjorten forsøk. Amerikanerne, med Durant i spissen, leverte i begge ender av banen. Gigantiske DeAndre Jordan hamret inn kveldens første dunk til 28-10-ledelse, og etter første periode sto det 30-10 til amerikanerne.

Glodhet Durant
Andre periode startet med strålenden kombinasjoner mellom Paul George og D
eMar DeRozan, som også leverte omgangens høydepunkt da han dunket inn 38-13.

Kinesiske Li Gen leverte en trepoenger, og en nydelig dunk etter en strålende «no look»-pasning fra Zhao Jiwei.

Ellers var det få kinesiske høydepunkt. Amerikanerne begynte å vise seg litt mer frem, og Kevin Durant var glohet. Golden State Warriors sto med 17 poeng til pause, og USA gikk til hvilen med en komfortabel 59-30-ledelse.

Byttet starterne, men måtte ty til Durant
Etter hvilen satte USA på en ny startfemmer. Dette resulterte i at kineserne kanskje fikk litt mer spillerom og startet bra. Deres toppscorer Yi Jianlian leverte noen fine øyeblikk, mens amerikanerne rotet mye offensivt.

Til tross for høyden på enkelte av spillerne ble kineserne flere nummer for små hver gang. Etter hvert fikk USA-trener Mike Krzyzewski nok av dårlig uttelling og satte inn igjen starterne sine.

Deretter fulge en god periode fra mannen som avgjorde NBA-finalen, nemlig Kyrie Irving. Cleveland Cavaliers-spilleren leverte trepoengere etter flotte amerikanske kombinasjoner. Kevin Durant fortsatte også i sitt spor og sto som toppscorer med sine 22 poeng etter tredje periode.

Hele 91-47 sto det etter tredje periode.

Cruisekontroll
Amerikanerne, som bor på en cruisebåt under OL, fortsatte å «cruise» i siste periode, til tross for en noe dårlig uttelling på skuddene sine. DeMarcus Cousins fra Sacramento Kings leverte kjappe poeng, men Kinas desidert beste spiller, Yi Jianlian, tok ansvar for å minimere skaden, og byttet med Kevin Durant på å være toppscorer. Til slutt ble begge stående på 25 poeng.

Det var dog ikke mye Yi kunne gjøre, og det hele endte med en overlegen 119-62-seier til USA.

– God gjennomkjøring
TV 2s basketekspert Calix Black Ndiaye lot seg først og fremst imponere av amerikanernes samspill.

– Det jeg liker med dette laget, er at de har flere superstjerner, men du ser ingen med stjernenykker. Guttene løper og det er ingenting å utsette på forsvarsspillet. Alle tingene er på plass, og det har det ikke alltid vært i et amerikansk OL-lag, sier Ndiaye.

– Jeg er spent på hvordan de reagerer når andre laget går på en såkalt «run», og scorer ti poeng på rad og USA ikke scorer. Har de en lederskikkelse og egenskapene til å spille videre, eller begynner de å henge med hodet og klage på hverandre. Det får ikke svar på før de møter bedre motstand.

Kommentator Frederik Lelles Gnatt tror ikke USAs trenerteam kommer til å sitte igjen med så mye etter denne kampen.

– Alt i alt var det en god gjennomkjøring, der de gjorde det de skulle uten å bruke for mye krefter og uten å få skader.

USA møter Venezuela i sin neste kamp 8. august.