Dansk sølv da Van Avermaet tok sensasjonelt OL-gull

Jakob Fuglsang tok sølv i landevei for herrer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Greg Van Avermaet (31) gikk på imponerende vis til topps i herrenes landeveisritt i OL.

– Greg Van Avermaet vinner OL-gull i Rio på tidenes tøffeste fellesstart, jublet TV 2s kommentator Christian Paasche da belgieren suste over mål i Rio de Janeiro lørdag kveld.

Danske Jakob Fuglsang tok en minst like imponerende sølvmedalje foran polske Rafal Majka i den 253 kilometer løypen.

Da seieren ble avgjort stod Van Avermaets lagkamerat og romkamerat Laurens de Plus med TV 2 og tok til tårene av glede.

Se den følelsesladde reportasjen i videovinduet øverst!

Seieren satt langt inne for 31-åringen, som på imponerende vis hang på klatrekanonene opp de tøffe turene opp til Vista Chinesa.

Med drøye femten kilometer igjen satt en trio med Vincenzo Nibali, Sergio Henao og Majka i tet opp dagens siste bakke.

Men da både Nibali og Henao deiset i bakken, benyttet polakken muligheten og stakk i fra.

En gruppe på åtte mann, med blant andre Van Avermaet, tok opp jakten på Majka, men forfølgerne klarte ikke å bli enig seg imellom hvem som skulle gjøre jobben og taue inn Majka. Da benyttet Van Avermaet og Fuglsang muligheten og stakk fra resten.

Med to og en halv kilometer igjen lyktes duoen å ta igjen vinneren av klatretrøyen i årets Tour de France, og i spurten var Van Avermaet

Nordmann markerte seg

Ingen av de norske rytterne var i nærheten av å henge i de tøffe bakkene, og samtlige var kjørt av allerede med over 50 kilometer igjen.

Svein Erik Bystrøm hadde planlagt å markere seg tidlig i rittet, noe 24-åringen gjorde til gangs.

Bystrøm tilbragte store deler av dagen i brudd, sammen med kanoner som Jarlinson Pantano, Michael Kwiatkowski og Michael Albasini, men med rundt 75 kilometer igjen, på vei opp mot Vista Chinesa, klarte ikke nordmannen lenger å henge på sine bruddkamerater, og valgte til slutt å stå av.

– Jeg kom meg i bruddet, men det var ikke så veldig hyggelig å være der. Det gikk fort og var varmt i dag. Det var kult å være i et brudd i OL og få vist meg frem, men jeg var helt kokt til slutt, sier Bystrøm til TV 2.

Omtrent på samme tidspunkt falt både Edvald Boasson Hagen og Vegard Stake Laengen av hovedfeltet.

Boasson Hagen valgte dermed også å stå av, og sier til TV 2 at han heller vil spare krefter til tempoen som kommer senere.

– Det har ikke skjedd så mye annet enn at jeg ikke hadde beina til å henge på i dag. Jeg sa på forhånd at avlsutningen var beinhard, og det var den. Jeg prøve å henge på så lenge som mulig, men da jeg så og følte at det var sjanseløst å komme opp igjen, var det bare å sykle rolig til mål. Det kommer en tempo, så jeg håper jeg har bedre bein til da, sier Boasson Hagen.

Dramatisk avslutning

I utforkjøringene ned fra Vista Chinesa gikk flere ryttere i bakken.

Landevei for herrer:

1. Greg Van Avermaet, 6:10:05
2. Jakob Fuglsang, 6:10:05
3. Rafal Majka, 6:10:10
4. Julian Alaphilippe, 6:10:27
5. Joaqium Rodriguez, 6:10:27
6. Fabio Aru, 6:10:27
7. Louis Meintjes 6:10:27
8. Andrey Zeits 6:10:30

Verst så det ut til å gå med Richie Porte som ble liggende igjen i fosterstilling etter å ha deiset inn i et gjerde. Det ble siste visen på verset for Australias største medaljehåp, som måtte bryte med det som ser ut til å være en ordentlig skulderskade.