SKEIVT: Det sju år gamle bygget Millennium Tower i San Francisco er i ferd med å synke ned i jorden. Foto: Alexander Klanderud / Privat
SKEIVT: Det sju år gamle bygget Millennium Tower i San Francisco er i ferd med å synke ned i jorden. Foto: Alexander Klanderud / Privat

Har du hørt om det skjeve tårnet  i San Francisco?

Pisas klokketårn er tydeligvis ikke det eneste byggverket som har kommet litt skjevt ut ...

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Har du hørt om det skjeve tårn i San Francisco? Ikke?

The Millennium Tower har blitt et av San Franciscos store landemerker etter at det stod ferdig i 2009. Skyskraperen rager 197 meter over bakken og består av 58 etasjer.

Bygningen, som av Worth Magazine er rangert som en av topp ti leilighetsbygninger i verden, har nå begynt å synke. Ifølge SF Gate heller bygningen fem centimeter i retning nordvest etter at bygget har sunket hele 40,6 centimeter ned i jorden.

– Dette er svært bekymringsfullt, sier professor Greg Deierlein, direktør for John A. Blume Quake Engineering Center ved Stanford University til nettavisen.

Nabobygget får skylda

Eierne av The Millennium Tower hevder at det massive hullet som er gravd for det nye nabobygget, Transbay Transit Center, er årsaken til at skyskraperen nå heller.

Da utgravingen til nabobygget startet, to år etter at den skeive skyskraperen stod ferdig, konkluderte konsulenten med at bygget allerede da hadde sunket 25,5 centimeter. Det var ti centimeter mer enn hva som var ventet på det tidspunktet.

Siden den gang har den høye bygningen bare fortsatt å synke, og på grunn av ujevn grunn, tilter nå bygningen også fem centimeter mot nordvest.

Ikke fare for sikkerheten

Professoren mener imidlertid at det ikke er fare for sikkerheten, men sier i en uttalelse at han ville vært bekymret hvis han hadde vært en av dem som har investert i bygningen.

Det er fordi en tiltende bygning kan føre til at vegger sprekker, at heiser får funksjonsfeil og mange andre irritasjonsmomenter.

Pisa først ut

Klokketårnet i Pisa er verdenskjent for sin skjevhet, og har faktisk stått slik i over 800 år.

Tårnet begynte å bli skjevt allerede like etter at konstruksjonen begynte 8. august 1173, og har nå en helling på nesten fire grader.