Mirakelmannen som kan gi Norge en marerittstart på OL

Danske Morten Soubak har gitt Brasil håndball-suksess.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

RIO DE JANEIRO (TV 2): For fem år siden var håndball for brasilianere som kanonball for nordmenn: kun noe man lekte seg med i gymtimen.

– Da vi fikk tildelt håndball-VM i 2011, begynte det å bli større, forteller Rodrigo Nunes Lois, som dekker håndball for den brasilianske rettighetshaveren SporTV under OL.

– For ti år siden hadde jeg inget forhold i det hele tatt til håndball - nå har jeg fulgt det tett de siste årene, forteller han.

Men brasilianerne må være naturtalenter i håndball, for allerede to år etter at de selv arrangerte VM og innbyggerne fikk øynene opp for sporten, ble de verdensmestere!

– Det var en veldig god generasjon spillere, også har vi en fantastisk trener, forteller Lois.

Mannen som får mye av æren for suksessen er danske Morten Soubak, som tok over kvinnelandslaget i 2009.

– Jeg hadde vært tre år som trener for et herrelag i Brasil da jeg ble tilbudt jobben som landslagssjef, og sa selvfølgelig ja, sier Soubak til TV 2.

– Da jeg begynte satt det ikke mange mennesker på tribunen, det er helt sikkert, mimrer dansken.

– Men med VM på hjemmebane i 2011, en god prestasjon i OL i 2012, og verdensmestertittelen i 2013, ble det mer oppmerksomhet.

Lois kan forteller at håndball nå er den tredje største lagidretten for kvinner, etter fotball og volleyball. Han forventer stor interesse for håndballkampene under OL.

– Mange kommer til å følge med på TV, og det kommer til å være mye publikum her. Mot Norge er det utsolgt, forteller Lois.

Vertsnasjonen møter de norske håndballjentene i åpningskampen lørdag. Seier mot den regjerende verdens- og olympiske mesteren vil skape håndballhysteri i Brasil, tror Lois.

– Jeg håper Brasil klarer det, men jeg tror Norge vinner - men bare med noen få mål.

Også Soubak ser for seg en tøff kamp.

– Vi gleder oss til å komme i gang, men det blir tøft. Som alltid før en kamp forventer vi å kunne vinne, men vi er veldig klar over at det blir vanskelig, sier Brasil-treneren, som ikke tør å snakke om OL-medalje riktig ennå.

– Ambisjonen i første omgang er kvartfinale. Men det er klart det ligger i vår bevissthet at skulle vi klare å sikre landets første olympiske medalje i håndball, så blir det enda mer oppmerksomhet rundt sporten vår.

Kampen mellom Norge og Brasil ser du på TV 2 lørdag fra klokken 14.00.

Alle Norges kamper i innledende runde finner du her!

Og hele håndballprogrammet for kvinner finner du her!