IKKE HENLAGT: Drapsmysteriet i Geiranger har aldri blitt henlagt. 20 år etter er det fortsatt politiinspektør Yngve Skovly som er påtaleansvarlig i saken. FOTO: DANIEL BJUR
IKKE HENLAGT: Drapsmysteriet i Geiranger har aldri blitt henlagt. 20 år etter er det fortsatt politiinspektør Yngve Skovly som er påtaleansvarlig i saken. FOTO: DANIEL BJUR

20 år siden Trude Espås ble drept: – Vi har snudd alle steiner opptil flere ganger

ÅLESUND (Åsted Norge/TV 2): Tusenvis av dokumenter fra etterforskningen av drapsmysteriet er digitalisert. Nå håper etterforskerne på nye tips i den 20 år gamle saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Inne på et lensmannskontor på Sunnmøre står flere datamaskiner av eldre årgang. Den intense lyden fra de utslitte viftene i datamaskinene skjærer gjennom rommet.

Inne på disse maskinene, som har vært i bruk siden 90-tallet, ligger mange tusen dokumenter, bilder og videoer som etterforskerne har samlet samlet opp i løpet av drapsetterforskningen.

– Vi la inn mer eller mindre alt. Det var jo et stort fremskritt at vi kunne legge inn alle bildene og filmene vi fikk inn slik at vi kunne søke i det i ettertid. Vi gjorde det jo for å identifisere personer og bilnumre og få oversikt over personer som var i Geiranger den dagen, forteller Asbjørn Hansen.

Den pensjonerte Kripos-etterforskeren ledet etterforskningen av drapssaken fra 1997 til 2006. Nå er han en av ekspertene i programmet Åsted Norge på TV 2 som denne høsten tar opp den uløste drapssaken.

Drapssaken i Geiranger er den eneste saken han aldri klarte å løse.

Flere har tilstått

Det er i dag 20 år siden stuepiken fra Orkanger ble funnet drept og skjult i ei steinur like ved riksveien utenfor turistbygda Geiranger. Hun hadde bare vært i bygda i ei uke da hun forsvant. Elleve dager senere ble liket funnet.

I løpet av årene har forskjellige personer tilstått drapet, men alle har blitt sjekket ut av saken. Fortsatt har ingen blitt siktet for drapet.

DIGITALISERES: Konsulent og pensjonert politietterforsker Terje Lingås har ansvaret for digitalisering av etterforskningsdokumentene i Espås-saken. FOTO: DANIEL BJUR
DIGITALISERES: Konsulent og pensjonert politietterforsker Terje Lingås har ansvaret for digitalisering av etterforskningsdokumentene i Espås-saken. FOTO: DANIEL BJUR

De siste årene har politiet på Sunnmøre jobbet med å digitalisere de mange tusen dokumentene, bildene og videoene slik at de lettere kan jobbe med etterforskningsmaterialet. Inne på lensmannskontoret står siste rest av papirdokumentene som skal digitaliseres.

– Vi opererte jo utelukkende med papir, men nå er det digitalisert. Nå er det sikret for fremtiden. Det samme var det med bildene og videofilmene som turistene ble oppfordret om å sende inn til oss. De fikk vi veldig mange av, og de er nå sikret for fremtiden, forteller Hansen mens han leter seg frem i de gamle datasystemet.

I 1996 var ikke mobiltelefon allemannseie og elektroniske spor var ikke vanlige ord i en drapsetterforskning.

Enklere å sjekke opplysninger

Terje Lingås er også pensjonert som politimann, men han er innleid som konsulent med ansvar for digitaliseringen av Espås-saken.

DRAPSMYSTERIE: Politiet bærer bort avdøde Trude Espås etter at hun  ble funnet i en steinrøys i Geiranger ti dager etter at hun forsvant  i 1997. Asbjørn Hansen er nummer tre fra venstre. Arkivfoto: Marit Hommedal / SCANPIX
DRAPSMYSTERIE: Politiet bærer bort avdøde Trude Espås etter at hun ble funnet i en steinrøys i Geiranger ti dager etter at hun forsvant i 1997. Asbjørn Hansen er nummer tre fra venstre. Arkivfoto: Marit Hommedal / SCANPIX Foto: Hommedal, Marit

Han er nå i sluttspurten av prosjektet.

– Alle bilder man fant verdi av å samle på, ligger digitalisert. Det er cirka 2000 stykker. De ligger på en datamaskin med backup, forteller Lingås mens han peker på ett av bildene som han har hentet opp på PC-skjermen, forteller han mens vi møter ham på politihuset i Ålesund.

Bare noen få permer med dokumenter gjenstår før digitaliseringen er komplett.

Når materialet er digitalisert og lagt inn i politiets nåværende datasystem, kan etterforskningsmaterialet komme til nytte i større grad enn tidligere.

Opplysninger kan kryssjekkes langt enklere enn tidligere.

Får fortsatt inn tips

DREPT:
Trude Espås som ble funnet drept i Geiranger drept i 1996. Arkivfoto: SCANPIX
DREPT: Trude Espås som ble funnet drept i Geiranger drept i 1996. Arkivfoto: SCANPIX

Den uløste drapssaken har aldri blitt henlagt. Fortsatt er det en etterforsker som jevnlig sjekker tips som kommer inn til politiet på Sunnmøre.

– Vi har en person som er den som gjennomgår tips fra tid til annen. Fra tid til annen setter vi oss ned og ser på om noen av disse tipsene skal forfølges videre,

Det forteller politiinspektør Yngve Skovly. Han har vært påtaleansvarlig for denne drapssaken helt siden 1996 da han som ung politiadvokat fikk drapsmysteriet i fanget.

Hver gang saken blir nevnt i mediene, får etterforskerne henvendelser og tips.

– Har det skjedd den seneste tiden at dere har fått tips?

– Ja, det har skjedd. Vi har konkrete arbeidsoppgaver fortsatt.

– Når saken begynner å bli såpass gammel, hvordan er det da å jobbe med den?

– Det er klart at en drapssak alltid vil ligge i bakhodet. Den blir jo aldri glemt. Er det en sak vi gjerne skulle hatt en løsning på, så er det denne som vi nå har holdt på med i 20 år.

– Sjansen er jo veldig liten nå

Så langt har det ikke kommet noe stort gjennombrudd. I løpet av årene har flere personer kommet i politiets søkelys, blant annet utenlandske dømte volds- og seksualforbrytere, men alle har blitt sjekket ut av saken.

ALDRENDE PC: Denne PC-en var et viktig hjelpemiddel i drapsetterforskningen i Geiranger på slutten av 1990-tallet. Den er fortsatt i bruk. FOTO: KRISTIAN ERVIK / ÅSTED NORGE
ALDRENDE PC: Denne PC-en var et viktig hjelpemiddel i drapsetterforskningen i Geiranger på slutten av 1990-tallet. Den er fortsatt i bruk. FOTO: KRISTIAN ERVIK / ÅSTED NORGE

– Har du tro på at dere vil komme til bunns i denne saken?

– Sjansen er jo veldig liten nå, men det kan jo fortsatt være noen som sitter med opplysninger som vi trenger.

– Er det ting dere burde gjort annerledes i etterforskningen?

– Det kan jo være. Kripos var jo tungt inne med sine erfarne tjenestemenn og vi stilte med alt tilgjengelig mannskap. Så det sto aldri på ressurser. Men vi skal aldri stå og si at ting ikke kunne vært gjort annerledes. Vi har prøvd å snu alle steiner, opptil flere ganger, forteller Skovly.

I forrige uke ble det klart at politimesteren i Møre og Romsdal vil oversende Trude Espås-saken til den nyopprettede Cold Case-gruppen i Kripos.

22. august blir drapet på Trude Espås tatt opp i TV 2-programmet Åsted Norge på TV 2.