– FARLIG: Michael J. Morell advarer det amerikanske folk mot Donald Trump og mener han er farlig. Foto: Reuters/AFP.
– FARLIG: Michael J. Morell advarer det amerikanske folk mot Donald Trump og mener han er farlig. Foto: Reuters/AFP.

GÅR BEINHARDT UT MOT DONALD TRUMP:

Tidligere CIA-sjef: – Putin rekrutterte Donald Trump

Michael J. Morell har aldri uttalt seg om et presidentvalg, men advarer nå amerikanerne mot å ikke velge Hillary Clinton.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Som regjeringsansatt har jeg alltid vært taus om mine president-preferanser. Men ikke nå lenger. 8. november vil jeg stemme på Hillary Clinton. Fra nå og frem til da vil jeg gjøre alt jeg kan for å sørge for at hun blir valgt til vår førtifemte president.

Slik starter den tidligere CIA-sjefen Michael J. Morell sin kronikk i storavisen The New York Times.

Han har tjenestegjort i CIA i 33 år, og er ifølge seg selv verken republikaner eller demokrat.

– En farlig øverstkommanderende

Oppgjøret med Donald Trump er beinhardt. Morell mener den republikanske presidentkandidaten ved sine mange kontroversielle uttalelser allerede har gjort stor skade på USAs nasjonale sikkerhet.

– I skarp kontrast til Clinton, har Trump ingen erfaring med nasjonal sikkerhet. Enda viktigere, de karaktertrekkene han har vist gjennom primærvalgene tyder på at han ville vært en dårlig og til og med farlig øverstkommanderende, skriver Morell.

Morell trekker frem Trumps krav om at alle muslimer skal nektes adgang til USA som en av grunnene til at Trump allerede har skadet den nasjonale sikkerheten.

– Denne innstillingen, som så klart strider mot grunnleggende verdier for vår nasjon, spilles rett inn i jihadistenes narrativ om at vår kamp mot terrorisme er en kamp mellom religioner, skriver den tidligere etterretningssjefen.

– Putins uvitende agent

Sentralt i Morells kritikk av Trump er hans positive uttalelser om Russlands president Vladimir Putin.

– Putin er en stor leder, sier Trump, og ignorerer at han har drept og fengslet journalister og politiske motstandere, invadert to naboland og driver sin økonomi til ruin.

I juli hevdet Clinton-kampanjen at russisk etterretning trekker i trådene og forsøker å påvirke den amerikanske valgkampen.

Datasikkerhetseksperter har ifølge New York Times slått fast at de samme russiske hackerne som snoket i Obamas epost, og spionerte på det norske forsvaret, også står bak datainnbruddet mot Demokratenes nasjonalkomité (DNC).

– I etterretningsbransjen ville vi sagt at Putin har rekruttert Trump som en uvitende agent for den russiske føderasjonen, konkluderer den tidligere CIA-toppen i sin støtteerklæring til Hillary Clinton som USAs neste president.

PS. Trump har fått mange spørsmål om sitt forhold til Vladimir Putin. Han har selv sådd tvil om hvorvidt de to har møttes, ved både å hevde at han har snakket med Putin - og at han aldri har truffet Russlands president.

Trump er blant annet avslørt i å ha løyet om at han møtte Putin i forbindelse med en opptreden i TV-showet 60 minutes, skriver Time Magazine.

I denne videomontasjen fra Politifact kan du se et sammendrag av Trumps Putin-uttalelser: