Næringsminister Monica Mæland (H) var habil da Thorild Widvey ble valgt til styreleder i statkraft, ifølge Justisdepartementet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Næringsminister Monica Mæland (H) var habil da Thorild Widvey ble valgt til styreleder i statkraft, ifølge Justisdepartementet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Justisdepartementet: – Mæland var habil da hun valgte Widvey

Næringsministeren måtte svare på hvorfor regjeringskollega fikk viktig styreverv.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Klokken 12 fredag holdt næringsminister Monica Mæland en pressekonferanse der hun kommenterte Statkraft-saken.

Mæland har fått sterk kritikk etter at hun kvittet seg med styrelederen i Statkraft, og ga jobben til sin tidligere regjeringskollega Thorild Widvey.

Ifølge Justisdepartementets lovavdeling var Mæland habil da Thorild Widvey ble valgt.

– Vi kan ikke se at det er noe i beskrivelsen av relasjonen mellom Mæland og Widvey som tilsier at det må antas å foreligge et så nært vennskap at det er tale om et særegent forhold i lovens forstand, heter det i vurderingen fra departementet.

I vurderingen heter det videre at statsråd Mæland har beskrevet sin relasjon til Widvey som «et vanlig og godt arbeidsrelatert og partimessig tilknytningsforhold», og at lovens ordlyd sier at det bare er nære personlige forhold som fører til inhabilitet.

– Min relasjon til Thorhild Widvey er ikke en relasjon som bryter forvaltningslovens regler for habilitet. Den er ikke engang i nærheten av å bryte dem, sier næringsministeren.

Hun satt sammen med Widvey i regjeringen da Widvey var kulturminister fra 2013 til 2015. Mæland sa på pressekonferansen at det er en viktig jobb som statsråd å velge nye styremedlemmer i selskaper med statlig eierskap.

Offentliggjorde tekstmeldinger

Det er også kommet kritikk om at tekstmeldingene som ble sendt mellom Mæland og Widvey, ikke ble journalført. Fredag valgte Mæland å offentliggjøre to sms-er.

21. april, klokka 17.07, fra Widvey:

«Hei Monica, fint om du får sjekket det vi snakket om. Litt formaliteter her, jeg må sende Karanteneutvalget en melding om det, når jeg er innstilt, det tar to uker å behandle og jeg må være klar til å ta over når GF er. Melding til Karanteneutvalget kan være konfidensielt, slik at det ikke kommer ut før dere er klar med det. Men jeg må ha fått formell forespørsel og takket ja før jeg kan sende det. De er formalistiske / får ikke utøve vervet før jeg er klarert! Thorhild!»

26. april, klokken 08.12, fra Mæland:

«God morgen T:) Saken om styrer er på vei opp til meg i form av SF-notat som oversendes fin/Smk for fullmakt - deretter kan vi gå i gang! Ha en fin dag - vi skal ha RNB-konferanse :) klem»

Solberg anser seg som habil

Statsminister Erna Solberg (H) bekrefter nå at hun var orientert om utnevnelsen av Thorhild Widvey (H) til ny styreleder i Statkraft og vurderer seg selv som habil i saken.

Solberg sier det er naturlig at viktige beslutninger om styresammensetning i selskaper der staten er eier, drøftes med statsministeren og finansministeren.

– Det skjedde også i denne saken, sier Solberg.

Dette ble også bekreftet av næringsminister Monica Mæland (H) tidligere fredag. Solberg sier hennes forhold til Widvey er ikke nærere enn Mælands forhold til henne.

Kolberg: – Forsatt uavklarte spørsmål

Kontrollkomiteens leder Martin Kolberg (Ap) mener det fortsatt ikke er avklart om prosessen rundt utnevnelsen av Thorhild Widvey (H) til Statkrafts styreleder var reell.

Kolberg sitter igjen med flere spørsmål etter næringsminister Monica Mælands (H) redegjørelse og offentliggjøring av to sms-er om saken fredag.

– Derfor blir det nødvendig å gå videre på saksbehandlingssporet. Har det vært en reell prosess slik vi kan forvente? sier Kolberg til NTB.

– Vi må få avklart at det har vært en reell saksbehandling og ikke uttrykk for en vennetjeneste, sier han.

Kolberg har bitt seg merke i en formulering i Widveys sms, hvor det står «når jeg er innstilt». Av sammenhengen fremgår det at det dreier seg om styrelederjobben i Statkraft.

– Hun sier hun vil vite hvor prosessen står for å få vite når utnevnelsen kommer, ikke om, sier Ap-politikeren. (NTB/TV 2)