Redusert straff for voldtekt er som å begå nye overgrep mot offeret

Forbundsleder Elisabeth Rusdal i Norges Kvinne- og familieforbund er sjokkert over advokat Harald Stabell som mener voldtektsstraffene i Norge er altfor høye.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Redusert straff for voldtekt er å redusere alvorlighetsgraden i et overgrep – det er som å begå nye overgrep overfor offeret

Når advokat Harald Stabell nå tar til ordet for at man bør redusere straffen i voldtektssaker, så er dette sjokkerende, mildt sagt. Som forbundsleder i en av landets største kvinneorganisasjoner har jeg hørt mye, men dette tror jeg er noe av det som har gjort sterkest inntrykk og som har opprørt meg mest.

Begrunnelsen advokat Stabell bruker er at gjerningspersonen kan påføres en ytterligere belastning.

Hva med offeret? Hvilke signaler sender samfunnet til offeret – et slikt overgrep er ikke så alvorlig? Du kan takke deg selv? Du har nytt et glass eller to alkohol, da er voldtekten ditt eget ansvar?

Jeg er ikke uenig i at fengselsstraff kan ødelegge et ungt menneskes liv, men det kan faktisk også en voldtekt. Videre så er det vel slikt at lengden på straff sier noe om samfunnets synspunkt på handlingens alvorlighetsgrad.

Skulle man tatt Stabell på alvor, så betyr det at voldtekt av dersom offeret har nytt alkohol er ikke så alvorlig.

I andre saker der gjerningspersonen har nytt alkohol eller andre rusmidler, så hender det dette er straffe-formildende. Men i voldtekt, så er det litt omvendt dersom man skal følge advokatens uttalelser. Da er det straffeformidlene at offeret har inntatt rusmidler. En underlig holdning.

Advokat Stabells uttalelser føyer seg inn i en skremmende rekke der stadig flere tar til ordet for at når en kvinne blir voldtatt så kan hun takke seg selv.

Hun har enten oppholdt seg på feil sted til feil tid, hatt feil antrekk eller inntatt rusmidler. En slik holdning er stigmatiserende, kan nesten godkjenne overgrep og flytter hele ansvaret over på offeret.

Dette er med på å øke belastningen for de som har vært utsatt for overgrepene.