20 år siden drapsmysteriet i geiranger:

Moren til Trude Espås vil ikke hate mannen som drepte datteren

ORKANGER (ÅSTED NORGE): 20 år har gått siden Trude Espås (20) ble drept i Geiranger. Nå ber moren gjerningsmannen om å kjenne på sin egen samvittighet og melde seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Her er det. Det har begynt å komme en del mose på steinen her. Det er en egen ro i å komme hit.

Torgunn Olsen (68) står ved gravsteinen inne på Orkanger kirkegård. Her ligger datteren hennes gravlagt. Det er 20 år siden kirken bak henne var fullsatt av venner og bekjente da de tok farvel med den blide jenta. Torgunn forteller at hun ble overveldet over det store oppmøtet i begravelsen til sin eneste datter.

Trude Espås ble bare 20 år gammel.

Jakten på gjerningsmannen utløste en av de største drapsetterforskningene i Norge noensinne med 4000 personer som er avhørt og 10.000 dokumenter.

Flere har tilstått drapet, men alle har blitt sjekket ut av saken. Fortsatt pågår jakten på gjerningsmannen.

Moren beskriver datteren som en livsglad jente. Som sang i kor og elsket å lese store romaner på engelsk. Ei nysgjerrig men beskjeden jente som var glad i å lære og studere.

– Hun var også en spøkefugl. Hun kunne også slå av en vits, og den kunne gjerne gå utover henne selv. Det var ikke så farlig, forteller hun i intervjuet med Åsted Norge.

Forsvant etter bare en uke

Sommeren 1996 hadde 20-åringen hoppet av språkstudiene ved Høyskolen i Alta. Hun ønsket å gjøre noe annet, og hadde søkt jobb som stuepike ved Union hotell i Geiranger.

Etter å ha vært i bygda ei uke, hadde hun sin første fridag. Dagen startet med frokost sammen med de andre stuepikene i hybelhuset Monte Carlo hvor hun bodde. I 15-tiden på ettermiddagen ble hun observert mens hun gikk på veien nedover mot Geiranger sentrum.

DET SISTE BILDET: Dette bildet av Trude Espås har moren Torgunn alltid stående fremme. Det er det siste bildet hun har. FOTO: PRIVAT / ÅSTED NORGE
DET SISTE BILDET: Dette bildet av Trude Espås har moren Torgunn alltid stående fremme. Det er det siste bildet hun har. FOTO: PRIVAT / ÅSTED NORGE

Det var det siste kollegene så til henne.

Elleve dager senere blir Trude funnet drept, skjult under steiner, like ved ei steinur noen hundre meter fra sentrum. Det har blitt sent på kvelden den 19. august 1996 når Torgunn Olsen hører at det ringer på døren hjemme i Orkanger.

Tilskuer til livet

– Det var vel om kvelden. Jeg lå og sov. Da kom presten på døren. Han fortalte at de hadde funnet en person som de antok var Trude.

Torgunn forteller at hun med en gang skjønte at det stemte.

– For når hun ikke kom på jobb og de ikke fant henne, så var jeg helt sikker på at det hadde hendt Trude noe. For hun var ikke noen person som stakk av.

–Tenkte du på hva som kunne hendt henne?

TURISTBYGDA: Trude Espås kom til Geiranger 31. juli 1996. En uke senere forsvant hun. Hun ble funnet drept elleve dager senere. FOTO: KRISTIAN ERVIK / ÅSTED NORGE
TURISTBYGDA: Trude Espås kom til Geiranger 31. juli 1996. En uke senere forsvant hun. Hun ble funnet drept elleve dager senere. FOTO: KRISTIAN ERVIK / ÅSTED NORGE

– Jeg tenkte vel kanskje at det var det verste. At hun var drept. Jeg gjorde det.

– Hvordan var de dagene frem til hun ble funnet?

– Innerst inne visste jeg det. Men jeg sa ikke noe til noen. Men jeg følte på meg at noe fælt hadde hendt henne.

Etter dødsbudskapet starter en svært vanskelig tid for Torgunn.

– Du får sjokk. Du står på siden av livet, på en måte. Dagliglivet går, men du er ikke helt med. Du er liksom en tilskuer til livet. Også gir sjokket seg, og så kommer sorgen, forteller hun til Åsted Norge.

Når Torgunn får hendelsen på avstand, forsøker hun å bearbeide sorgen.

ÅSTED NORGE

Tips oss!

 Har du tips i saken hører vi gjerne fra deg!

 Ta kontakt med oss på e-post eller ring 22 38 98 98!

 Besøk også Facebook-sidene våre!

– De første årene turte jeg ikke å ta sorgen helt innover meg. For da var jeg redd for at jeg skulle knekke helt sammen. Jeg turte ikke det. Og reaksjonen kom. Jeg gikk helt i kjelleren. Det har jeg gjort flere ganger.

20 år etter er det fortsatt vanskelig å snakke om tapet av datteren. I tiden etter drapet fikk hun profesjonell hjelp. I tillegg til gode samtaler med venner, har hun på et vis kommet seg videre.

Torgunn skjønte at hun måtte ha noe å fylle tiden med, noe som gav mening. Hun ble med i lokallaget for Mental Helse i Orkanger, senere var hun også med i fylkeslaget.

FUNNET DREPT: Her blir liket av Trude Espås fraktet vekk fra funnstedet i Geiranger. (NTB-ARKIV FOTO: MARIT HOMMEDAL)
FUNNET DREPT: Her blir liket av Trude Espås fraktet vekk fra funnstedet i Geiranger. (NTB-ARKIV FOTO: MARIT HOMMEDAL) Foto: Hommedal, Marit

– Etter en stund var det en god venninne som sa til meg: «Kan du ikke begynne som dagmamma da, Torgunn». Og da sa jeg at jeg syntes det var en god idè. Og det ga meg enormt mye glede. Det vil jeg bare si. Det var noen herlige unger. Det hjalp meg mye.

Nekter å hate

– Det her…Det er tatt i juli i 1996.

Torgunn viser frem et bilde av datteren. Det er et spesielt bilde hun har rammet inn. Det står alltid fremme hjemme i stua på Orkanger.

– Det er tatt like før hun dro til Geiranger. Det er tatt hos ei venninne av henne. Det viser akkurat slik Trude var da hun reiste til Geiranger.

– Dette bildet betyr mye for deg?

– Ja, det gjør det. For det er det siste bildet jeg har. Det er noe spesielt med det siste bildet.

Torgunn er overbevist om at datteren hennes ikke ville ha ønsket at hun gikk rundt med tanker fulle av hat mot drapsmannen og det som hadde skjedd.

– Har du aldri følt sinne?

– Jeg følte sinne første natta…Hvorfor, spurte jeg meg selv. Hvorfor ble Trude drept? Men da var jeg ferdig med det. For jeg skjønte at jeg ikke fikk svar på det likevel.

– Men hvilke tanker har du om mannen som drepte datteren din?

– Jeg bestemte meg for at jeg ikke skulle hate gjerningsmannen. For at jeg skjønte at da sorgen og savnet…ville bli så mye tyngre for meg. Savnet vil alltid være der, men hvis jeg skulle gå rundt å hate…nei..Det ville jeg ikke gjøre.

– Har du tenkt mye på drapet iløpet av disse 20 årene?

– Jeg tenker jo på hvorfor hun var drept. Hvorfor ble Trude drept? Hvorfor? Hvorfor henne? Var hun et tilfeldig offer? Hun kjente jo ingen i Geiranger.

Ber gjerningsmannen melde seg

Drapssaken har aldri blitt henlagt av politiet på Sunnmøre, og det pågår fortsatt aktiv etterforskning i saken. I begynnelsen av august bestemte politimesteren i Møre og Romsdal å be den nyopprettede Cold Case-gruppen i Kripos om å se på saken med nye øyne.

Torgunn Olsen håper, til tross for at det har gått 20 år, at personer som vet noe melder seg for politiet eller sender inn tipset sitt til Åsted Norge.

– Jeg vil at det skal komme inn tips. At saken skal bli løst. Så vi får en gjerningsmann som blir stilt til ansvar slik at han får sin straff. Slik at det blir rettferdighet.

– Har du noe du vil si til gjerningsmannen?

– Ja. For sin egen samvittighets skyld så må han melde seg. Det er på tide.

Åsted Norge sendes mandager klokken 21.40 på TV 2.