statkraft-ansettelsen:

LO-lederen krever svar om statsministerens rolle

LO-leder Gerd Kristiansen forventer svar på hva som var statsminister Erna Solbergs rolle da regjeringen kvittet seg med styrelederen i Statkraft og ga jobben til Thorhild Widvey.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag hadde både LO-leder Gerd Kristiansen og NHO-direktør Kristin Skogen Lund tatt turen til AUFs sommerleir på Utøya.

Men LOs leder hadde ikke bare med seg et budskap til AUF-ungdommen.

Hun hadde også en klar beskjed til regjeringen og utnevnelsen av Thorhild Widvey til ny styreleder i Statkraft:

– Jeg har tenkt på det spesielt i relasjon til at Høyre jo alltid har vært kritisk mot Arbeiderpartiet i forhold til utnevnelsen til styrerepresentanter. Da bør man jo vokte seg vel for å gjøre sånne utnevnelser selv, sier hun til TV 2.

Det var i sommer at næringsminister Monica Mæland (H) kvittet seg med styrelederen i Statkraft og ga jobben til sin tidligere regjeringskollega Thorhild Widvey. Og LO-lederen kjenner godt igjen behovet for å utnevne egne partifeller til nøkkelposisjoner:

– Jeg har jo veldig stor forståelse for at Høyre som sitter i posisjon vil ha meningsfeller til å sitte og representere i et styre. Selvfølgelig vil dem det, det skulle bare mangle at de passer muligheten til å få egen politikk inn i sånne styrer, sier Kristiansen.

– Habilitetsproblem

– Jeg vil jo tro at så lenge hun selv går ut og sier at hun er venninne med den som er utnevnt, så vil det ligge et habilitetsproblem, fortsetter Kristiansen.

Nå krever LO-lederen svar – hva var statsminister Erna Solbergs rolle i ansettelsen?

– Regner du med at det kommer et svar fra statsministeren og forventer du det?

– Ja, det forventer jeg absolutt, fastslår LO-lederen.

NHO-direktør Kristin Skogen Lund ønsker ikke konkret å kommentere utnevnelsen av Widvey, men hun har en klar beskjed til alle involverte:

– Eierskapet er veldig stort i Norge. Det har fungert bra på de aller fleste områder, men det er så viktig at vi etterlever de prinsippene som er nedlagt for det eierskapet. Så det er vel mitt budskap til alle involverte. Man må ikke undervurdere betydningen av det, for hvis tilliten til det eierskapet svekkes, vil vi få et alvorlig problem, sier hun.

SMS-er ikke journalført

Etter at NRK ba om innsyn i SMS-ene hvor Mæland personlig saksbehandlet utnevnelsen av Thorhild Widvey, skrev Næringsdepartementet i forrige uke 28. juli at SMS-ene er journalført, men at de unntas innsyn.

Torsdag skriver næringsministerens medarbeidere til NRK at SMS-ene ikke er vurdert som journalpliktige, og er derfor ikke journalført.

Dette får lederen for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, Martin Kolberg, til å reagere kraftig.

– Det er klargjort for bestandig at all SMS-utveksling som har betydning for sakens utfall skal journalføres og kunne offentliggjøres, sier han til kanalen.

Mæland og Widvey er partifeller og satt sammen i regjeringen da sistnevnte var kulturminister mellom 2013 og 2015.