LEGGER OPP: Brede Hangeland gir seg med fotballen, men fortsetter som TV 2s Premier League-ekspert. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
LEGGER OPP: Brede Hangeland gir seg med fotballen, men fortsetter som TV 2s Premier League-ekspert. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix Foto: Johansen, Carina

Brede Hangeland legger opp – blir TV 2s Premier League-ekspert

Brede Hangeland legger fotballskoene på hyllen og flytter hjem til Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Brede Hangeland har bestemt seg for å legge opp etter vel 16 år som toppfotballspiller.

Den tidligere landslagskapteinen skulle gjerne ha fortsatt karrieren, men sliter med en hofteskade.

– Det er kroppen som sier stopp. Jeg har hatt en lang og innholdsrik karriere. Men det tar på mer og mer, med alder og småskader. Alle kommer dit. Nok er nok, sier han til TV 2.

– Jeg kunne nok spilt videre, men jeg tror ikke det ville gitt noen glede, eller at jeg hadde vært så god som jeg ønsker. Man må være ærlig med seg selv, sier Hangeland.

Blir TV 2-ekspert
Men stopperkjempen gir seg ikke i fotballen med det første. Hangeland trer nemlig over i en rolle som TV 2s Premier League-ekspert de to kommende sesongene.

– Når det først var tid for å gi seg, er jeg veldig takknemlig for muligheten til å bli med som Premier League-ekspert i TV 2. Dette kan jeg nok mest om av alle nordmenn akkurat nå. Tiden for å være diplomatisk er over. Nå er jeg ikke fotballspiller lenger, sier Hangeland og ler.

– Jeg er utrolig glad for å få være med på å formidle den beste og kuleste ligaen i verden. Jeg har levd på innsiden av Premier League i åtte og et halvt år.

TV 2s sportssjef Vegard Jansen Hagen jubler over signeringen av rogalendingen med 238 Premier League-kamper på CV-en.

– Dette er en drømmesignering for oss. Vi jubler like mye for Brede til TV 2 som Manchester United-fansen gjorde for Zlatan, sier Jansen Hagen.

Hangeland skal jobbe både i TV 2s studio i Bergen og på de ulike Premier League-arenaene i England.

– Vårt mål er å ta med seerne tettere på Premier League enn noen gang, og med Bredes unike kunnskap og erfaring fra England kan vi gjøre dette med enda større nærhet og troverdighet i formidlingen, sier Jansen Hagen.

Allerede i første serierunde, som bare er åtte dager unna, skal Hangeland kommentere tre kamper sammen med Øyvind Alsaker: Manchester City-Sunderland, Arsenal-Liverpool og Chelsea-West Ham.

– Brede har vist den samme innstillingen til jobben som fotballekspert som han gjorde til storkampene på Old Trafford, Anfield eller Stamford Bridge. Det betyr at seerne kan forvente en seriøs, kunnskapsrik, velforberedt og svært motivert ekspert i TV 2s Premier League-sendinger. Han stiller høye krav til seg selv og omgivelsene, og vil holde oss på topp hev som Norges fremste fotballkanal.

Flytter hjem til Stavanger

Oppholdet i Crystal Palace ble dermed det siste 35-åringen gjorde i sin aktive fotballkarriere.

Hangeland kom til London-klubben foran 2014/2015-sesongen, etter hele seks år som fast stopperklippe hos Fulham.

Nå flytter Hangeland hjem til Stavanger, men kommer ikke til å ta på seg Viking-trøya igjen.

– Det hadde vært perfekt å avslutte karrieren i Viking, men det gjør like vondt i hofta på Viking Stadion som det gjør på Selhurst Park. Hadde karrieren fortsatt i Norge hadde det selvsagt blitt Viking. Men kroppen sier stopp. Jeg har merket det godt i noen år nå, forteller Hangeland.

Derfor var det heller ikke noe alternativ å fortsette i en engelsk klubb, eller et annet sted i verden.

– Det hadde vært mulig å få seg en ny klubb, men jeg er utrolig fornøyd med karrieren. Jeg har vært med på utrolig mye. Det hadde vært snakk om å gå ned et nivå, og det var nok av tilbud, men ingenting som var spennende nok for min del. Det kommer mye ymse fra forskjellige deler av verden når man har skaffet seg et navn i Premier League, sier Hangeland.

– Fornuftig å gi seg

Og påpeker:

– Det viktigste er at jeg har yrkestolthet når det gjelder å spille godt. Nå er jeg 35 år og har vondt her og der. Det er en fornuftig avgjørelse å gi seg og det er det riktige tidspunktet.

Nå gleder heller Hangeland seg til å følge Premier League-fotballen fra sidelinjen.

– Det å være aktiv fotballspiller har vært en sentral del av livet mitt i 16 år. Det blir nok litt rart, men samtidig er jeg god på å leve i nuet. Er det ferdig så er det ferdig. Jeg er ganske sikker på at fremtiden blir kul, sier Hangeland.

Foruten spill for Viking mellom 2001 og 2005, akslet også Hangeland FC København-drakta mellom fra 2006, før han gikk til Fulham i januar 2008.

Hangeland debuterte på det norske landslaget i 2002 og fikk hele 91 landskamper og fire mål før han ga seg i 2014.