INGEN SØKERE: Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H), her under Stortingets muntlige spørretime.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
INGEN SØKERE: Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H), her under Stortingets muntlige spørretime. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Pedersen, Terje

AP: – Et paradoks at Høyre ser ut til å gjeninnføre NRK-monopolet

– Jeg er slettes ikke overrasket, dette er slett politisk håndverk fra regjeringen, sier Arbeiderpartiets mediepolitiske talsmann.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag ettermiddag ble det klart at TV 2 ikke søker på utlysningen av en midlertidig allmennkringkasteravtale. Fristen for å søke gikk ut klokken 16, og dermed ble det klart at det ikke er noen søkere til avtalen.

– Det må være paradoksalt at nettopp Høyre i regjering som nå ser ut til å gjeninnføre NRK-monopolet sier mediepolitisk talsmann i Arbeiderpartiet, Arild Grande, til TV 2.

– Jeg er slettes ikke overrasket, dette er slett politisk håndverk fra regjeringen. Vi advarte allerede da avtalen ble utlyst om at dette verken handler om allmennkringkasting eller gir noen form for kompensasjon.

– Et gedigent nederlag for kulturministeren óg statsministeren

Han mener at regjeringen nå ikke har noen grunn til å være stolte av arbeidet med avtalen.

– Nå ser vi dessverre at det er ingen som er interessert i å søke. Det må være et gedigent nederlag for kulturministeren og for statsministeren, som selv er fra Bergen.

Samtidig påpeker Grande at dette kan få konsekvenser for Bergen som medieby, som nå ifølge Grande står i fare for å miste en betydelig virksomhet og arbeidsplasser.

– Den avtalen som ble utlyst fjerner allmennkringkasting som begrep, mister tilbud til det brede laget i befolkningen fra hele landet, særlig barn og unge, språklige kulturpolitiske hensyn, bidrag til norsk tv- og filmbransje.

– Å miste det vil være et betydelig tap for det norske demokratiet, og ikke minst for tv-seerne, som får et svekket tilbud, sier Grande.

Kulturministeren: – Ingen dramatikk

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) mener det verken er dramatisk eller overraskende at TV 2 ikke har søkt.

– Det er ingen dramatikk i, og ikke veldig overraskende, at TV 2 ikke søker på denne midlertidige utlysningen. Det illustrerer at vi er inne i en periode med store endringer i teknologi og medievaner, der retten til formidling via kabel-TV er mindre viktig enn tidligere, sier kulturminister Linda Hofstad Helland i en pressemelding.

AP: – En gedigen nedtur for kulturministeren

Departementet opplyser om at de vil komme tilbake til Stortinget med et initiativ for fremtidig kommersiell allmennkringkasting.

Utelukker ikke ny konsesjonsrunde

KrF-leder Knut Arild Hareide mener Norge trenger en kommersiell allmennkringkaster i Bergen og Hordaland.

– Mange frykter nå at dette kan få betydning for TV 2s lokalisering i Bergen og kanalens nyhetsproduksjon. Det vil være et stort tap for hele medienorge og den samfunnsbyggende journalistikken. Vi trenger også ledende nyhetsformidlere og produsenter også utenfor Oslo, sier Hareide til TV 2.

Han kan ikke utelukke et krav om en ny konsesjonsrunde, med andre betingelser for en lengre periode.

– Nå har regjeringen en betydelig politisk oppgav med å sikre nettopp det. KrF vil gjøre det vi kan for å følge opp Stortingets intensjon og vedtak.