Hobby-arkeologen Torben Christjansen var ute med sin metalldetektor på et jorde på den danske øya Lolland.

Da metalldetektoren begynte å pipe, fikk han seg en stor overraskelse: I jorda fant han en amulett som forestiller en tronstol. Det viste seg at amuletten stammer fra vikingtiden, skriver TV 2 Danmark.

– Jeg har gått på dette jordet mange ganger, og jeg har gjort mer enn 65 funn med metalldetektoren. Da denne lille sølvgjenstanden dukket opp, så jeg noe som jeg aldri hadde sett før, sier Christjansen til TV 2 Danmark.

Over 1000 år gammel

Amuletten er på størrelse med en fingernegl. Den er utformet som en stol, hvor det sitter to ravner på rygglenet. På tronen sitter det en personskikkelse på huk.

– Dette er et utrolig spennende og sjeldent funn. Vi kjenner kun til to tilsvarende amuletter, sier Anders Rasmussen, kurator ved Museum Lolland-Falster til TV 2 Danmark.

Den danske TV-kanalen har snakket med Peter Pentz, som er vikingtidekspert og kurator ved det danske Nationalmuseet. Ifølge han er det funnet mellom 15 og 20 slike stol-amuletter i Skandinavia. De har alle ulik utforming, og de stammer fra slutten av 900-tallet og starten av 1000-tallet.

SKAL UNDERSØKES NÆRMERE: Ekspertene tror at skikkelsen på tronen kan være den norrøne guden Odin. Foto: Museum Lolland-Falster
SKAL UNDERSØKES NÆRMERE: Ekspertene tror at skikkelsen på tronen kan være den norrøne guden Odin. Foto: Museum Lolland-Falster

Kan forestille Odin og hans to ravner

Amuletten som ble funnet av hobby-arkeologen, ligner på to andre amuletter som også er funnet i Danmark. Alle de tre amulettene har ravner sittende på stolryggen.

Pentz ved det danske Nationalmuseet mener at amuletten kan forestille Odin og hans to ravner Hugin og Munin.

Odin er ifølge norrøn mytologi den mektigste og klokeste av gudene. Han ble regnet som gudenes høvding.

OVER 1000 ÅR GAMMEL: Her ser man ryggen på skikkelsen som bøyer seg på tronen. Foto: Museum Lolland-Falster
OVER 1000 ÅR GAMMEL: Her ser man ryggen på skikkelsen som bøyer seg på tronen. Foto: Museum Lolland-Falster

Får belønning

Nå befinner amuletten seg på museet i Lolland, men etter hvert vil den bli flyttet til Nationalmuseet i København, hvor den skal undersøkes nærmere.

Da vil amuletten bli erklært som «danefæ». Det er et begrep som brukes om gjenstander fra fortiden med kulturhistorisk verdi som er funnet i Danmark, hvor ingen regnes som eier. Slike gjenstander tilhører den danske staten og skal leveres til Nationalmuseet.

Hobby-arkeologen Christjansen kan vente seg en belønning, skriver TV 2 Danmark.

Christjansen begynte som hobby-arkeolog i 2012. Siden den tid har han brukt 10 til 15 timer i uken på å søke etter fortidsminner, ifølge Politiken.

Dansken forteller til Politiken at amuletten er et av hans mest sjeldne funn. Han planlegger nå å vende tilbake til det samme jordet, for å se han kan finne flere arkeologiske gjenstander.