DREPT: En amerikansk kvinne i 60-årene ble drept i knivangrepet ved Russell Square i London onsdag kveld. Foto: AP
DREPT: En amerikansk kvinne i 60-årene ble drept i knivangrepet ved Russell Square i London onsdag kveld. Foto: AP

Nordmann pågrepet for knivangrepene i London

19-åringen som ble pågrepet etter knivangrepet der en kvinne ble drept og fem personer såret er norsk statsborger med somalisk opprinnelse, opplyser britisk politi.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det kom frem på en pressebrief utenfor Scotland Yard torsdag like før klokken 13 norsk tid.

– Den mistenkte for knivangrepene er en norsk statsborger med somalisk opprinnelse. På det nåværende tidspunkt tror vi dette var et spontant angrep og at ofrene var tilfeldige. Vi har ikke funnet noen holdepunkter for radikalisering, sier Mark Rowley, Londons assisterende politimester.

En amerikansk kvinne i 60-årene ble drept og fem personer såret i knivangrepet ved Russell Square i London sentrum sent onsdag kveld.

19-åringen ble pågrepet seks minutter etter angrepet av politiet som skjøt og avvæpnet ham med elektrosjokkvåpen.

Nordmannen ble først sendt på sykehus, men ble utskrevet torsdag formiddag. Han er varetektsfengslet og foreløpig siktet for drap.

– Vi har holdepunkter til å anta at angrepet er et resultat av mannens mentale helseproblemer, basert på avhør av den mistenkte og hans familie, sier Rowley.

Britisk politi har i løpet av dagen gjennomsøkt flere adresser i London tilknyttet nordmannen.

– Vi har foreløpig ikke funnet noen bevis for noen radikalisering som ville indikere at den pågrepne mannen er motivert av terror, sier Rowley.

Ifølge Kripos er den siktede en norsk statsborger på 19 år og registrert utvandret fra Norge til Storbritannia i 2002.

– Vi ble i formiddag gjort kjent med at en norsk statsborger er siktet for drap og knivstikking i London. Vi vil bistå britisk politi på vanlig måte med informasjon og eventuelle anmodninger de måtte ha i sin etterforskning. Det er en britisk etterforskning og det er britisk politi som styrer hva de ønsker skal bli gjort i saken og hva slags opplysninger de måtte trenge fra oss, opplyser Kripos.

Kvinnen ble bekreftet omkommet på stedet like etter pågripelsen, de fem sårede ble alle fraktet til sykehus. Det var fire menn og en kvinne. To ligger fremdeles på sykehus, de er ikke livstruende skadd.

De skadde er fra USA, Australia, Israel og Storbritannia.

– Vi er kjent med saken, og vi er i kontakt med britiske myndigheter, sier kommunikasjonsjef Frode Andersen i Utenriksdepartementet til TV 2.

Bevæpnede politifolk patruljerte torsdag morgen i Londons gater.

Londons ordfører Sadiq Khan ber byens innbyggere bevare roen, men samtidig være på vakt etter knivangrepet.