HENGER I EN TANN-TRÅD: Amerikanerne har fjernet tanntråd fra sin offentlige helseveiledning, men Den norske tannlegeforeningen vil at nordmenn fortsetter å bruke tanntråd. Foto: Colourbox
HENGER I EN TANN-TRÅD: Amerikanerne har fjernet tanntråd fra sin offentlige helseveiledning, men Den norske tannlegeforeningen vil at nordmenn fortsetter å bruke tanntråd. Foto: Colourbox Foto: Laurentiu Iordache

Norske tannleger: – Fortsett å bruke tanntråd

Den norske tannlegeforeningen ser ingen grunn til at nordmenn bør endre sine vaner når det kommer til bruk av tanntråd.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne uken kunne nyhetsbyrået AP avsløre at ingen forskning viser gevinst av bruk av tanntråd.

Forskning viser ikke at bruk av tanntråd virkelig beskytter mot hull i tennene og sykdommer i tannkjøttet, slik tannleger, helsemyndigheter og tannhygieneprodusenter har hevdet i årtier.

Fjernet fra USAs offentlige veiledning

Myndighetene i USA har anbefalt bruk av tanntråd i ernæringsveiledninger siden 1979. Veiledningen er lovpålagt å være basert på vitenskapelig bevis, og i fjor etterspurte nyhetsbyrået AP bakgrunnen for rådet.

Da myndighetene publiserte årets ernæringsveiledning var bruk av tanntråd fjernet som råd, uten noen videre forklaring. I et brev til AP bekrefter regjeringen at effektiviteten av tanntråd aldri har blitt forsket på.

Nyhetsbyrået har sett på 25 større studier som hovedsakelig sammenlignet bruk av tannkost sett opp mot bruk av både tannbørste og tanntråd. Beviset for at tanntråd fungerer omtales som svakt og veldig upålitelig.

Anbefaler å fortsette å bruke tanntråd

Den norske tannlegeforeningen (NTF) ser ingen grunn til at nordmenn bør endre sine vaner når det kommer til bruk av tanntråd.

– Vi mener absolutt at folk skal fortsette å bruke tanntråd, sier Øyvind Asmyhr, fagsjef i NTF, til TV 2.

Ifølge Asmyhr er det vanskelig å forske på effekten av tanntråd, både fordi studiene må gå over lang tid og dermed blir dyre, og fordi det er vanskelig å følge opp deltakerne med tanke på hvor ofte de bruker tanntråd og om den brukes riktig.

Han påpeker at amerikanerne har valgt å ta bort denne anbefalingen grunnet mangel på gode studier, ikke fordi det er bevist at det ikke har effekt.

Viktig for unge

Ifølge fagsjefen tilsier sunn fornuft og klinisk erfaring og at man bør anbefale å bruke tanntråd.

FAGSJEF I DEN NORSKE TANNLEGEFORENINGEN: Øyvind Asmyhr. Foto: NTF            
FAGSJEF I DEN NORSKE TANNLEGEFORENINGEN: Øyvind Asmyhr. Foto: NTF            

– All fornuft og klinisk erfaring tilsier at daglig tannpuss kombinert med bruk av tanntråd bidrar til å redusere mengden biofilm (bakteriebelegg) på alle tannens flater, som igjen forebygger utvikling av karies, tannkjøttsproblemer og dårlig ånde. Spesielt er bruk av tanntråd viktig hos unge fordi det er den mest skånsomme metoden for tannkjøttet, sier Asmyhr.

Det finnes ingen retningslinjer for norske tannleger som sier at man må anbefale pasientene å bruke tanntråd. Årsaken er at behandlingen må tilpasses hver enkelt pasient.

– Det handler ofte om alderen til pasienten. Det er ofte mer riktig for yngre pasienter å bruke tanntråd, sier Asmyhr.

Få nordmenn bruker tanntråd

Undersøkelser som Den norske tannlegeforeningen har gjort, viser at det er få nordmenn som bruker tanntråd.

– Vi har undersøkt rekrutter i Forsvaret siden 1978, og disse undersøkelsene viser at det er 2,8 prosent som bruker tanntråd regelmessig. Det er grunn til å tro at det er lave tall for resten av befolkningen også, sier Asmyhr.