Her bløffer Trump om Purple Heart-medaljen han får av en veteran

Nå raser krigveteraner mot presidentkandidaten som «alltid har ønsket» å få medaljen som gis til soldater som er skadet eller drept i kamp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag terget Donald Trump på seg amerikanske krigsveteraner igjen. I en tale i Virginia sa han at han alltid har ønsket å motta den militære utmerkelsen Purple Heart. Medaljen tildeles soldater som er blitt skadet eller drept i kamp, og Trump unngikk militærtjeneste under Vietnam-krigen.

– Noe veldig hyggelig hendte nylig. En mann kom til meg med hans medalje og sa: «denne er min og jeg stoler på deg». Jeg svarte at dette var stort og at jeg alltid har ønsket å motta et ekte Purple Heart. Dette var mye enklere, sa Trump før han inviterte veteranen Louis Dorfman opp på scenen.

Dorfman sier imidlertid til NBC News at Trump bare fikk en kopi av medaljen.

At han løy om at medaljen var ekte, er heller ikke det som skaper sterke reaksjoner blant veteranene.

– Som en som kjempet for vårt land i Irak, ble såret og fikk Purple Heart, kan jeg fortelle dere at ingen bør noensinne «ønske» å få medaljen, skriver Sean Barney på Facebook. Han ble skutt i nakken i Falluja i 2006.

Irak-veteranen og kongressmedlemmet Tammy Duckworth mistet begge beina i strid. Hennes reaksjon på at Trump synes det var enkelt å få Purple Heart i gave, var å poste et bilde fra da hun mottok medaljen i sykesenga.

Trumps ordkrig med foreldrene til en muslimsk amerikansk soldat, som falt under tjeneste i Irak, har allerede vakt sterke reaksjoner i USA.

Som en av mange familier av falne soldater kalles Khan-familien for en «gold star familiy». Under den siste dagen av demokratenes landsmøte sa faren Khizr Khan at Trump ikke respekterer minoriteter og alltid rakker ned på muslimer. Etter at han hevdet at Trump ikke hadde lest den amerikanske grunnloven, svarte Trump med å angripe familien.

Forlanger beklagelse

Den republikanske presidentkandidaten hevdet at han også hadde ofret mye for å bli rik.

– Jeg synes at jeg har ofret mye, jeg har jobbet veldig, veldig hardt. Jeg har skapt tusenvis, titusenvis av jobber, og bygget stort ... Hvis du ser på kona hans, hun står der. Hun hadde ingenting å si. Hun hadde kanskje ikke lov til å si noe, sa Trump til ABC News.

Mandag forlangte 17 veteranfamilier i et åpent brev at Trump beklager uttalelsene.

– Dine nylige kommentarer om Khan-familien var frastøtende, og krenker oss personlig. Når du tviler på en mors smerte, ved å antyde at det var religion og ikke sorg som gjorde at hun ikke tok til orde, angriper du oss. Når du sammenligner din byggevirksomhet med våre ofre, angriper du det vi har ofret, heter det i det åpne brevet som Independent gjengir.

I et nytt intervju gjør Donald Trump det klart at han ikke angrer på uttalelsene om Khan-familien.

Angrer ikke på ordkrig med veteranfamilie

– Jeg angrer ikke på noe. Jeg sa hyggelige ting om sønnen, og jeg føler det veldig sterkt, men jeg ble angrepet veldig hardt fra scenen. Det er hva det er. Men nei, jeg angrer ikke, sier den kontroversielle presidentkandidaten.

Trump-talskvinnen Katrina Pierson mener for øvrig at Barack Obama og Hillary Clinton har skylden for at soldaten Humayun Khan falt i strid, selv om George W. Bush var den som styrte landet i 2004, skriver Politico.

Også Frankrikes president François Hollande er opprørt. Han kaller Trumps uttalelser om Khan-familien «skadelige og nedverdigende».

– Hans fremferd gir meg brekninger. Særlig når han snakker dårlig om en soldat, om en soldats minne. Demokratiet står også på spill, nå når vi ser at flere og flere mennesker lar seg friste av autoritært lederskap, særlig i USA. Dersom det amerikanske folk velger Trump, vil det få konsekvenser. Et amerikansk valg er også et globalt valg, sier Hollande.