TERRORBEREDSKAP: Her patruljerer brasilianske soldater langs Ipanema-stranden i Rio de Janeiro i forkant av OL. REUTERS/Ivan Alvarado
TERRORBEREDSKAP: Her patruljerer brasilianske soldater langs Ipanema-stranden i Rio de Janeiro i forkant av OL. REUTERS/Ivan Alvarado Foto: Ivan Alvarado

Terrorfrykten øker før OL:  IS-propaganda oversettes til portugisisk

Brasilianske myndigheter får hjelp av amerikansk etterretning for å forhindre terrorangrep under OL.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Selv om det ikke skjedde terrorangrep i Frankrike under fotball-EM, har ikke sommeren på noen måte vært fri for terrorangrep. I Nice mistet 84 personer livet da 31 år gamle Mohamed Lahouaiej Bouhlel meide ned flere hundre mennesker under feiringen av den franske nasjonaldagen.

I München ble ni personer drept da en 18 år gamle tysk-iraner skjøt rundt seg på et kjøpesenter. I forrige uke tok to personer fem personer som gisler i en kirke i den franske byen Saint-Etienne-du-Rouvray. En 84 år gammel prest ble drept før politiet aksjonerte og drepte de to mennene.

Frykter angrep i Rio

På fredag starter de Olympiske leker i Rio de Janeiro, og som ved et hvert OL er sikkerheten i høysetet. Terrorfrykten er også økende i forkant av arrangementet, blant annet fordi terrorgruppen IS har begynt å publisere propaganda på portugisisk, melder The New York Times.

Samtidig har terrorgruppen søkt etter personer som snakker det offisielle språket i Brasil, i det myndighetene frykter er et forsøk på å rekruttere nye medlemmer som kan tenkes å utføre angrep under OL.

Blant annet skal det ha kommet oppfordringer om mulige angrepsmetoder på den krypterte meldingstjenesten Telegram. Der blir blant annet amerikanske, britiske, franske og israelske turister nevnt som potensielle mål.

Sendeskjema for OL i Rio på TV 2 er nå klart her!

Fikk trening under Super Bowl

Brasilianske myndigheter har fått hjelp av amerikansk etterretning i forkant av arrangementet. I tillegg til terrortrening, har brasilianerne fått bistand til å identifisere mulige mål utenfor selve OL-arrangementene. Politi og forsvarspersonell fikk også trening i USA under Super Bowl i februar i år.

Bare to uker før åpningsseremonien ble ti personer, mistenkt for å ha forberedt terrorhandlinger under OL. De ti skal ha vært medlem av en gruppe brasilianske islamister som kaller seg «Defenders of Shariah».