90-TALLSSTJERNER: Pep Guardiola i aksjon mot Slovenia i EM i 2000 og Slaven Bilic i aksjon for West Ham mot Leicester i Premier League i 1996. Foto: Scanpix/montasje
90-TALLSSTJERNER: Pep Guardiola i aksjon mot Slovenia i EM i 2000 og Slaven Bilic i aksjon for West Ham mot Leicester i Premier League i 1996. Foto: Scanpix/montasje

Tre av 20 Premier League-managere har spilt i Premier League - men kun én av dem for klubben de nå er sjef for

Se også hvem som har vunnet Mesterligaen og hvem som har spilt VM.
Her er alle Premier League-managernes spillerkarrierer!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Man City-West Ham på TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo fra 17.00!

Slik skaffer du deg tilgang til Premier League!

Premier League-fotballen er godt i gang, og søndag får vi se om Manchester City klarer å følge opp den gode starten til Chelsea og byrival United.

Etter i kveld har alle 20 managere fullført sine tre første serierunder, og kan så smått begynne å vurdere sin egen start på sesongen. Og nettopp managerne har vært mer i søkelyset enn noen gang tidligere denne sommeren.

Gigantnavn som Pep Guardiola, Antonio Conte, Walter Mazzarri og Claude Puel er nye i ligaen.

José Mourinho har som kjent overtatt Manchester United og håper å gå til topps i sin andre klubb og tredje trenerjobb i Premier League. I begge sine to forrige perioder vant han ligatittelen.

Lengre nede på tabellen stiller også andre klubber med nye menn i sjefsstolene, og felles for dem alle er at de er blant de 20 managerne i verden som det har vært rettet mest søkelys mot de siste ukene.

Men vet du hvem de var som aktive spillere? Vet du hvordan de selv spilte sin fotball og hva de har å skryte av fra tiden før de tok plass på sidelinjen og i stedet var blant de elleve på gresset?

Her følger en liten oversikt:

Arsene Wenger, Arsenal

Tilbrakte mesteparten av sin spillerkarriere som sentral midtbanespiller med godt overblikk og sterke lederegenskaper i lavere divisjoner i Frankrike. Klubbene Mutzig, FC Mulhouse og ASPV Strasbourg er nok mest kjente for nettopp det at Wenger har spilt for dem, men han fikk også noen få kamper for storklubben Strasbourg på øverste nivå. Ble opprinnelig hentet som reservelagstrener som 28-åring, men fikk to kamper for førstelaget som faktisk gikk hen og vant Ligue 1 i Wengers første sesong. Samme år spilte han dog også sin siste kamp.

Les også: 176 mann har prøvd seg som managere i Premier League siden Wenger ble ansatt – her er alle

Eddie Howe, Bournemouth

Forsvarsspilleren fikk gjennombruddet i Bournemouth i 1995 og var del av det engelske ungdomslandslaget i Toulon-turneringen i 1998. Ble hentet til Portsmouth av Harry Redknapp i 2002, men fikk en alvorlig kneskade og ble aldri med dem opp på øverste nivå. Gikk i stedet tilbake til Bournemouth, men la opp som 29-åring i 2007. Da hadde han allerede vært en del av trenerteamet i et halvt år.

Les også: PL-manageren spilte landskamper med Lampard, Heskey og Carragher – slik gikk det med resten av laget

Sean Dyche, Burnley

Den knallharde stopperen og sentrale midtbanespilleren var unggutt i Brian Cloughs Nottingham-lag på slutten av 80-tallet, men et beinbrudd satte ham noe tilbake og han fikk aldri førstelagsdebuten. Dro videre til Chesterfield, der han spilte sju sesonger og ble kaptein. Var del av laget som gikk hele veien til FA-cupsemifinalen mot Middlesbrough i 1997. Rykket deretter opp til nest øverste nivå med Bristol City, før Dyche forsvant videre til Millwall og Watford.

Antonio Conte, Chelsea

Den hardtarbeidende sentrale midtbanespilleren slo gjennom i Lecce, før han som 22-åring gikk videre til Juventus i 1991. Hos den gamle dame ble han etter hvert kaptein, og spilte for dem til han la opp i 2004. Vant Serie A fem ganger og både Mesterligaen og UEFA-cupen, og var også del av de italienske landslagstroppene som tok VM-sølv i 1994 og EM-sølv i 2000.

Alan Pardew, Crystal Palace

Som den elegante mannen han er var han også en elegant sentral midtbanespiller, som spilte i lavere divisjoner frem til han som 26-åring gikk til Crystal Palace i 1987. På Selhurst Park var han del av laget som rykket opp til øverste nivå to år senere, han scoret seiersmålet i FA-cupsemifinalen mot Liverpool i 1990 og han var del av laget som sikret Palace-historiens høyeste ligaplassering i 1991. Forsvant videre til Charlton, og spilte også noen Intertoto Cup-kamper på lån for Tottenham i 1995.

Ronald Koeman, Everton

Mannen med 78 landskamper og 14 mål for Nederland skjøt så hardt som en hest sparker, og ble brukt som både stopper og defensiv midtbanespiller. Vant ligatitler med både Ajax og PSV, samt EM med Nederland, før overgangen til Barcelona i 1989. I Spania ble det blant annet fire ligatitler og en seier i den gjeveste europacupen. Den sikret Koeman selv med et susende frispark som sikret 1-0-seier i ekstraomgangene mot Sampdoria på Wembley i 1992. I 1993/94 ble han faktisk toppscorer i Mesterligaen med åtte mål! I tillegg til EM i 1988 var han også del av de nederlandske mesterskapstroppene i VM i 1990, EM i 1992 og VM i 1994.

Mike Phelan, Hull

Hulls midlertidige manager var en habil høyreback og sentral midtbanespiller gjennom hele 80-tallet, og fikk over 150 kamper for Burnley i lavere divisjoner før han forsvant til Norwich og rykket opp med dem i 1986. Ble kaptein i klubben da Steve Bruce forsvant til Manchester United, før Phelan selv forsvant samme vei i 1989. I Manchester vant han FA-cupen i sin første sesong, cupvinnercupen i sin andre, ligacupen i sin tredje og Premier League i sin fjerde. Spilte 102 ligakamper for klubben, før han avsluttet karrieren med 18 måneder i i WBA og la opp i 1995.

Claudio Ranieri, Leicester

Forsvarsspilleren fikk seks kamper for sin barndomsklubb Roma, men det ble kun seks kamper mellom 1973 og 1974. Mesteparten av karrieren ble tilbrakt i Catanzaro i lavere divisjoner, og han spilte også for både Catania og Palermo før han la skoene på hyllen i 1986. Rykket opp fra Serie B både i 76, 78 og 83.

Jürgen Klopp, Liverpool

Spilte fotball mest for gøy frem til han som 23-åring ble oppdaget av Mainz som Rot-Weiss Frankfurt-spiller på tredje nivå i 1990. De første fem årene i Mainz var han spiss, før han de neste seks spilte i forsvarsrekkene. Spilte 337 kamper og scoret 52 mål for kluben som han deretter overtok treneransvaret for og ledet til Bundesliga for første gang.

Les også: Kun to tyskere har ledet Premier League-lag - en rykket ned

Pep Guardiola, Manchester City

Skapte seg et navn som en elegant, kreativ, hardtarbeidende og dyptliggende playmaker etter å ha gått gradene i Barcelona. Var blant klubbens mest betrodde menn mellom 1990 og 2001, og vant blant annet seks ligamesterskap, serievinnercupen og cupvinnercupen som spiller. Fikk også 47 landskamper, ble kåret til den beste spilleren da Spania vant OL i 1992, og var med i troppene til VM i 1994 og EM i 2000.

José Mourinho, Manchester United

Rio Ave, Belenenses, Sesimbra og Comércio e Indústria er ikke akkurat Real Madrid, Manchester United, Inter og Chelsea. Men de er de eneste klubbene portugiseren representerte som spiller. Den elegante sentrale midtbanespilleren manglet tilstrekkelig fart og kraft, og la skoene på hyllen allerede som 24-åring i 1987.

Aitor Karanka, Middlesbrough

Den knallharde midtstopperen gjorde karriere i Athletic Bilbao på begynnelsen av 90-tallet og ble solgt til Real Madrid i 1997. Klarte aldri å bli førstevalg på Santiago Bernabeu, men vant tre Mesterliga-titler og en La Liga-tittel i løpet av fem sesonger. Var del av det spanske OL-laget i 1996, men fikk kun én offisiell A-landskamp.

Les også: Premier Leagues «mest urutinerte manager» har vunnet Mesterligaen tre ganger

Claude Puel, Southampton

Som defensiv midtbanespiller var franskmannen en bauta i Monaco. Debuten kom i 1979/80-sesongen, og totalt ble det 601 offisielle kamper før han la skoene på hyllen i 1996. To franske ligatitler og tre cupseire fikk han med seg, og han var en av blant andre Arsène Wengers mest betrodde menn i fyrstedømmet.

Les også: Rystet Ferguson, døpte Hazard «Messi» og ble anbefalt av Wenger

Mark Hughes, Stoke

Den walisiske kraftspissen ble oppdaget av Manchester Uniteds speidere som 15-åring og flyttet som 16-åring til Manchester. Måtte vente tre år på debuten, men ble en sentral skikkelse, og vant både FA-cupen og ble kåret til årets unge spiller i ligaen i 1985 før han året etter ble solgt til Barcelona. I motsetning til Gary Lineker, som ble hentet samtidig, skuffet Hughes i Spania, og den neste sesongen tilbrakte han på lån i Bayern München.

I Tyskland gjenvant han formen, og foretok også den meget spesielle manøveren ved å spille to kamper på én og samme dag. 11. november 1987 spilte han først EM-kvalik for Wales mot Tsjekkoslovakia, før han deretter ble kjørt fra Praha til 2.rundecupkampen til Bayern mot Borussia Mönchengladbach.

Det ble allikevel kun én sesong i Tyskland, og forut for 1988/89-sesongen var han tilbake i Manchester som klubbrekordsignering til en verdi av 1,8 millioner pund. Igjen lyktes han i Manchester, ble kåret til årets spiller i ligaen to ganger og var del av det første mesterlaget til Sir Alex Ferguson som vant de to første versjonene av Premier League. Vant også to nye FA-cuppokaler, samt cupvinnercupen og ligacupen, før han forsvant til Chelsea i 1995.

I løpet av tre sesonger på Stamford Bridge ble det ny FA-cuptrimf, ligacuptriumf og cupvinnercuptriumf. Etter oppholdet i London spilte han også Premier League-fotball for Southampton, Everton og Blackburn, og i sistnevnte klubb vant han også sitt siste spillertrofé i form av ligacupen i 2001/02.

Les også: Denne mannen ble ansatt i 2013 - kun én har sittet lenger sammenhengende i Premier League

David Moyes, Sunderland

Den robuste midtstopperen er oppvokst i Glasgow, men startet karrieren på Island i ÍBV før han gikk videre til Drumchapel og fikk gjennombruddet i Celtic som tenåring. Der vant han også ligaen i 1981/82, men mesteparten av karrieren ble tilbrakt i lavere divisjoner i England. Han spilte for Cambridge, Bristol City og Shrewsbury, men var også innom hjemlandet og Dunfermline og Hamilton før han slo rot i Preston og avsluttet karrieren der med seks sesonger fram til han la opp i 1999. Der ble han både assistentmanager og til slutt også manager, og hans siste sesong var han sågar spillende manager.

Les også: Kun ligaens to største har vært Premier Leagues beste manager oftere enn Moyes

Francesco Guidolin, Swansea

Midtbanespilleren debuterte i Verona og spilte mesteparten av karrieren for dem. I sine yngre dager var han et stort talent, og han spilte for det italienske U21-landslaget, men det endelige gjennombruddet som spiller kom aldri. I tillegg til over 100 kamper for (Hellas) Verona spilte han også på utlån for Sambenedettese, Pistoiese og Bologna.

Les også: Visste du at en av Europas største managerlegender kom til Premier League allerede i januar?

Mauricio Pochettino, Tottenham

Midtstopperen vant både seriemesterskap og sluttspill i hjemlandet med Newell's Old Boys før han forsvant til Europa og spanske Espanyol som 22-åring i 1994. Spilte seks og en halv sesong for Barcelona-klubben før Frankrike og Paris Saint-Germain lokket i 2000. To og en halv sesong i den franske hovedstaden og ytterligere en halv i Bordeaux ble det før han rundet av karrieren med drøyt to sesonger tilbake i Espanyol. Totalt fikk han 20 landskamper for Argentina, og er nok mest kjent for å ha forårsaket straffespark da han la Michael Owen i bakken i VM-sluttspillet i 2002. David Beckham scoret, England fikk sin revansje fra åttedelsfinale-exiten fire år i forveien, mens Argentina røk ut.

Les også: Spurs-stjernen skryter av sjefen: – Han ønsker å forbedre oss som mennesker

Walter Mazzarri, Watford

Midtbanespilleren var del av de yngre avdelingene i Fiorentina, men fikk aldri gjennombruddet hos de fiolette. I stedet ble det spill for Pescara, Cagliari og Reggiana før en overgang til Empoli i 1983. Her var han med på å rykke opp til Serie A, men ble aldri noen gjenganger i Serie A. Klubbene hans etter Empoli heter nemlig Licata, Modena, Nola, Viareggio, Acireale og Sassari Torres. I sistnevnte klubb la han skoene på hyllen som 33-åring.

Les også: Watfords nye manager har sneket seg inn i Premier League under radaren

Tony Pulis, WBA

Forsvarsspilleren spilte hele sin karriere i lavere divisjoner i England, med unntak av ett år i Happy Valley i Hong Kong (!). Åtte sesonger i Bristol Rovers, to i hjembyen Newport, fem i Bournemouth og én i Gillingham er fasiten på spillerfronten for waliseren.

Slaven Bilic, West Ham

West Ham-sjefen er den eneste av dagens Premier League-managere som har spilt Premier League-fotball for klubben han nå er manager for. Det gjorde midtstopperen mellom januar 1996 og august 1997, og han var klubbens rekordkjøp da Harry Redknapp hentet ham fra Karlsruhe for £1,3 millioner i januar for 20 år siden. Halvannet år senere gikk han videre til Everton for over tre ganger så mye, men to skadeplagede sesonger på Merseyside betød at han kun fikk 28 Premier League-kamper for de blå. På landslagsnivå ble det 44 kamper for Bilic, som også var del av laget som gikk til kvartfinalen i EM i 1996 og som tok bronse i VM i 1998.