PL-manageren spilte landskamper med Lampard, Heskey og Carragher – slik gikk det med resten av laget

Vet du hvem av Premier League-managerne som har spilt landskamper med Lampard, Heskey og Carragher? Svaret vil nok overraske de fleste.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Slik skaffer du deg Premier League!

Se Eddie Howe i Premier Leaks i videovinduet øverst!

Blant managerne i Premier League finner vi mange med stolte og sagnomsuste spillerkarrierer.

Vi har EM- og europacup-vinner Ronald Koeman, stjernemidtbanespillere som Pep Guardiola og Antonio Conte, spissluringen Mark Hughes og mange mange flere.

Men kun en av dem har vært del av et engelsk landslag som også inneholdt stjerner som Frank Lampard, Emile Heskey og Jamie Carragher.

Og det er gjerne sistemann man ville tenkt på når man tenker landslagsrutine blant Premier League-sjefene.

Det er nemlig yngstemann av dem alle - Bournemouth-sjef Eddie Howe. 38-åringen, som måtte legge fotballskoene på hyllen som 30-åring på grunn av skader i knærne.

Klubbinfo:

Lagnavn: AFC Bournemouth
Kallenavn: The Cherries, Boscombe*
Stiftet: 1890, som Boscombe St. John's Institute FC, oppløst og gjenopprettet som Boscombe FC i 1899, AFC Bournemouth fra 1972
Hjemmebane: Vitality Stadium (11,464)
Manager: Eddie Howe
Eier: Maxim Demin
Styreformann: Jeff Mostyn
Tabellplassering forrige sesong: 16. plass
Tabelltips forrige sesong: 19. plass

Les også: Howe er en av øyrikets mest spennende managere (2014-sak)

Ni år tidligere var Howe dog kvikkere i beina, og del av det engelske U20-laget som spilte Toulon-turneringen i Frankrike. I turneringen, som er blitt arrangert årlig mellom landslag siden 1974, ser man ofte mange av fremtidens store fotballstjerner, og 98-turneringen var intet unntak.

Møtte fremtidige Premier League- og verdensstjerner
Det engelske laget bestod nemlig av mange som senere skulle få solide spillerkarrierer, men klarte ikke å ta seg videre fra en tøff pulje som også inneholdt begge de lagene som skulle gå hele veien til finalen - Argentina og Frankrike.

1-1 i åpningskampen mot Raymond Domenechs Frankrike, som blant annet inneholdt de framtidige Premier League-spillerne Louis Saha, Mikael Silvestre, Ousmane Dabo, Didier Domi og Frederic Kanoute, kom som et resultat av scoringer fra Emile Heskey og innbytter Saha.

Howe fikk ikke spilletid, men det fikk han som innbytter i den neste kampen da Sør-Afrika ble slått 3-1. To scoringer av Heskey og en av Lampard sørget for det, og dermed ble det tredje oppgjøret i gruppen mot Argentina avgjørende for hvem av de to gigantene som ville ta seg videre.

Overganger:

Inn: Emerson Hyndman (Fulham, gratis), Lys Mousset (Le Havre, ukjent), Lewis Cook (Leeds, ca. 85 millioner kroner), Jordon Ibe (Liverpool, ca. 175 millioner kroner), Brad Smith (Liverpool, ca. 35 millioner kroner), Nathan Aké (Chelsea, lån)
Ut: Tommy Elphick (Aston Villa, ukjent), Sylvain Distin (frigitt), Matt Ritchie (Newcastle, ca. 120 millioner kroner), Lee Tomlin (Bristol City, ca. 35 millioner kroner), Glenn Murray (Brighton, lån)

Til dette oppgjøret fikk Howe starte, og på motsatt halvdel stod stjerner som Juan Roman Riquelme, Walter Samuel og Lionel Scaloni. Dessverre for England ble det 0-2-tap, og argentinerne stod til slutt igjen som vinnere av hele turneringen. De slo nemlig Frankrike med samme siffer i finalen, og Riquelme ble kåret til turneringens beste spiller.

Mange hadde forventet at England kunne kjempe om sin femte seier i turneringen, etter at de hadde gått helt til topps i både 1990, 1991, 1993 og 1994. Dominansen var dog ikke evig, og engelskmennene måtte faktisk vente helt til i år før seier nummer fem i turneringen kom. Like før EM-nedturen på seniornivå slo nemlig Lewis Baker, Ruben Loftus-Cheek og lagkameratene vertene Frankrike 2-0 i finalen.

Her er de engelske Toulon-stjernene fra 1998-turneringen, samt noen få ord om hvordan de har gjort det siden:

Richard Wright, Ipswich, keeper
Premier League-debuterte i moderklubben før en stor overgang til Arsenal i 2001. Ble ligamester i sin ene sesong, men klarte aldri å etablere seg på Highbury og forsvant videre til Everton. Har også sittet på benken i Premier League for West Ham, før han de fire siste sesongene av karrieren var tredjekeeper i Manchester City. La opp i sommer. Fikk to landskamper for England og var i EM-troppen i 2000.

Steve Simonsen, Tranmere, keeper
Fikk et navn med Tranmere på nest øverste nivå, men ble aldri etablert førstevalg etter overgang til Everton i 1999. 30 Premier League-kamper på fem sesonger var fasiten, før han gjorde comeback på øverste nivå som Stoke-spiller i 2008/09. Har også spilt for Sheffield United, Preston, Dundee, Rangers og indiske FC Pune.

Darren Purse, Birmingham, midtstopper
Knallhard stopper som ble kaptein i Birmingham og fikk 29 Premier League-kamper fordelt på to sesonger for de blå. Spilte også 22 Premier League-kamper for rivalene WBA, samt i lavere divisjoner for blant andre Cardiff, Sheffield Wednesday og Millwall. Tapende ligacupfinalist med Birmingham i 2001 og tapende FA-cupfinalist med Cardiff i 2008.

John Curtis, Manchester United, høyre back/midtstopper
Ble spådd en lovende karriere og var del av United-laget som vant FA Youth Cup i 1995. Fikk aldri gjennombruddet, og stoppet på 14 Premier League-kamper for de røde djevlene før overgang til Blackburn i 2000. Spilte fast da Ewood Park-klubben rykket opp til Premier League, men klarte aldri å etablere seg på øverste nivå verken i Blackburn eller neste klubb Leicester. Vant ligacupen med Blackburn.

Alan Rogers, Nottingham Forest, venstre back
Spilte 34 kamper for Nottingham i gjennombruddssesongen på øverste nivå i 1998/99. Har også 21 kamper fordelt på to sesonger for Leicester, men ble aldri den stabile venstrebacken på øverste nivå som man hadde sett for seg

Jamie Carragher, Liverpool, midtstopper
En av Liverpools største legender og nest flest kamper i klubbens historie - 737. Vant blant annet Mesterligaen, to FA-cuppokaler og tre ligacuppokaler med klubben. Fikk 38 landskamper for England og var med i EM i 2004, VM i 2006 og VM 2010.

Robert Kozluk, Derby, høyre back
Fikk 16 kamper for Derby i Premier League mellom 1997 og 1999, og spilte deretter ni sesonger i Sheffield United. Den siste av disse var også på øverste nivå, og han fikk dermed ytterligere 19 matcher i det ypperste selskapet. Avrundet karrieren i Barnsley, Port Vale og Bradford.

Steve Elliott, Derby, midtstopper
Den store sterke midtstopperen fikk 46 Premier League-kamper for Derby mellom 1997 og 2002. Forlot Pride Park til fordel for Blackpool i 2004, men fikk først og fremst en god karriere i lavere divisjoner for Bristol Rovers (2004-2010) og Cheltenham (2010-2015).

Michael Clegg, Manchester United
Debuterte for 90-tallets store lag så tidlig som i 1996, men klarte aldri å tilrive seg noen av backene fra Neville-brødrene. Forlot klubben i 2002 etter kun ni Premier League-kamper, spilte litt på lån for Ipswich og Wigan, før han avsluttet karrieren som 27-åring i Oldham i 2004. Var i en periode ansatt som fysisk trener i Sunderland under Roy Keanes ledelse.

Eddie Howe, Bournemouth, midtstopper
Gikk gradene i Bournemouth og ble hentet til «storebror» Portsmouth av Harry Redknapp i 2002. Fikk kneskålen ut av ledd i sin andre kamp for klubben og ble aldri den samme spilleren. Returnerte til Bournemouth først på lån og deretter permanent i 2004, la opp i 2007 og ble klubbens manager så tidlig som 2008. Resten er historie, både for klubb og manager.

Simon Marsh, Oxford, midtstopper
Den eneste i tillegg til Howe som ikke fikk Premier League-kamper. Forlot Oxford til fordel for Birmingham en måned etter Toulon-turneringen, men fikk store ryggproblemer og fikk kun sju kamper i løpet av tre sesonger på nest øverste nivå for klubben. La skoene på hyllen som 26-åring.

Matt Oakley, Southampton, sentral midtbane
Spilte totalt 251 Premier League-kamper, fordelt på tolv sesonger. De elleve første årene for Southampton, der han blant annet var del av laget son gikk til FA-cupfinale i 2003. Spilte også en sesong i Premier League for Derby.

Kieron Dyer, Ipswich, kantspiller
Fikk en karriere preget av skader, men 33 landskamper for England og deltakelse i VM i 2002 og EM i 2004. Over 200 Premier League-kamper fordelt på Newcaste, West Ham og QPR før han avsluttet karrieren som 34-åring i Middlesbrough i 2013.

Frank Lampard, West Ham, sentral midtbane
En av Premier League-historiens største midtbanespillere. Vant tre ligatitler, fire FA-cuppokaler, to ligacuper og både Mesterligaen og Europaligaen med Chelsea. Spilte også for moderklubben West Ham og Manchester City i Premier League og spiller nå for New York City i MLS. 106 landskamper og 29 mål for England, del av troppene til EM 2004, VM 2006, VM 2010 og VM 2014.

Jason Euell, Wimbledon, offensiv midtbane/angrep
Fem sesonger i Premier League for Wimbledon, og toppscorer for klubben på nest øverste nivå i sin ene sesong der. Forsvant videre til Charlton, der han er klubbens mestscorende i Premier League-historien med sine 34 mål. Har også Premier League-kamper for Middlesbrough og Blackpool. Har en far fra Jamaica, og ble landslagsspiller for dem.

Emile Heskey, Leicester, angrep
110 mål i Premier League og den 19. mestscorende i ligaens historie. Spilte for Leicester, Liverpool, Birmingham, Wigan og Aston Villa før han dro til Australia og Newcastle Jets i 2012. Returnerte til Bolton og Championship i 2014. For øyeblikket klubbløs etter Boltons nedrykk i mai. 62 landskamper og sju mål for England. Del av troppene til EM 2000, VM 2002, EM 2004 og VM 2010.

Marcus Bent, Crystal Palace, angrep
Spissen er den som har spilt for flest Premier League-klubber i ligaens historie. Etter debuten med Palace i 1997/98 spilte han også for Blackburn, Ipswich, Leicester, Everton, Charlton, Wigan og Wolves på engelsk fotballs øverste nivå. Totalt ble det 215 kamper og 40 mål.

2010-GJENGEN: Da Fabio Capello tok med seg Lampard, Heskey og Carragher til VM i Sør-Afrika het ikke noen av lagkameratene Eddie Howe. Foto: AP
2010-GJENGEN: Da Fabio Capello tok med seg Lampard, Heskey og Carragher til VM i Sør-Afrika het ikke noen av lagkameratene Eddie Howe. Foto: AP Foto: Kirsty Wigglesworth

Rory Allen, Tottenham, angrep
Fikk kun 20 Premier League-kamper for Tottenham, men scoret to mål. De kom mot Newcastle og Manchester United. Ble i 1999 den første spilleren Portsmouth noensinne hadde betalt en million pund for, men fikk kun tre sesonger på sørkysten, slet med knærne og la opp i en alder av 25.

Trenere for England-laget var for øvrig Chris Ramsey, som senere ble Premier League-manager i QPR, og Peter Taylor, som har vært både Premier League-manager med Ipswich og midlertidig engelsk landslagssjef i ettertid.

Andre spillere som var med i bruttotropp, men ikke kom med i turneringen var blant andre Lee Hendrie (Aston Villa), Danny Murphy (Liverpool), Stephen Clemence (Tottenham) og Kevin Davies (Southampton).