Nå er det snart slutt på rekkeviddeangsten

Gigantutbygging av ladestasjoner

Snart kan du kjøre elektrisk fra Stavanger til Kirkenes. Til neste år blir det ladestasjoner for hver femte mil langs alle landets hovedveger. Se hvor du kan hurtiglade!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det foregår nå en storstilt utbygging av hurtigladestasjoner over hele landet. Statlige Enova støtter utbyggingen økonomisk. Målet er at flere skal gå over til elbil.

– Vi bygger nå ut langs alle hovedvegene i Norge, med to ladepunkter for hver femte mil, forteller Petter Hersleth, som er markedssjef for transport i Enova.

Ladenettverket skal stå ferdig i løpet av høsten neste år.

Verdens største på Eidsvold

I tillegg til Enovas satsing, bygger Tesla sine egne anlegg.

Ved Nebbenes kro langs E6, drøyt 6 mil nord for Oslo, bygges nå verdens største hurtigladesjon. Her kommer det 20 ladepunkter for Tesla, og 8 hurtigladere for andre elbilmerker.

Daglig leder Morten Østnor håper selvsagt på at det blir mer omsetning i kroa når opptil 28 elbiler skal lade samtidig.

– Vi driver jo butikk, og håper mange tar seg en kaffekopp og kanskje også litt å bite i mens bilen lader, sier Østnor.

Lader på en halvtime

Hvor lang tid det tar å fylle opp batteriene med hurtiglading, varierer fra elbil til elbil. Men som en vanlig tommelfingerregel kan man regne med at det tar omtrent en halvtime å lade opp fra 20 prosent til 80 prosent kapasitet. Rekkevidden er som kjent også svært variabel, og avhenger dessuten av årstiden.

Mange elbilister opplever at den effektive kjørelengden blir bortimot halvert om vinteren. Da kommer de nye ladepunktene langs hovedferdselsårene godt med.

KART: Her kommer de nye ladestasjonene.
KART: Her kommer de nye ladestasjonene.