DYRERE: En avgift på plastposer ble innført i Storbritannia for et halvt år siden. Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth/NTB Scanpix
DYRERE: En avgift på plastposer ble innført i Storbritannia for et halvt år siden. Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth/NTB Scanpix Foto: Kirsty Wigglesworth

Suksess for plastposeavgift i Storbritannia

Britene bruker seks milliarder færre plastposer årlig etter at plastposeavgiften ble innført.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For seks måneder siden innførte Storbritannia en avgift på 5p per plastpose.

5p tilsvarer omtrent 50 øre her i Norge.

Innføringen av avgiften har vært en stor suksess, og britene bruker nå mye færre plastposer, skriver The Telegraph.

Tall fra det britiske miljødepartementet viser at britene kommer til å bruke seks milliarder færre plastikkposer i år.

Siden avgiften ble innført, har antall solgte poser ved Storbritannias største forhandlere falt med anslagsvis 85 prosent. Tidligere brukte britene syv milliarder poser hvert år, men i løpet av det siste halvåret har det blitt brukt kun en halv milliard poser.

MIljøminister Thérèse Coffey kaller det «en fantastisk nyhet».

– Det betyr at vårt dyrebare sjøliv er tryggere, at våre samfunn er renere og at fremtidige generasjoner ikke vil bli brydd med fjell av plastikk som tar hundrevis av år å bryte ned, sier Coffey til The Telegraph.

Forsøkt innført i Norge

I Norge ble det forsøkt innført en plastposeavgift i 2015. Stortingsflertallet vedtok at butikkjedene måtte betale 1,5 kroner mer for plastposene de benyttet.

Avgiften var omdiskutert, og den ble kritisert fra første stund. Plastposeavgiften skulle innføres fra 15. mars i 2015, men så snudde regjeringen og avgiften ble ikke innført likevel.

Venstre har nå kommet med et nytt forslag om å innføre en avgift på fossil plast. Forslaget skal opp i Stortinget til høsten.

– Vi må redusere mengden av fossil plast som brukes til blant annet emballasje, og vi må bruke mer resirkulert plast for å redusere klimautslippene ved plastproduksjon, sier Ola Elvestuen (V), leder i Energi- og miljøkomiteen på Stortinget, til TV 2.

Elvestuen mener at eksemplet med Storbritannia viser at økonomiske virkemidler virker når det kommer til å redusere bruken av plast.

– Eksemplet i Storbritannia viser at det er mulig å gjøre store endringer på kort tid med en riktig innretning på avgiften. Det Storbritannia har fått til, er også bra for Norge og norskekysten. Når de reduserer forbruket, blir det mindre plast i naturen og havet, sier Elvestuen.

Har ikke gått helt smertefritt i Storbritannia

I Storbritannia ble avgiften innført i oktober 2015. Lovverket sier at alle britiske forhandlere som har over 250 fulltidsansatte er påbudt å ta betalt minimum 5p for hver plastpose.

Overgangen fra gratis poser til poser man må betale for, har ikke gått helt smertefritt. Ifølge The Telegraph er poser til en verdi av 27 millioner pund blitt stjålet av kunder som har nektet å betale for dem.