Et øyeblikk for evigheten

Sergej Kljugin vant høydehopp-konkurransen i Sydney-OL i 2000. Men en amerikansk basketballspiller sto for det mest imponerende hoppet under lekene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sommer-OL er verdens største sportsbegivenhet. Legender blir skapt. Vi nordmenn husker da Vebjørn Rodal løp inn til gull på 800 meter i 1996.
En hel verden lot seg blende da Michael Johnson med sin karakteristiske løpestil løp inn til 19.32 på 200 meter i det samme OL.
Usain Bolt ble legendarisk da han først løp øinn på utrolige 9.69 på 100 meter og så slo Johnsons «uslåelige» rekord på 200 meter i OL i Beijing.
I de samme lekene ble Michael Phelps OL-kongen med sine utrolige åtte gull.
For dem av oss som ikke var født eller stor nok til å huske har vi hørt om Nadia Comăneci sin perfekte tier. Vi har lest om Jesse Owens. Vi vet at Muhammad Alis karriere startet med OL-gull i 1960.
Vi kommer igjen til å høre under årets leker at den olympiske rekorden i lengde ble satt av Bob Beamon i 1968!!!

De individuelle lekene
Sommer-OL er fremfor alt for de individuelle utøverne. De som vinner selv. De som setter rekorder alene.
Lagidrettene kommer litt i bakre rekker under OL. (Ok, kanskje ikke for oss nordmenn som alltid må stole på de norske håndball-jentene).
Men i Sydney-OL i 2000 er et av de absolutt mest spektakulære og legendariske øyeblikket fra basketball-banen. Ingen rekord ble satt. Inget gull ble utdelt. Det var en relativt meningsløs kamp mellom USA og Frankrike. Men 16 minutter før kampen var over sørget Vince Carter for ett øyeblikk som for alltid vil bli husket.

OLs beste hopp
USA ledet 69-54 da Carter snappet opp en svak fransk pasning. Carter driblet så ballen to ganger før han tok av mot kurven og hamret inn en fantastisk dunk. Dunken i seg selv ville kommet på de fleste høydepunktfilmer fra OL, men det utrolige var at mellom Carter og kurven sto det en franskmann på 218 cm. Og «Vincanity» hoppet regelrett over ham på sin ferd mot kurven.

Se dunken i videovinduet øverst i saken

Vince Carter er kanskje tidenes beste dunker. Få kan matche «Vincanity» i spenst, kraft og eleganse. Og dunken over stakkars Frederic Weis er viden kjent som tidenes beste dunk. I NBA-sesongen som fulgte lekene i Australia markerte Carter seg som en av NBAs beste spillere. Kommende NBA-sesong vil bli den nå 39 år gamle Carters 21. sesong i verdens beste basketball-liga.

Le dunk de la mort
For Frederic Weis ble historien en ganske annen. Den uheldige franskmannen hadde signert for New York Knicks året før OL i Sydney og skulle etter planen spille i NBA den kommende sesongen. Men slik gikk det ikke. Weis endte aldri opp med å spille i NBA. Og selv etter en 16 år lang proffkarriere vil han alltid bli husket for det som i fransk presse ble omtalt som «le dunk de la mort» (dødens dunk).

Weis gjorde egentlig alt rett i den legendariske situasjonen. Carter kom mot ham og hoppet mot kurven. Weis hadde god posisjon og med sine 218 cm regnet vel han som alle andre at Carter ville hoppe rett i ham og dermed pådra seg en offensiv feil (brøyt). Men som Weis selv har sagt i ettertid, den dagen lærte han at mennesker faktisk kan fly.

Carter selv har uttalt at da han hoppet var hans første tanke at han tok av for langt unna kurven. Weis brydde han seg ikke om. Han så han nemlig ikke skikkelig. Dette er altså en gigant av en mann som står foran kurven og Carter, som selv er nesten to meter høy, merket ikke engang at han sto i veien.

OLs beste hopp
Sergej Kljugin vant høydehopp-konkurransen med et vinnerhopp på 235 cm. Ivan Pedroso vant lengde med et hopp på 832 cm.
Men hoppet som for alltid vil definere OL i Sydney var det Vince Carter som sto for.

USA vant OL i 2000. I finalen slo de Weis og Frankrike med 10 poeng.
I år vil som vanlig USA være store favoritter til å hente hjem OL-gullet i det de regner som deres sport. På vei mot finalen 21. august vil det garantert bli levert en hel haug spektakulære høydepunkter. Kan noen måle seg mot hva Vince Carter serverte i Australia?

Se USAs først kamp mot Kina på TV 2 Sumo lørdag kl. 23.55